U jeku najžešćih borbi u odbrambeno-otadžbinskom ratu, 1993. godine na Grbavici, osnovan je Fudbalski klub „Željezničar“ iz Srpskog Sarajeva, koji je nastavio tradiciju kluba, formiranog davne 1921. godine. Predsjednik kluba bio je Milorad Lale, koji je na tom mjestu bio do rasformiranja kluba. Za prvog šefa stručnog štaba imenovan je Jovo Radović, a trener je bio i Duško Bajić. U periodu od 1993. do 1995. godine nije bilo organizovano ligaško takmičenje u Republici Srpskoj, pa su fudbaleri Željezničara igrali prijateljske utakmice. Ekipa je, u međuvremenu, preselila se u Lukavicu, gdje je igrala svoje utakmice, na današnjem stadionu Slavije.

U prvoj sezoni, Željezničar je nastupio u prvoj sezoni u Prvoj ligi, grupa “istok”, takmičarske 1995/96. godine i nakon šest pobjeda i po sedam poraza i neriješenih ishoda, ekipa je završila na devetom mjestu. Nakon baraža sa SUtjeskom iz Foče (2:1, 3:7), ekipa je ispala u Drugu ligu RS, grupa “Srpsko Sarajevo”, nakon čega slijedi ekspresan povratak u prvoligaško društvu. Međutim, ekipa je u sezoni 1997/98. ubjedljivo zauzela posljednje 18. mjesto. Narednu sezonu, Željezničar nije završio, nego je odustao na sredini drugoligaške trke.

Prvu zvaničnu utakmicu, Željezničar je odigrao u Bijeljini, protiv Pantera, 3. marta 1996. godine i pobijedio rezultatom 3:1.

U toj prvoj sezoni za Željezničar su nastupali: Dragan Macan, Mladen Berjan, Siniša Krajišnik, Ljubiša Šešlija, Milan Međo, Nikola Vukadin, Goran Muharemović, Dragoslav Đurđević, Nikola Lubura, Bojan Samardžić, Vladimir Drinjak, Goran Gvozdić, Dragan Bjelica, Nedeljko Lučić, Mile Marković, Siniša Cvijović…

 

Pošaljite fotografiju

Želite da i dio vaše istorije otrgne se od zaborava. Pošaljite fotografiju, napišite nekoliko riječi ili rečenica, i naćiće te se u kultnoj rubrici našeg portala “da se ne zaboravi”. Sve ono što mislite da vrijedi, a niste imali s kim da podijelite, pošaljite na adresu[email protected] Otrgnite utakmicu od zaborava, novogodišnje slavlje, ili ispraćaj prijatelja u vojsku. Možda želite da vidite svoju požutjelu fotku sa mora, ili planine, a imate i uspomene sa sela kojeg više nema,…Javite se i vratićemo kroz priču i fotografiju bar djelić ljepših vremena,….Vaša pravdabl,……