I danas na banjalučkom Trgu Krajine jedan sat pokazuje 9 sati i 11 minuta kao sjećanje i opomena na 27. oktobar 1969. godine, dan kada je Banjaluku pogodio najrazorniji zemljotres u njenoj istoriji. Oni koji su ga doživjeli zauvijek pamte tu strahotu.

Jesensko vrijeme kad vrućine i ono banjalučko sunce ustukne pred miholjskim ljetom. A tada već prvi znaci jeseni ulaze polako, nečujno u svaki grad pa tako i Banja Luku. I tad nastaje vrijeme kestena. Kesteni i Banja Luka povezani su nekom čudnom neizrečenom molitvom, nekom tajnom vezom povezanosti prirode i čovjeka pa je oktobar i bio mjesec dugih gradskih šetnji Banjolučana kestenovim alejama. Dugogodišnji ritual jesenjih promenada prekinut je nenadano u poslijepodnevnim satima 26.oktobra 1969. godine kad je snažni razorni zemljotres pogodio Banja Luku. Kažu da se od siline prvog udara zatreslo i nebo i zemlja.

Zemljotres je devastirao grad. Oduzeo je 15 života , a hiljadu ljudi su bili teže i lakše ozlijeđeni. Materijalna šteta je bila ogromna. Potpuno je uništeno 86 000 stanova. Velika oštećenja nanesena su školskim (266), kulturnim (146), zdravstvenim (133), društvenim i objektima javne uprave administracije (152). Privreda je pretrpila značajne gubitke. Sva preduzeća su radila sa značajno smanjenim kapacitetima, a neka su potuno prestala sa proizvodnjom. Autobusi su odvozili osnovce i srednjoškolce koji su školsku godinu završavali u raznim krajevima bivše Jugoslavije. Ubrzo je počela  rekonstrukcija i sanacija devastiranih objekata, obnavljena je gradska infrastruktura i počela brza urbanizacija. Banja Luka je dobila  svoj prepoznatljiv izgled.

Potres koji je uzeo živote i teško unakazio Banja Luku, bio je jačine 8 stepeni Merkalijeve skale.

Zahvaljujući velikoj solidarnosti stanovništva iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali i pomoći iz Evrope i svijeta, Banjaluka je ponovo stala na noge.

Novu zgradu Gimnazije, Banjaluci je poklonio grad Sarajevo, Osnovnu školu „Georgi Stojkov Rakovski” bugarski narod, dok je škola u Slatini nazvana „Holandija”, jer je holandska vlada donirala sredstva.

Vremenom, Banjaluka se razvijala i danas je univerzitetski, privredni, finansijski, politički i administrativni centar.

Ova fotografija kuju vidite, po prvi put se pojavljuje javno, a snimljena je nekoliko dana poslije zemljotresa. Krajiška ljepotica nastavila je da živi i pored svih teškoća,…..