Fudbalski klub Borac nalazi se u veoma teškoj situaciji, i pod upitnikom je funkcionisanje ovog kolektiva u narednoj sezoni, ali i sam opstanak kluba. Kako god pogledali, nadvili su se tamni oblaci nad Gradskim stadiononom. Jedan od zagovarača ideje o novom Borcu jeste Dragomir Ilić, predsjednik FK Krupa, koji je iznio plan u kojem će se fuzinisati FK Borac i FK Krupa.

Sama ideja dolazi u pravo vrijeme, jer znate da sledeće godine iz Premijer lige ispada čak šest ekipa. Zar fudbalskoj Banjaluci treba da bude na ponos da će sledećeg ljeta prisustvovati tome da vidi kako Krupa upada u elitu, a Borac izlazi iz nje. Mislim da je to realnost. Ovu istu stvar uradili su AEK, Glazgov Rendžers, Maribor, KK Crvena Zvezda,…i da li se neko odrekao trofeja. Fuzionisanjem ova dva kluba dobili bi jedan novi koji bi se zvao Borac BL, i koji bi startovao iz Prve lige RS, dok bi Krupa krenula ponovo iz Područne lige. Već godinu dana kasnije očekujem novi Borac u Premijer ligi, a Krupu u Regionalnoj – poručuje Dragomir Ilić, jedan od tvoraca FK Krupa, koji je za četiri godine prešao četiri ranga takmičenja.

Jedan od bitnih segmenata u toj priči jeste i finansijska konsolidacija kluba iz Platonove ulice.

U svom prijedlogu vodili smo računa o socijalnom, sportskom, finansijskom i povjeriočkom aspektu. Prvi cilj je povezivanje radnog staža svim zaposlenim, a potom ide izgradnja dva nova terena. Novac koji bi grad proslijedio, išao bi isključivo za plate zaposlenih, a od Vlade RS bi očekivali da sa svojim preduzećima finansira dvoje priprema, od čega bi direktno uplate išle na račun organizatora priprema i nabavku sportske opreme. Takođe, generalni sponzor, a to bi bio M:tel, uplaćivao bi novac za hranarinu, i organizaciju gostujućih utakmica sa prevozom. Primanja fudbalera obezbjeđivali bi predsjednik i članovi Upravnog odbora, kao i manji sponzori. Što znači, ako imate dobre fudbalere, imate i podršku javnosti. Loši rezultati, idete iz tog tijela, jel oni sve diktiraju – napominje Dragomir Buco Ilić.

Iako je inicijator ovog projekta, sa još jednom grupom fudbalskih radnika, za sebe kaže da se ne vidi na bilo kakvoj funkciji u Borcu.

Dragomir Ilic Buco

Ni pod razno. Ostajem u Krupi, gdje bi nas čekao novi početak. Predsjednika kluba u toj priči birao bi gradonačelnik Banjaluka, a direktora generalni sponzor, u ovom slučaju m:tel. Tako organizovan klub svaka tri mjeseca pravio bi izvještaj i obezbjeđivao poreska uvjerenja koja bi dostavljao najvećem ulagaču, Gradu Banjaluci, da se nikada više ne ponovi sadašnja situacija, i da se može reagovati poslije prvog negativnog izvještaja.

On kaže da ovaj prijedlog nije “sveto pismo” i da svako može dopuniti, popraviti određene stvari, ali da mu smetaju dobacivanja onih koji ništa ne rade, ali žive na grbači Borca.

Ti “spasioci” Borca žele da neko dođe u klub, donese vreću para, okrene se i ode! E, nema toga više gospodo. Pričaju da ćemo izbrisati istoriju klubu. Ti neka odu u Njemačku, i obrišu Aušvic i Dahau. Država Njemačka će ih bogato nagraditi! I ova moja izjava već sutra je istorija, koju niko ne može promjeniti i obrisati, ali ja i danas stojim iza nje – zaključio je Dragomir Ilić.

Povjeriocima dati priliku da dođu dosvojih potraživanja

Nije tajna da Borac ima veliki broj dužnika, a Ilić u svom planu predviđa i mjesta za njih.

– Određen dio novca išao bi na račun povjerioca (Hotel Bosna, Žak turs, NAAI), koji su uvijek bili uz klub, i na taj način postepeno bi vraćali dugovanja, a oni bi bili u sponzorskom pulu, koji bi podrazumjevao i određene povlastice.

Omladinska škola sa novom vizijom

Jedna od rak rana Borca jeste i omladinska škola, preveliki broj trenera, kao i nedostatak terena za rad.

Nećemo mi nikoga dirati, ali ugovori će biti potpisani na godinu dana. Ako su npr. juniori Borca šampioni, trener ima 1.500 KM, od drugog do četvrtog mjesta 1.200 KM, od 4-7 800KM, ispod toga otkaz! Imaće redovnih 12 plata uz doprinose, ali će za to morati odgovarati. Dosta je bilo priče, daj, daj,i samo daj,…Takođe, plan predviđa da kadeti i juniori neplaćaju članarinu, jer to su za godinu – dvije budući prvotimci. Ovi manji da, ali u kupovini sportske opreme imaju 50 odsto popusta. Borčeva omladisnka škola treba da broji najmanje 400 članova.

Krupa za primjer drugima

Naš kolektiv je uredan fudbalski klub koji može poslužiti za primjer mnogima. Igrači su poslije svečanog ručka poslani kući na zaslužan odmor sa izmirenim stipendijama, platama. Ne velikim, jer mi smo amaterski klub, ali za naše uslove sasvim solidnim. Dočekali smo sve ekipe na najvećem sportskom nivou, kao i sva službena lica, ostvarujući nova prijateljstva i uspostavili saradnju na nekim novim nivoima, bet obzira na rezultat, pobijeđivali ili gubili, Krupa je pokazalo svoje pravo lice. Što se tiče ekipe, to je najmlađi sastav u ligi, i to sa šire regije Banjaluka. Po ocjenama mnogih igrali smo najljepši fudbal, koji je bio dovoljan za treće mjesto, ali i finale Kupa RS, te osvojen trofej u Kupu Grada Banjaluka.

Krov gotov, svlačionice se rade

stadion FK Krupa jpg

Nadamo se da ćemo od sredstava za sanaciju od poplava koja su u završnoj proceduri u PFS Banjaluka i FSRS konačno zaokružiti naš stadion. Krov na stadionu je postavljen, a rade se ispod tribine i službene prostorije, svlačionice i sve ono što je potrebno za jedan ovakav objekat. Zavisno od toga hoće li ova naša ideja proći ili ne, odredićemo se o ambicijama kluba, jer Krupa od Grada Banjaluka dobije za godinu dana 15.000 KM, a potrebno nam je oko 250.000 za nesmetano funkcionisanje. Dodatni problem su nam i omladinske škole, jer Krupa na Vrbasu je malo mijesto, a zbog školvanja u Banjaluci, uzrast kadeta i juniora nije u mogućnosti da na pravi način odgovori obavezama.