“Tomo Knez – sitan vez” godinama je bila uzrečica navijača Borca. A kako i ne bi kada je Knez obilježio jednu epohu banjalučkog fudbala, i uz Abida Kovačevića i Husniju Fazlića spada u red najboljih svih vremena, a po mnogima i prvu vilonu “crveno-plavog” broda.

Poslije Borca nosio je dres Dinama (četiri godine), karijeru je završio u Austriji, a kao drugoligaški fudbaler odigrao je 17 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije. Okitio se olimpijskim zlatom u Rimu 1960. godine i tako uplovio u fudbalsku istoriju.

U penziji sam, imam svoj mir. Živim u Kapfenbergu, malom austrijskom gradiću u pokrajini Štajerska. Poslije fudbalske karijere sam radio u jednom konstrukcionom birou, ali je fudbal bio moja svakodnevnica, Životna hrana. I danas mi on znači sve na svijetu – započinje priču 77-godišnji Knez i odmah se prisjeća svojih prvih trenutaka karijere.

Prošao sam sve selekcije Borca i počeo trenirati sa prvom ekipom sa 16 godina. Počeo sam da igram 1956. godine i ostao četiri predivne godine u tom klubu. Igrao sam poslije toga pune četiri godina za zagrebački Dinamo, dakle od a odatle sam otišao u prvu austrijsku ligu u Schwechat, pa odatle u bečki Rapid. Tamo smo bili jednom prvi i jednom drugi. Sudbina me poslije odnijela u drugoligaša Kapfenberga, gdje sam proveo osam godina.

Ipak, prva ljubav zaborava nema, banjalučki dani još su živi u sjećanjima Toma Kneza.

Imali smo fantastičnu generaciju. Pokojni Popović i Kolak na golu, Spaho, Tomljenović, Krivokuća, Kasumović. Svi smo igrali sa srcem za klub i ulazak u Prvu ligu je bio neminovan. Jednostavno, to naše drugarstvo, to zajedništvo, novca tada nije bilo, nas je vuklo iz pobjede u pobjedu. Banjaluka nam je značila sve na svijetu. Za mene kao mladog fudbalera je to bio ponos, a još kad sam kao prvi i jedini drugoligaški fudbaler bio pozvan za reprezentaciju Jugoslavije, mojoj sreći nije bilo kraja.

Imate li trenutke koje nećete moći zaboraviti dok ste živi ?

Naravno ulazak sa Borcem u Prvu ligu, a sa reprezentacijom sam tih godina doživio nevjerovatne uspjehe. Bili smo olimpijski prvaci u Rimu, bili smo vicešampioni Evrope (5:4 protiv Francuske), a dogodilo se nešto, što su

rijetke reprezentacije uspjele. Pobijedili smo Mađarsku na Nep stadionu u  Budimpešti sa 1:0. Mađari su tad bili svjetska klasa.

Plavi dres je nešto na što je ponosan. Nosio ga je 17 puta, a uspjesi su bili nevjerovatni.

Bilo je to vrijeme kada je Jugoslavija bila svjetska velesila u fudbalu. Dvije olimpijade ranije u Helsinkiju i Melburnu osvojena su srebra, a godinu dana poslije bil ismo finalisti Evropskog prvenstva u Francuskoj, te 1962. godine četvrti na svijetu u Čileu. Uspjeh u Rimu bio je kruna generacija, pa tako i moje, i tek poslije vremenske distance koja je uslijedila postali smo svjesni šta smo napravili iza sebe, ali i za državu za koju smo nastupali – prisjeća se Knez najsvijetlijih trenutaka svoje karijere.

Na putu do zlata redom su padali u kvalifikacijama redom su padali UAE (6:1), Turska (4:0), Bugarska (3:3), da bi polufinalni duel donio Italiju s kojom se odigralo neriješeno 1:1. Žrijeb je odlučio da u finale ide Jugoslavija, a tamo ih je čekalo izneneđenje turnira Danska.

Odigrali smo meč kao iz snova. Danci nisu bili nimalo bezazlen protivnik, a u polufinalu su eliminisali Mađarsku. Međutim, mi smo u duel ušli sa velikim samopouzdanjem i već u 11. minutu golovima Galića i Matuša stigli smo do vodstva od 2:0. Čak ni isključenje kapitena Galića početkom drugog poluvremena nije nas mnogo poremetilo. Naprotiv, Kostić je u 67. minutu povisio na 3:0 i slavlje je moglo da počne. Danci su u samom finišu meča samo uspjeli da ublaže blamažu i postignu počasni pogodak – nastavio je Knez.

Generacija iz Rima po mnogima je proglašena za najbolju koju je jugoslovenski fudbal imao. Među njima bila su sve poznata svjetska imena.

Imena poput Šoškića, Vidinića, Durkovića, Jusufija, Ženetića, Roganovića, Perušića, Galića, Kostića, Sombolca, Maravića, Takača,… bila su poznata u bilo kojoj svjetskoj metropoli. Neki od njih nastavili su sa uspjehom i u trenerskim vodama, ali siguran sam da im je kao i meni Rim bio vrhunac karijere, jer olimpijsko zlato ne osvaja se svaki dan – zaključio je priču Tomislav Knez, legenda Borčevog, ali i jugoslovenskog fudbala.

Srećni Stenli

Za žrijeb za finale između Italije i Jugoslavije, jer tada propozicije nisu poznavale produžetke, jer je sreća odlučivala koja će ekipa ići dalje.

Poslije meča, u jednoj od prostorija na stadionu, našli su dva predsjednika naš Dušan Đurđić i Italijan Umberto Anjeli. Bio je tu i Stenli Raus, predsjednik FIFAkoji je rukovodio žrijebom. Napisane su dvije ceduljice, sa imenima država, Raus je zavukao ruku u šešir, i izvukao ceduljicu na kojoj je pisalo Jugoslavija. Kada nam je Đurđić saopštio tu vijest, koju smo mi čekali u hodniku stadiona, sreći nije bilo kraja. Znali smo da je zlato naše, što smo potvrdili i iigrom u velikom finalu – prisjeća se Knez.

I sa povredom na teren

Kakv je bio igrač Tomislav Knez, možda najbolje odslikava i ova priča.

Za svakog sportistu, pa i mene, povrede su bili najteži momenti u karijeri. Pogotovo te godine kad se Borac borio za ulazak u Prvu ligu. Ja sam imao nevjerovatne bolove u koljenu, ali pod pritiskom kluba sam morao da igram i nikad nisam uspio da to zaliječim do kraja. Nije mi žao, jer rto su bili tada praznici fudbala, a znam koliko smo zadovoljstvo pričinjavali banjalučanima. Borac je bio religija.