Prije 45 godina, 14. februara 1971. godine u Nemili kod Zenice (u tunelu Vranduk), zbog zapaljenja lokomotive dogodila se jedna od najvećih nesreća na mreži bivših JŽ u kojoj je poginulo 33, a povrijeđeno 117 putnika.

Relativno mlad mašinovođa zaposlen u ŽRS, nam dočarava zašto se, svaki put prije polaska na posao oprašta od njemu najdraže porodice. Pismo je potresno a sadržaj i tema (ne samo zbog neodgovornih aktera, na visokim pozicijama), je za rubriku :”Vjerovali ili ne”.

Skup neznalica, korumpiranih grupa ili pohlepnih pojedinaca oko političkih vrhova, je politikom bez Plana, Programa, kreiranjem pogubnih zakona i podzakonskih akata uništilo sve što se uništiti moglo. Opšti nemoral  indirektno prijeti  životima mašinovođa i drugih učesnika u željezničkom saobraćaju.

Na gotovo pet decenija starim elektrolokomotivama, proizvedenim u zagrebačkom ”Radi Končar” učestala su puknuća i lomovi osovina. U noći  između  25. i 26. juna 2015. godine, na jurećem vozu između stanica Čelinac i Jošavka došlo je do loma treće osovine na ”Končarevoj” elektrolokomotivi 441 808. Nepunu  godina dana poslije prvog, došlo je ponovo drugog loma, četvrte osovine, između Prijedora i Novog Grada. Slučaj je ovoga puta zabilježen u stanici Brezičani, na drugoj ”Končaervoj” elektrolokomotivi 441 801.

ŽRS su na prijedlog generalnog direktora Dragana Savanovića skupo platile Studiju u kojoj se predlaže neophodna i hitna  zamjena elektrolokomotiva serije 441 novim lokomotivama, jer prema istoj Studiji, njihovo stanje zbog starosti, je opasna prijetnja po bezbjednost saobraćaja.

Tvrdnje Komisije o ugroženosti saobraćaja upotrebom dotrajalih elektrolokomotiva 441 su potvrđene lomovima osovina na jurećim vozovima i u slučajevima nekoliko napuknuća osovina utvrđenih ultrazvučnim pregledima koje redovno vrše stručna lica zaposlena u ŽRS.

Poslije Studije, a potom lomova i napuknuća osovina na elektrolokomotivama  Ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske, Neđo Trninić mijenja propise na štetu bezbjednosti saobraćaja. Glavne opravke vučnih vozila, svih pa i elektrolokomotiva u vlasništvu ŽRS, neće se vršiti svakih šest, već svakih devet godina. ”Trninićev opsani propis” je stupio na snagu 27. juna 2016. godine. Neđo Trninić je izmjenom propisa ukinuo obavezne dnevne preglede utvrđene prethodnim propisima, tako da će lokomotive ŽRS izlaziti na voz bez svakodnevnih pregleda.

Neđo Trninić je priča za sebe, ratni vihor ga je donio u Bratuncu sa vrećicom u ruci, a danas ga svrstavaju među najbogatije ljude u Podrinju. Poslušnost mu je obezbjedila bogatstvo neophodno za ministarsko mjesto u Vladi Srpske. Trninić koji je do rata živio u okolini Ključa, prugu nije vidio od ranog djetinjstva, a nije imao priliku da je vidi ni po završetku rata, preselenjem u Bratunac.

Neuki Trninić je na prijedlog generalnog direktora i Uprave ŽRS, uz znanje i prećutnu saglasnost Republičke uprave za inspekcijske poslove i Nadzornog odbora, donosi Pravilnik, (broj 241), o izmjenama i dopunama Pravilnika o održavanju željezničkih vozila koji je po objavljivanju u Službenom glasniku Republike Srpske broj 59 dana 19. jula 2016. godine, stupio na snagu dana 27. jula 2016. godine.

