Da se istorija falsifikuje poznato je poodavno, i da je uglavnom pobjednici pišu, vidi se i po primjeru Srebrenice, o čijoj rezuluciji u Savjetu bezbjednosti UN tek treb da se vodi debata.

Međutim, pojedini centri moći idu dalje, pa i ono najsvetije, a to je Boj na Kosovu, čija se godišnjica bliži, pokušavaju falsifikovati na najgori način.

Osmanski sultan Murat I, poginuo je 15. juna 1389 (po starom kalendaru, 28. juna na Vidovdan po novom)  u Kosovskoj bici i tim povodom organizovana je  ceremonija sjećanja na njega u sklopu kompleksa Muratovo turbe u selu Mazgit, kraj Prištine.

Ceremoniju su organizovali udruženje Turbe sultana Murata , Organizacija za saradnju i koordinaciju Turske i opština Bursa iz Turske.

Među prisutnima su bili zvaničnici Kosova, ambasador Turske na Kosovu, Songul Ozan, direktor TIKA-e na Kosovu Eyup Umutlu, kosovski muftija Naim Tërnava, predstavnici turskog kontigenta u okviru KFOR-a, gradonačelnik Burse, Recep Altepe, kao i drugi gosti iz Turske i Makedonije.

Na otvaranju ceremonije predsjednik udruženja Turbe sultana Murata, Muhammed Ali Yıldırım rekao je da je ovo sveto mjesto dokaz jednog slavnog istorijskog perioda.

Profesor Yusuf Oguzogllu, stručnjak za osmansku istoriju i profesor istorije na Univerzitetu Uludag u Bursi, podsjetio je da su u Kosovskom boju osmanske snage nanijele veliki poraz srpskoj vojsci i drugim hrišćanima.

– Kasnije i srpski izvori priznaju ovaj poraz. Na početku, junačka smrt sultana Murata stvorila je atmosferu pobjede, međutim, autentični istorijski dokumenti pokazuju da je turska država ostvarila veliku prednost – kazao je Oguzogllu.

Po riječima profesora Oguzogllua, inicijator bitke je bio srpski knez Lazar, koji je okupirao rudnike zlata i srebra na Kosovu, dajući rudnike na korišćenje saksonskim trgovcima, kao i značajnu količinu srebra, koja je prodavana posredstvom dubrovačkih trgovaca u Veneciji.

Dalje, profesor navodi da je Lazar htio da stvori carevinu u ovom regionu, te je počeo da troši velike sume novca za formiranje manastira s ciljem da Srpsku pravoslavnu crkvu podigne na nivo Patrijaršije i da proširi svoj uticaj u regionu, istovremeno stvarajući savez s bugarskim kraljem, grčkim pravoslavcima i mađarskim, češkim i drugim katoličkim mercenarima, kako bi napao Osmansko carstvo. Uvidjevši tu opasnost, sultan Murat je na početku zaprijetio bugarskom kralju da raskine savez s Lazarem, dok je, s druge strane, stvorio savez sa četiri albanska plemena sa ovih prostora te započeo borbu protiv srpske ekspanzije.

Na kraju, profesor Oguzogllu je istakao da je pobjeda sultana Murata I, jako osnažila Osmansko carstvo, ne silom, već donoseći blagostanje, obrazovanje, gradeći puteve i stvarajući sistem života i sve to je trajalo do 1912. godine kada je Osmansko carstvo izgubilo Kosovo, a okupirali ga Srbi i njihovi saveznici u Balkanskim ratovima.

Ambasadorka Turske na Kosovu, Songul Ozan je izjavila da je srećna što je mjesto na kome je 626. godina usmrćen Sultan Murat I, postalo simbol mira i bratstva, te da nas patnja koju je Balkan preživio posljednjih 100 podsjeća na važnost mira i blagostanja. Ona je istakla da današnje sjećanje na sultana Murata I, koje je okupilo braću sa Kosova i iz Turske, svjedoči o dugoj i neospornoj vezi dva prijateljska i bratska naroda.

Murat i Lazar, Srebrenica, Gavrilo Princip, Vladimir Perić Valter,..ko je sledeći, možda i sam patrijarh Pavle,…