Dragan Savanović je dolaskom na mjesto generalnog direktora Željeznica Republike Srpske (ŽRS) 2011. godine, kreditno zadužio ovog giganta za 20 miliona KM! Sa ovim kreditnim iznosom je isplatio tri plate zaostale iz  ratnog vremena u kome je bio terenski operativac i potpredsjednik Kriznog ratnog štaba Opštine Prijedor. Marinko Kontić, Savanovićev stranački kolega iz SDS, u ratnom periodu na mjestu generalnog direktora ŽRS, a  danas kao  kadar DNS, generalni direktor Javne željezničke korporacije BiH, Marinko Kontić je iz toga perioda ostao dužan pet plata koje nije mogao objektivno isplatiti, jer se bavio i politikom obavljajući paralelno funkciju poslanika u Skupštini Srpske i predsjednika Opštine Kupres. Umjesto da isplati i doprinose, Savanović je polovinu kreditnih sredstava 2011. godine utrošio u izmirenje dugovanja prema privilegovanim dobavljačima iz DNS-a. Poreska uprava Srpske je preduhitrila isplatu prošlomjesečne plate blokadom računa zbog neplaćenih doprinosa u visini od gotovo 15 miliona KM, od kojih je rok za uplatu duga od 4,5 milona KM  po osnovu reprograma davno prošao. Ovo je u najkraćim crtama jedan od uzroka izraza nezadovoljstva zaposlenih odnosno neizmirenja obaveza-isplate plata i njenih naknada  i drugih potraživanja zaposlenih. Ipak tu nije kraj razlozima nezadovoljstva čije posljedice mogu biti  štrajk ili protesti zaposlenih koji bi mogli poprimiti dimenzije pobune.

Strah od bunta je razlog aktivnog uključivanja Ministra saobraćaja Nedjeljka Trninića u razgovore sa sindikatima, a i poljuljan ugled generalnog direktora Savanovića koga zaposleni često  označavaju kao nosioca organizovanog kriminala, bahatog i primitivnog ponašanja prema zaposlenima i svojim bliskim saradnicima a što dovode u vezu sa njegovom sklonosti alkoholu i čestim opijanjima na javnim mjestima.

Zastrašujuće su priče o posljedicama po pojedince koji su se tokom rata našli na udaru Savanovića, drugog čovjeka Ratnog-Kriznog štaba u Prijedoru. Savanović je pored negativnih finansijskih izvještaja, odluka Skupštine, brojnih i stalnih afera, dobio drugi mandat na mjestu generalnog direktora. Njegov ratni zaštitnik je danas neprikosnoveni moćni stranački lider pod čijom zaštitom se ponaša slično kao što se ponašao kao ratni potpredsjednik Kriznog štaba u rodnoj Opštini Prijedor.

Opravdan je strah kako od štrajka, tako i od protesta jer su uzroci kontinuirana i bezočna očigledno politički štićena pljačka pred očima zaposlenih jer kako objasniti nedodirljivost organizatora. Iza Savanovićevih nedjela stoji Odbor za reviziju, Nadzorni odbor kome su ona poznata u detalje, a najteža krivična djela u dogovoru i po nalogu Savanovića, ovih dana izvršava i prikriva  direktor Odjeljenja interne revizije Milorad Nedimović.

Kako isplatiti plate i prikupiti prihode ako Nedimović i direktor Sektora eksploatacije Nebojša Lujić, neovlašteno i nezakonito otpisuju finansijska potraživanja za izvršene usluge prevoza roba prugama ŽRS.

Nedimović, o kome smo u nekoliko navrata pisali, je priča za sebe, ponovićemo, nije kvalifikovan niti stručno osposobljen za direktora Odjeljenja interne revizije u velikom sistemu kao što je ŽRS. Savanović ga je doveo iz Toplane Prijedor, nije bilo smetnji što Nedimović nije ispunjavao uslove tražene Zakonom, Pravilnikom o sistematizaciji, kao ni Posebne uslove za učestvovanje na izboru za kandidata u postupku izbora direktora Odjeljenja interne revizije. Uzroci učešća Nedimovića u krivičnim djelima otpisivanja potraživanja mogu biti djelimično neznanje, nestručnost i objektivna senilnost sedamdesetogodišnjaka. Zlobnici ili ne, tvrde da je na otpisu potraživanja inzistirao Nedimović da bi bila otpisana potraživanja pravnom licu iz Zagreba u kome je zaposlen rođak Nedimovićeve supruge koji je početkom rata iz BiH izbjegao u matičnu Hrvatsku.  Za sva izvršena nedjela Nedimović je ovih dana nagrađen ugovorenom platom. Naime Nadzorni odbor se nije protivio ugovorenim platama koje će za bivše izvršne direktore, sa svim dodacima iznositi oko 2.500 KM. Pored bivših izvršnih i Nedimovića ugovorene plate su namaknute dvanaestorici ”zaslužnih” od kojih najmanje dvojica duže od tri mjeseca na radna mjesta ne dolaze ni na dan plate jer im se, kao svima ostalima  doznačuje na bankovni račun. Topli oborci ovih džabalebaroša su sadržani u ugovorenoj plati i nisu umanjeni kao ostalim zaposlenim.

Nažalost, ŽRS ostaje bez kadrova od kojih je većina stekla visoko obrazovanje na prijeratnim državnim fakultetima.

Za rasturanje Sektora unutrašnje kontrole se pobrinuo generalni direktor Savanović nezakonitim otkazivanjem ugovora o radu sa direktorom Markom Vasiljevićem koji se zaposlio kao profesor na državnom Saobraćajnom fakultetu, sporazumni raskid ugovora je dat inspektorima Sektora UK Dragoljubu Nakić i Željku Radić na njihov zahtjev. Prvi je zasnovao radni odnos u ministarstvu finansija Srpske, a za drugoga je poznato da je saradnik-istraživač na jednom od državnih mašinskih fakulteta u Srbiji.  Vasiljević, Nakić i Radić, su u stručnom i svakom drugom smislu izrasli u kadrove sposobne za najviše dužnosti u ŽRS, a  Savanović nije preduzeo ništa da ih zadrži, naprotiv sa zadovoljstvom ih se rješio.

Pouzdani izvori potvrđuju da su Nakić i Radić, rođeni i stalno nastanjeni u Doboju, teška srca napustili odgovorna radna mjesta, jer su Uprava, Nadzorni odbor i Skupština akcionara potpuno ignorisala dokaze i činjenice o krivičnim djelima koje su utvrdili kontrolama, a koja su imala za posljedice znatne materijalne štete sa tenzijom da jednoga dana dođe i do posljedica po ljudske živote.