Kako smo naveli ”Trninićevim Pravilnikom” je utvrđeno da: ”Vremensko ograničenje između dvije uzastopne opravke elektro i dizel vozila, kao i lokotraktora je do devet godina bez obzira koliko se puta ta vozila opravljala po toj osnovi…” Znači bez obzira da li bila stara 40, 50 ili 9 godina, na vučnim vozilima u vlasništvu ŽRS se sada vrše Glavne opravke (generalni remont i tehnički pregled), svakih devet umjesto dosadašnjih šest godina. Lokomotive u vlasništvu ŽRS saobraćaju i na prugama Željeznicama Federacije BiH, svakodnevno vrše vuču putničkih vozova do Tuzle. Prema Pravilniku o održavanju vučnih vozila u Željeznicama Federacije BiH, vrijeme između Glavnih opravki lokomotiva  nemože biti duže od šest godina. Pored toga što je Trninić izmjenom propisa doveo u opasnost bezbjednost saobraćaja, posebno na prugama ŽFBiH gdje su u saobraćaju ne samo formalno već i suštinski u saobraćaju tehnički neispravne lokomotive ŽRS.

Nije teško pretpostaviti gdje nestaje novac ŽRS i budžeta Srpske, za njegovo isisavanje iz kase ŽRS ima mnogo krivaca u političkim vrhovima. Bez obzira što iza organizovanog kriminala u ŽRS stoje političari najvišeg ranga  i drugih otuđenih centara upravljanja, odlučivanja i moći, isključivi krivci su van ŽRS, pored Trninića tu su pojedinici iz bezbjednosnih i pravosudnih institucija, zašto ?! Odgovorni pojedinci iz bezbjednosnih struktura, pravosuđa imaju ovlaštenja utvrđena zakonima, na osnovu kojih se morao spriječiti kriminal u ŽRS koji, evo i sada prijeti da ubija. Za prozvane u bezbjednosnim strukturama i pravosuđu, ne može biti opravdanje strah od političkih moćnika i slični razlozi, privučeni odličnim primanjima i drugim privilegijama koje donose radna mjesta na koja su konkurisali, svjesni rizika kome su izloženi ukoliko se pridržavaju slova zakona.

”Trninićev Pravilnik” je stupio na snagu, lomovi osovina i drugi karamboli na dotrajalim vučnim vozilima biće legalni. Da ponovimo na lokomotivama ŽRS, se, ne moraju vršiti dnevni pregledi , niti velike opravke (čitaj tehnički pregledi), prije isteka d e v e t godina od posljednje opravke.

Neviđeni haos po pitanju bezbjednosti saobraćaja je veći na prugama ŽFBiH prilikom saobraćaja ”Trninićevih lokomotiva” jer  saobraćaju, suštinski tehnički neispravne. Pravilnikom 241 ŽFBiH je minimalni rok od š e s t godina  između dvije Glavne opravke lokomotiva, a obavezan je i Dnevni pregled lokomotiva u radionicama koji je dekretom ukinuo Trninić.

Nevjerovatno, ali istinito, za rubriku: ”Vjerovali ili ne” kontrolno inspekcijski organi u Federaciji BiH i ŽFBiH dopuštaju primjenu ”Trninićevog propis” kojim je stavljen van snage propis nadležnog Ministarstva  Federacije BiH a formalno i suštinski ugrožena bezbjednost saobraćaja. Zapaljenje neispravne lokomotive na putničkom vozu je proizvela teške posljedice od kojih su 1971. godine poginuloa 33 a teško povrijeđeno 117 putnika u tunelu Vranduk.

Ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Neđo Trninić je stvorio pretpostavke za brojanje mrtvih, na prugama ŽRS u skladu sa zakonom, a na ŽFBiH mimo Zakona. Krivaca u ŽRS neće biti dok će u ŽFBiH klrivci biti oni koji su dopustili saobraćaj lokomotiva kojima je vrijeme između dvije opravke duže od šest godina. Najugroženiji učesnici u saobraćaju su u prvom redu mašinovođe koji ne mogu uticati na sprečavanju ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja i svojih života, jedino što im je preostalo, kao mašinovođi sa početka teksta, opraštati se od dječice i najmilijih, svakoga puta kada polaze na radno mjesto ugroženo neznanjem nekog neodgovornog ali politikom zaštićenog Ministra. Ne može mašinovođa objasniti sitnoj dječici zašto ih odnedavno poljupcima rano budi..

