Na poslednji put sa kojeg nema povratka otišao je Čedo Knežević, čovjek koji je bio simbol otpora za ljudska i radnička prava u Željeznicama Republike Srpske. Do vječne kuće na mjesnom Crkvenom groblju u rodnim Rakelićima ispratilo ga je nekoliko stotina prijatelja, poštovalaca, radnih kolega i svih onih koji su u Čedi vidjeli svijetlo na kraju tunela, za koje se on borio, pa i na kraju život dao.

U ime ”Samostalnog sindikata Održavanja šinskih vozila” i  “Samostalnog sindikata mašinovođa RS” pročitan je prigodan govor koji objavljujemo u cjelosti.

Dragi naš Čedomire

U ime radnih kolega sa kojim si proveo značajan dio svog života upućujemo najiskrenije saučešće tvojim najmilijim. U ovom momentu nema odgovarajućih riječi kojima bi tvoji najmiliji bili utješeni. Tvoja iznenadna smrt pored tvoje porodice i najbližih šokirala je sve nas u Željeznicama Republike Srpske.

Najviše je iznenadila tvoje radne kolege, kojima si bio uzor, one sa kojima si godinama radio i djelio i dobro i zlo.

Mi, tvoje radne kolege nećemo dozvoliti da padneš u zaborav. Pamtimo te i sjećamo se tvoje plemenitosti koje si kao čovjek uvijek imao. Nećemo zaboraviti tvoj radni doprinos, prvo u jugoslovenskim željeznicama, a kasnije u Željeznicama Republike Srpske. Svoj radni vijek proveo si na veoma teškim i složenim poslovima i svemu si bio vičan pun znanja i želje da to sa nama podjeliš.

Zbog toga smo ti zahvalni.

Z arazliku od većine u današnjem vremenu bio si čovjek koji je uvijek imao vremena, da pored svakodnevnih problema i obaveza saslušaš i probleme drugih, da im pružiš svaku vrstu prijateljske pomoći.

To će kod nas ostati u dugom sjećanju, a naročito lik i djela koja ostavljaš iza sebe. Tvoje kolege znale su cijeniti to što si prije svega bio dobar radnik i što si nesebično pomagao drugim, pogotovo mlađim radnim kolegama.

Izuzev tvoje porodice naše društvo je izgubilo velikog humanistu i borca za osnovna ljudska i radnička prava. Tuga nam okiva srca što si se zbog nerazumijevanja Uprave Željeznica RS morao boriti svim mogućim sredstvima za svoja radnička prava. Bio si čovjek koji se hrabro, ne štedeći sebe borio za prije svega ljudsku, pa i radničku pravdu. Ostaćeš upamćen kao simbol radničkog otpora. Dragi naš prijatelju u ime “Samostalnog sindikata Održavanja šinskih vozila” i u ime “Samostalnog sindikata mašinovođa RS”zahvalni smo za sve što si učinio.

Neka ti je vječna slava i Hvala….