Fudbalski savez Republike Srpske u narednom periodu nastaviće da ulaže u infrastrukturu i da obezbjeđuje sve bolje uslove za igru, pokušavajući da u skromnom ambijentu i budžetu koji iznosi oko milion i 700.000 maraka ispoštuje sve ono što je dogovoreno, ali i da pokrene nove projekte.

Istakao je to predsjednik Vico Zeljković u svojim izlaganjima prije, tokom i poslije redovne sjednice Skupštine Saveza.

-Borimo se sa raznim stvarima na koje ne možemo, niti smo mogli da utičemo u prošlosti. Još uvijek osjećamo posljedice pandemije korona virusa, iako mnogima to ne izgleda realno, ali je tako. Bio je to neviđeni udar na čovječanstvo, ni fudbal nije bio izuzet iz svega toga. Usporilo nas je sve to, ostale su posljedice, a mi smo se borili raznim metodama kako to da prevaziđemo i pobijedimo. Sve su to nepredviđene, ali objektivne okolnosti. Sada, iz ove perspektive, ne možemo da kažemo da smo pobijedili, ali možemo da konstatujemo da smo preživjeli čim se i dalje borimo, tražimo rješenja i pokušavamo da napravimo nešto bolje, radimo pomake… Pred nama je još mnogo posla, a idealizam je samo za one neupućene – rekao Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske, na početku svog izlaganja.

Od kada ste došli na čelo FSRS stalno “jurite” neke projekte, po Vama kakav je efekat?

-Tačno je da smo pokrenuli niz projekata, ali dosta toga ne zavisi od nas. U njih su uključene i lokalne zajednice, društveno odgovorne kompanije, privreda, više fudbalske instance… Kao što vam je poznato Fudbalski savez Republike Srpske nije član UEFA i FIFA koji imaju namjenska donatorska sredstva već sve ide preko “krovnog” Saveza na nivou BiH. U prethodnom periodu, nekih dvadesetpet i više godina u FSRS je iz Sarajeva dolazilo maksimalno 270.000 maraka uz razna “prelamanja”. Sada imamo mogućnost da ta sredstva budu veća, uspjeli smo u tome, ne “otimamo” već dobijano ono što nam pripada, i usmjeravamo ih u razne projekte, čiji ste svjedoci i sami. U cijeloj priči imamo razumijevanje i naših istinskih partnera iz FS BiH koji imaju fudbalska shvatanja, kao i mi u FSRS. Naša stvarna želja, pa i zamisao, je bolji fudbal na ovim prostorima. Ponavljam, hoćemo li uspjeti u tim zamislima ne zavisi samo od nas!

Na koji projekat se posebno ponosni?

-Izgradnju devet terena sa vještačkom travom! To je kapitalan projekat za naš fudbal. Potpisali smo ugovore sa osam lokalnih zajednica: Banjaluka, Prijedor, Doboj, Trebinje, Laktaši, Nevesinje, Pale, Foča i sa Područnim Fudbalskim savezom Banjaluka. Sve će da košta oko četiri miliona maraka, tražimo medele da sve to isfinansiramo, a dinamika izgradnje zavisiće od pristupa lokalnih zajednica ovom projektu koji nije nimalo jednostavan, ni jeftin, niti se brzo može završiti. Očekujemo da prvi radovi krenu na ljeto, imamo već s pojedinim gradovima i opštinama finalizaciju dogovora. Ako ste vi zaboravili moram da vas podsjetim. Ovih devet terena je dio projekta u kojem smo najavili 20 igrališta sa vještačkom travom u Republici Srpskoj i imamo još zainteresovanih lokalnih zajednica koje se raspituju za drugi dio projekta. To je ono što nas raduje, ali u jednu ruku i plaši da ne “probijemo” tu “kotu 20”.

Šta ako se to dogodi?

