Od prethodne zime u klubovima iz Prve lige RS igraju tri stranca Rio Suzuki, Emerite Gi Gi Lema i Tanaka Soičiro, što nije često u domaćem fudbalu, pa oni predstavljaju pravo osvježenje i neobičnu pojavu.

U najjačim timovima Srpske može se naći pokoji igrač iz Srbije, Hrvatske ili Crne Gore, ali vrlo rijetko iz ostatka Evrope ili svijeta. Međutim, to se promijenilo tokom prethodnog prelaznog roka. Mladi Suzuki (18) trenira sa Borcem iz Banjaluke, a uskoro bi mogao i zaigrati kada dobije radnu dozvolu. Igrao je na prijateljskom meču sa Zvijezdom i tu se dobro pokazao. U Japanu je igrao za srednju školu Čiba Meitoku i nakon toga se otisnuo u Evropu s nadom da će postati profesionalac. Bio je na probi u zagrebačkom Dinamu, ali na kraju ga je put doveo u Banjaluku.

– Počeo sam igrati fudbal kada sam imao četiri godine. Odlučio sam da pokušam u Evropi, a menadžer mi je predložio ovaj klub. Još nisam u najboljoj kondiciji, ali sam svaki dan bolji i vjerujem da ću dobiti šansu. Najbolje se snalazim na poziciji iza napadača, jer je pregled igre moje najjače oružje. Po prirodi sam uporan, kao svaki Japanac, a mislim da samo mi možemo uraditi neke stvari koje se čine nemogućim – istakao je Suzuki.

Voli treninge u Borcu jer se stalno radi s loptom, a saigrači su ga dobro prihvatili i pomažu mu da se prilagodi u novoj sredini.

– Upoznao sam grad, a svi koji žive u njemu su veoma ljubazni. Imam dobru saradnju sa momcima iz ekipe, nije mi bilo teško kada sam došao u novi tim i novo okruženje zato što su mi saigrači pomogli – dodao je “banjalučki samuraj”.

I dres Slavije nosi jedan Japanac, Soičiro (24), kao i Kongoanac sa francuskim pasošem Lema (26). Oni su već upisali nekoliko mečeva u Prvoj ligi Republike Srpske, a Lema je postigao i jedan gol. Prema riječima člana stručnog štaba “sokolova” Gorana Simića, veoma su vrijedni.

– Japanci su po prirodi odgovorni, neumorni u radu i disciplini, pa tako je i Soičiro. Poslušan je, ništa ne radi mimo trenera. Uporan je u učenju jezika i za mjesec je već naučio osnovne riječi. Sa Lemom pričamo i na francuskom, jer ima jedan igrač koji zna taj jezik. I on je isto radan, ne propušta treninge. Fizički je nevjerovatno jak, nikada nisam vidio snažnijeg igrača. Nedostaje mu malo tehničkih elemenata. Sve u svemu, dobri su, nema nikakvih problema s njima. Znaju i da se našale – rekao je Simić.

Trener Borca Vule Trivunović smatra da Suzuki ima potencijala i da uz rad može postati dobar fudbaler.

– On je interesantan igrač, mlad, vidi se da je prošao njihovu akademiju. Naravno, ima stvari koje treba da se koriguju, jer su tamo drugačiji zahtjevi i metodi rada, ali da ima materijala, ima. Dobra je stvar što je kod nas, ima još pola godine, a može da igra i za juniore. Ako budemo imali veću prednost u ligi, daćemo šansu svim mladim igračima, tako i njemu – kazao je Trivunović.

“Glas Srpske”