Majstori ostaju majstori za sva vremena1 Ni godine, niti koji kilogram viška nisu prepreka da se pokaže znanje na terenu. A, to su baš učinili veterani Borca na prestižnom “El stil Sevicanta Kupu” održanom u Puli, gdje se okitio krem bivše Jugoslavije, pa i šire! “Crveno – plavi” su osvojili prvo mjesto, a pored Borca na turniru su još učestvovali Crvena Zvezda, Partizan, Hajduk, Rijeka, Olipija, Udineze, Istra, Slaven Belupo i Sarajevo!

Borac je odigrao šest utakmica i niti jednom nije poražen! U grupi su savladani Rijeka (4:2), Partizan (4:1), a remiziralo se sa Hajdukom i Istrom identičnim rezultatom 1:1. Potom u polufinalu savladan je slavni italijanski klub Udineze (2:0), da bi u velikom finalu Borac na penale dobio Istru (0:0, 3:2).

Tako su Špica, Krunić, Mataja, Karanović, Maletić…..i društvo provozali eks Jugoslaviju, a i u dugim klubovima bile su velike zvijezde nekadašnje države. Zvezdu su predvodili Dragan Džajić, Dule Savić, Purke Stojanović, Miloš Šestić….Rijeka je u svojim redovima imala Mladena Mladenovića, braću Šarbini…., Sarajevo je igralo sa asovima poput Džeme Berberovića, Obuće (najbolji strijelac), a treba dodati da je i golman Borca Srđan Karanović, najuspiješnji čuvar mreže na ovom prestižnom turniru.

 

-Nije mala stvar nastupiti sa takvim ekipama, a još osvojiti prvo mjesto! Sve je bilo za čistu desetku, družili smo se igrali fudbal, evocirali uspomene, i sada u Istri vidjeli da se o Borcu priča sa strahopoštovanjem među svim klubovima, i da su svi zabrinuti za sudbinu kluba, uz želju da što prije stane na noge. Borac je veliki klub, šta god se dešavalo, poruka je najvećih zvijezda klubova eks – Jugoslavije – istakao je Damir Špica, kapiten Borca na međunsrodnom turniru u Puli.

Da li su možda stigli neki bolji dani u grad na Vrbasu, jer predpioniri Borca šampioni su Republike Srpsske, a veterani očitali lekciju najvećim na Balkanu. Može li klub slijediti tu liniju, i vratiti se tamo gdje pripada, u sam vrh, odgovor će dati narednih nekoliko dana.