Piše: Vico Zeljković, predsjednik FSRS

Godina po godina, decenija po decenija, finale po finale i evo stigli smo do 30. izdanja fudbalskog Kupa Republike Srpske “Dr Milan Jelić”.
Ovo jubilarno izdanje našeg masovnijeg takmičenja ima poseban značaj kada, kao Savez, ispraćamo prvu godinu četvrte decenije našeg bitisanja. Nalazimo se pred 29. finalnim Kup okršajem jer nas je 2020. godine, kada je naš, ali i svjetski fudbal bio na velikim iskušenjima, omela pandemija korona virusa i zaustavila u polufinalu. I danas osjećamo velike poljedice te pošasti, borimo se da isplivamo i vratimo na pobjedničke staze.
Finalni susret Kupa Republuke Srpske “Dr Milan Jelić” se vratio na banjalučki Gradski stadion i to nas posebno raduje jer je prvobitna zamisao naših prethodnika bila da svetkovina i bude odigrana u najsjajnijem ambijentu. Dobićemo novog pobjednika, tim koji će upisati zlatne stranice, kako svoje klupske, tako i istorije fudbala Republike Srpske. Ovosezonsko finale ima specifičnost jer je u njemu, poslije deset godina pauze, ponovo Borac, dok su Laktaši Admiral bet debitanti u utakmici za pehar.
Takođe, po prvi put smo, u veoma kratkom roku, organizovali i takmičenje za juniorski Kup Republike Srpske u čijem finalu će igrati Borac iz Banjaluke i dobojska Sloga Meridian. Na ovaj način smo upotpunili svetkovinu koja nas obavezuje u budućnosti.
Takmičenje za Kup kod svih nas u Fudbalskom savezu Republike Srpske izaziva posebne emocije i budi uspomene još od juna bremenito teške 1994. godine kada je na Gradskom stadionu u Banjaluci odigrano prvo finale između Kozare iz Gradiške i Sloge iz Doboja. Tada se zakotrljala jedna beskonačna fudbalska priča koja, na radost svih nas, traje i danas i kojoj pristupamo kao svetinji našeg fudbala.
Ona to unistinu i jeste!
Na svu sreću iza nas je ostalo izazovno i olovno vrijeme puno iskušenja i izazova, borili smo se da preživimo i opstanemo i uspjeli smo u tome. Iz svega izašli još jači i motivisaniji da pobijedimo!
Bez obzira što svi ne mogu da budu pobjednici, već sada je jasno da je trijumfovao fudbal Republike Srpske. Želim da izrazim iskrenu nadu i vjeru da će finalne utakmice na Gradskom stadionu u Banjaluci biti istinski fudbalski praznik i da će se na tribinama okupiti maksimalan broj ljubitelja fudbala, koji će svjedočiti novom spektaklu, a da ćemo putem tradicionalnog direktnog TV prenosa u svijet poslati lijepu sliku ljubavi i poštovanja prema fudbalskoj igri i njenoj magiji.
Svim iskrenim prijateljima fudbala i Saveza, navijačima, igračima, trenerima i rukovodstvima dva kluba, ljubiteljima igre koja u svijetu okuplja milijarde poklonika, želim dobrodošlicu na Gradski stadion u Banjaluci i da uživaju u finalnom susretu između Borca i Laktaša Admiral bet, a prije toga i u juniorskom finalu između Borca i Sloge Meridian.
Neka pobijedi viteška igra za vječnu budućnost Saveza i Republike Srpske. Na ovaj način, finalnom utakmicom, stavljamo pečat na tri decenije institucionalnosti Kupa Republike Srpske “Dr Milan Jelić”, najstarijeg takmičenja na teritoriji današnje BiH.