Fudbalski savez Srbije nastavlja borbu za golmana poljskog Rakova Vladana Kovačevića!

Kovačević, rođeni Banjalučanin, odlučio je da prihvati poziv FSS i nastupa za “orlove”, ali ga je u tome spriječila birokratija.

FIFA je zabranila FSS da pozove Kovačevića u reprezentaciju na startu kvalifikacija za EURO, zbog pravila iz 2020. godine.

– Igrač, koji je igrao za reprezentaciju druge države, nakon što je napunio 21 godinu ne smije da promjeni sportsko državljanstvo – stoji u pravilniku FIFA.

Kovačević je rođen 11. aprila 1998, a poslednji nastup za U21 reprezentaciju BiH imao je 13. oktobra 2020, sa 22 godine i 182 dana.

Zbog toga mu je onemogućeno da se priključi timu Dragana Stojkovića, međutim, pravni tim KSS i Kovačevića su pronašli izuzetke za ovo pravilo u prethodne tri godin pa će pokušati da ga zaobiđu preko Suda za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani.

U dopuni spornog člana FIFA pravilnika stoji i da pravilo ne važi za igrače koji su do 12. godine života imali pasoš države čije sportsko državljanstvo zahtjevaju.

Selektor Srbije Dragan Stojković imao je namjeru da Kovačevića pozove za martovski kvalifikacioni ciklus, on se našao na širem spisku za mečeve sa Litvanijom i Crnom Gorom, ali ne i na konačnom.

FSS je početkom marta potvrdio odluku golmana lidera poljskog šampionata da prihvati Piksijev poziv, ali je u međuvremenu stigla rampa iz FIFA, mada nije bilo zvaničnih potvrda nijedne strane.

-U planu je bio poziv Kovačeviću, ali nismo želeli da rizikujemo jer papirologija nije završena. On će biti pozvan čim to bude završeno. Važno je da smo postigli saglasnost da debituje i tu je sve jasno – rekao je samo selektor Stojković pred okupljanje selekcije.