Na samo 30 kilometara od centra grada dom Fudbalskog kluba Gomionica u Bronzanom Majdanu nosi naziv “Maču Pikču”, jer neodoljivo podsjeća na sveti grad Inka, koji je smješten u Andima.

Zbog specifične spratnosti tribina i prirodne ljepote, stadion je dobio originalno i prepoznatljivo ime, a mnogi posjetioci upravo zbog ljubavi prema popularnoj “bubamari” dolaze da se uvjere u neobičnu sličnost sa svjetski poznatom destinacijom u Peruu.

Bronzani Majdan prepoznatljiv je i po manastiru Gomionica, u koji pristižu vjernici iz cijele Republike Srpske. Član Uprave kluba Dragan Panić istakao je da su mještani ponosni na stadion koji je u odličnom stanju.

– Trudimo se da budemo dobri domaćini. Nedjeljom je kod nas fudbalski praznik, igraju se prvenstvene utakmice. Sjećamo se i boljih trenutaka, kada smo igrali Drugu ligu Srpske, a sada Područnu fudbalsku ligu. Naš travnjak mogao bi odgovoriti i prvoligaškim izazovima bez pretjerivanja – rekao je Panić.

Dodao je da okolinu krase prirodne ljepote.

Obližnje brdo neodoljivo podsjeća na Maču Pikču, kako se odnedavno zvanično i zove stadion – kaže Panić.

Predsjednik FK Gomionica Dragomir Batar naglasio je da klub funkcioniše već 23 godine te da s ponosom igraju na nadaleko poznatom stadionu.

– Dobili smo nezvaničnu titulu najspecifičnijeg stadiona u regionu. Ovdje kod nas je priroda čarobna. Kad sam gradio stadion na mom privatnom zemljištu nisam ni slutio da će steći ovakvu popularnost – rekao je Batar.

Dodao je da je ponosan na sve igrače.

Težak je period generalno za sport jer je veliki odliv stanovništva, ali borimo se da klub živi jer bojim se ako bi klub prestao s radom, da bi umrlo i selo – rekao je Batar.

Prisjeća se slavnih vremena kada su na stadionu redom padali sadašnji prvoligaši, banjalučki Željezničar i Omarska, s kojom su imali veliki komšijski rivalitet, ali i sportsko poštovanje.

Batar kaže da nikada neće zaboraviti ni legende banjalučkog fudbala koji su ostavili neizbrisiv trag.

 – U klubu su radili neki od najeminentnijih fudbalskih stručnjaka u gradu koji, nažalost, više nisu s nama. To su Nenad Neno Gavrilović i Predrag Divljak i tada smo ispisali najsjajnije stranice istorije kluba. Bili smo osam godina stabilni drugoligaši Srpske. Neno Gavrilović je u idealnom timu “Borca” svih vremena što govori o veličini – rekao je Batar.

Prema riječima Dragana Panića, ovdje su rangovi gdje niko ne igra za novac, nego isključivo zbog privrženosti i lojalnosti prema lokalnom klubu, bez obzira na takmičenje u kojem igraju.

– Poslije utakmice uvijek imamo druženje koje je važno, jer smo tu uvijek da pomognemo jedni drugim. Kroz fudbal se stiču prijateljstva, najvažnije je da nema crvenih kartona i nekih ružnih povika ili startova. Trudimo se da budemo dobri domaćini, a tako nam uzvrate i naši protivnici na terenu kada kod njih gostujemo – rekao je Panić.

“Glas Srpske”