Sportski Savez Sportski Savez mentalno nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske (MeNeRaLi RS) u saradnji sa JU Centar “Zaštiti me” Banja Luka po četvrti put organizuje Otvoreno prvenstvo Republike Srpske u atletici, koje će se održati na Gradskom stadionu u Banjaluci (23. aprila).

Na navedenom takmičenju pored sportista MeNeRaLi RS, učestvuju i ekipe iz Srbije, Hrvatske i Federacije BiH. Očekuje se učešće  oko 80 takmičara, trenera, sudija, volontera, te lica iz sportskog saveza MENERALI Republike Srpske.

Takmičari su kategorisani u tri divizije:  LMR-laka mentalna retardacija, UMR-umjerena mentalna retardacija TMR-teška mentalna retardacija. U okviru divizija takmičari su podjeljeni u tri starosne kategorije: pionire, juniore i seniore.

Ovaj Projekat finansira Ministarstvo porodice, omladine i sporta u vladi RS, a sponzorski pul čine još: Fabrika duvana Banja Luka, Mlijekoprodukt Kozarska Dubica, Kruna prirodna voda Mrkonjić Grad, Voćar d.o.o Brčko, Cvrčak d.o.o. Banja Luka.

Podsjećanja radi, MeMeRaLi RS osnovan je još 2008. godine, a danas ima 20 sekcija u RS i preko 350 članova. MeNeRaLi Republike Srpske je bio dio tima Specijalne Olimpijade BiH na Olimijadi u Los Angelesu prošle godine gdje su ostvareni izvanredni rezultati.  Osvojene su četiri medalje (tri srebra i bronza).