-Ona je probijena. Vjerovatno ste zaboravili na terene sa hibridnom travom za premijerligaše, prvi smo dobili u Banjaluci, imamo dogovorene za Doboj i Trebinje, u redu čekaju Prijedor, Bijeljina i Istočno Sarajevo. Paralelno sa terenima imamo i projekat izgradnje reflektora, radovi su trenutno u Trebinju, vrlo brzo s tim radovima počeće i FK Rudar Prijedor, imamo cijeli niz aplikanata i na ovu temu. Do sada smo u svakom od sedam područja završili po jedan ili dva projekta, dijelili smo sportsku opremu, lopte, pomagali i finansijski, pomagaćemo i ubuduće, u skladu sa raspoloživim sredstvima. Fudbal živi na ovim prostorima, a na nama je da mu taj život omogućimo što lagodnije. Na kraju moram da vas podsjetim da smo Svečanu rođendansku akademiju Saveza povodom 30 godina postojanja proslavili pod sloganom “Fudbal je život”. Zaista je tako!

Konstatovana je problematika u licenciranju naših prvoligaških klubova, kako izaći iz tog lavirinta?

-Savez nije taj koji će nekoga tjerati na odgovornost, govoriti mu kako da se ponaša i šta da radi. Učiti ga. Svi smo zreli i savjesni ljudi. FSRS će pomoći svakom iskoraku za koji smatra da je od opšteg interesa za naš fudbal. Licenciranje je složen proces u kojem se otkriva “DNK” ne samo klubova, već i lokalnih zajednica iz kojih oni dolaze, ali i ljudi koji ih predstavljaju.

Hvalili ste se da je proširenje Prve lige na 18 klubova interes fudbala, a sada imamo činjenicu da realno pola klubova, možda i više, ne može da obezbijedi licenu?

-Prvu ligu Republike Srpske smo proširili jer je ona bila degradirana i ponižena do te mjere da je u njoj nastupalo svega devet klubova i bila je puna afera. Imali smo za cilj buđenje fudbalskih centara i uspjeli smo u tome o čemu govore primjeri: Leotara, Slobode iz Novog Grada, dobojske Sloge, Famosa iz Istočne Ilidže, Sutjeske iz Foče, Omarske… Sada smo sa Laktašima i Zvijedom 09 dobili novu dimenziju, Krupa tradicionalno podiže standarde u našim ligama, ali tu je i tradicija: Slavija, Rudar Prijedor, Kozara, Radnik, Modriča Alfa, Ljubić, Tekstilac, Podrinje iz Janje, zvornička Drina, mladost banjalučkog Željezničara i mrkonjićke Slobode… Nadam se da nisam nikog, slučajno, izostavio.

Budžet FSRS je skroman, gdje se mogu naći dodatna sredstva?

-U posljednje tri godine značajno smo podigli iznos godišnjeg budžeta koji je više od jedne decenije bio oko 750.000 maraka. On je obezbjeđivan uglavnom od kotizacija, naplaćivanja kazni i nešto, beznačajno od sponzora, bilo je i učešća FS BiH. Sada imamo, prvi put u istoriji naše elitne Prve lige generalno sponzorstvo, koje uskoro ističe. Vrlo brzo ćemo sjesti i sa m:telom razgovarati o novim sponzorskim paketima, kako na nivou Republike Srpske, tako i u FS BiH. Budžet Saveza je, u posljednje tri godine, je “obogaćen” za milion maraka, ali u njega ulaze svi ovi projekti koje radimo s našim partnerima iz “krovnog” Saveza. UEFA i FIFA imaju namjenska sredstva do kojim možemo da dođemo kandidovanjem projekata i željom za progresijom fudbala. Naš isključivi interes je fudbal. Da se nalazimo na pravom putu jasno nam je ukazao i revizorski izvještaj u kojem stoji konstatacija “pozitivan”. To nam daje dodatni elan da budemo još bolji, jači i odgovorniji. U opštem interesu.

Obavljate ulogu predsjednika dva saveza u istoj državi, specifična po mnogo čemu, kako pronalazite energiju?

-S ljubavlju! Kada nešto volite, onda ste tome i posvećeni, njegujete te vrijednosti, želite da ih unaprijedite, da ne budu besmislene već da se o njima priča kao novim idejama koje valja razmotriti, podržati i unaprijediti. To je naš kredo od kojeg nikad nećemo odustati. Najmanji problem imam sa energijom, trošim je na pozitivne stvari, pa se ona vrati u nekom drugom obliku, opet kao uzbudna snaga. Kao kruženje vode u prirodi. One loše “konstatacije” koje se serviraju sa određenim negativnim namjerama me ne dotiču. Imam odbrambeni mehanizam. Ignorisanje, i vjerovanje da ljubav sve pobjeđuje.