Nikoga ne zabrinjavaju mišljenja stručnjaka. Profesor doktor Relja Jovanović je vještačio najteže nesreće na prugama Zajednice Jugoslovenskih Željeznica. Ugledni  profesor Jovanović  je upozorio da se na prugama obje Željeznice u BiH, može desiti nešto ružno. Oprezno je svoje strahovanje izrazio profesor Jovanović zbog kadrova koji nerado prihvataju sugestije naučnika. Ovaj naučnik je prije godinu dana ukazao da veću opasnost od zastarjelih kapaciteta predtsavljaju kadrovi čija znanja i (ne)htijenja zabrinjavaju. Trninić je donesenim propisom potvrdio slutnje dokazanog i uglednog naučnika i profesora. Ovaj naučnik je ukazao da na prugama u BiH ima udesa koji zabrinjavaju, ali da o njima nema istraga. Površne istrage o mnogim ozbiljnim udesima su bile osnov naučnikovih tvrdnji, a najaskandaloznije su površne istrage lomova osovina na lokomotivama jurećih vozova za koje je neko morao odgovarati, jer su bili ugroženi životi mašinovođa. Suvišno je reći da danas mašinovođu smatraju kolateralnom štetom. Niko nije ni disciplinski odgovarao prije nekoliko godina, za smrt mašinovođe na neispravnoj elektolokomotivi, a zašto bi za ono što mu se moglo dogoditi, a nije se dogodilo kod lomova osovina na vozovima kojima su upravljali. Danas u ŽRS poslove otpravnika vozova u stanici Ostružnja obavlja otpravnik vozova kriv za direktan sudar vozova sa velikom materijalnom štetom i teškim tjelesnim povredama osoblja. Ako nisu istinite tvrdnje da su najviđi rukovodioci u ŽRS podmićeni za dalji rad krivca za sudar, na radnom mjestu otpravnika vozova u Ostruđnji koji bi drugi razlog adržavanja odgovornog na ovom radnom mjestu mogao biti.  Logičan je zaključak da su gramzivost, nemoral i politička moć iznad vrijednosti ljudskih života a prisutni su u toj mjeri u ŽRS da život  mašinovođe podvode pod kolateralnu štetu.

Tragedija u kojoj je od posljedica zapaljenja neispravne lokomotive 1971. godine smrtno stradalo 33, a povrijeđeno 117 putnika, upozorava na teške posljedice ušteda na štetu bezbjednosti, sigurnost u adržavanje radnog mjesta koje možete obezbjediti podmićivanjem ako skrivite i nečiju smrt ili ugrozite nećiji život, posebno ako je taj mašinovođa. Materijalna šteta nije ni bitna ovih nekoliko stotina hiljada od posljedica sudara vozova za koji je kriv otpravnik, sin finansijski moćnog državljanina članice EU.

Danas se odluke donose na osnovu političkih stavova, a ne struke. Trninić će tek kada bude okrivljen, ako bude istrage o eventualnoj nesreći, u svojoj odbrani iznijeti da je njegov Demokratski narodni savez (DNS) zauzeo stav da se  izmjenom Pravilnika 241 poveća rok između dvije opravke vučnih vozila sa šest ne devet godina, a u cilju ušteda. Neće mu to biti olakšavajuća okolnost bez obzira što bi neizvršenjem političkih stavova izgubio privilegije, visoka primanja, vozilo sa vozačem i mnogo toga. Porodicama usmrćenih i povrijeđenih neće puno značiti osuđivanje a ni oslobađanje neodgovornog donosioca propisa na uštrb  bezbjednosti saobraćaja,  Neđe Trninića i drugih kadrova DNS-a.

Interesantno je i mišljenje dugogodišnjeg savjetnika njemačkog Fraunhofer Instituta i njemačkog sudskog vještaka za velike željezničke nesreće dr Vatroslava Grubišića. Kadrovi Demokratskog narodnog saveza koji su odlučivali o sudbini investicija i održavanja  su se podsmijavali stručnim mišljenjima jer smatraju nenadmašnima kadrove DNS-a koji su diplome za stečena znanja stekli u poznim godinama.

Posljedice ove bahatosti po ŽRS donosimo u sledećem tekstu,…..