U moru problema sa kojim su susreće rukomet u Bosni i Hercegovini, stigla je i vijest da su dva člana Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH podnijeli ostavke.

Naime, Vojislav Rađa i Aleksandar Miljuš podnijeli su ostavke zbog kako kažu nemogućnosti rada.

Nekadašnji selektor rukometne reprezentacije BiH i aktuelni član Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH, Vojislav Rađa govorio je za portal Svijet Rukometa o aktuelnoj problematici vezanoj za rad Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine.

O čemu smo razgovarali pročitajte u nastavku.

Kao razlog svoje ostavke naveli ste nemogućnost rada u Upravnom odboru RSBiH. Na šta ste konkretno mislili?

Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, bar ja tako mislim mora biti u službi svih onih koji se bave rukometnim sportom u Bosni i Hercegovini. Mi smo sportska organizacija čiji rad treba biti javan, transparentan i nepristrasan. Ovaj Upravni odbor u granicama svoga kapaciteta uradio je mnogo dobrih stvar ali pravio je i određene greške.

Ne dijelim mišljenje da je “neka politika” ili bilo čija “direktiva” bila uzrok problema Upravnog odbora. Najveći naš problem je preuzimanje obaveza koje Upravni odbor ne bi trebao direktno izvršavati. U kancelariji RS BIH radi jedan radnik kojeg smo opteretili za deset, nemamo Generalnog sekretara.

Problemi ne nastaju kada se podjelimo na Bošnjake, Hrvate ili Srbe već kada klupski interes prevagne opšti. U takvoj atmosferi je izuzetno teško naći kompromis na dobro svih. Generalno nemam previše kritičan stav na rad UO RSBIH ili nekog pojedinca. Možda sam i ja bio problem.

Šta je glavni kamen spoticanja razvoja rukometnog sporta u Bosni i Hercegovini?

Ovo sam odgovorio i u predhodnom pitanju. Sigurno nije lako definisati sve probleme ali meni kao bivšem selektoru i treneru najteže pada neorganizovanost rada sa mladima,edukacija trenera. Rukometni savez Republike Srpske radi kroz omladinska takmičenja ogroman i dobar posao, u takmičarske kategorije uključeno je preko 1000 djevojčica i dječaka. To treba organizovati i na nivou države.

Naravno za sve to mora postojati entuzijazam, volja i sponzori . Za svaku pohvalu je kompanija “BEMA” koja mnogo ulaže u školski sport i lige u okviru školskih takmičenja. To je jedini pravi i ispravan put. Kada proizvedemo kvalitet lakše će biti i organizaciju urediti. Pravi primjeri takvog rada su Ljubuški i Dubica.

Ni četiri godine od održavanja Skupštine Rukometnog saveza BiH nije riješen problem ID Broja i računa saveza. Dokle se došlo sa rješavanjem ovog problema?

ID broj je pravno pitanje koje nanosi ogromnu štetu Rukometnom savezu BiH. Mnogo ima komentara na ovu temu ali činjenice nedvosmisleno govore da je RS BIH prvi puta i jedini, ispravno registrovan u julu 2017. Svjestan sam da postoje razni interesi izjednačavanja RS BIH iz 1994.god i sadašnjeg ali to nisu ista pravna lica.

Sve prepiske, ružni komentari upućeni pogotovo predsjedniku RS Republike Srpske gosp Umičević su proistekli iz ovog problema. RS BIH mogu po Zakonu o sportu formirati samo entitetski savezi i Brčko distrikt.

To je urađeno tek 2017. Poreska uprava Kantona Sarajevo na nezakonit način odbija dodjelu broja koji nam pripada i pri tome ne poštuje odluke državnih organa BiH a ni Ministarstva finansija Federacije BiH. Zbog toga prozivanje predsjednika RS Republike Srpske je sramno, samo njegovom dobrom voljom skoro tri godine RS BiH finansijski izmiruje obaveze.

Prije nekoliko godina spominjala se mogućnost pokretanja Premijer lige „B“ s ciljem razvoja rukometa u Bosni i Hercegovine. Ko je bio protiv takve ideje i kome je ona smetala?

Smatram da koncentracije kvaliteta igrača i manji broj klubova u takmičenjima mora dovesti do boljeg finalnog proizvoda, vrhunskog igrača i boljeg rezultata klubova i reprezentacija. Reorganizacija sigurno treba ali blokada opet dolazi iz Rukometnog saveza FBiH, raznim pritiscima, ustupila, željama bez argumenata i naravno željom za većim prihodom. Imamo umjesto jedne, dvije lige u Federaciji za muškarce a jednu za žene.

Od dvadesetak klubova koji se takmiče u Federalnoj muškoj ligi njih 7-8 su druge ekipe. Kada se steknu uslovi možda i bude B lige ali sada bez odlaganja, treba smanjiti Premijer ligu na dvanaest klubova, Premijer ligu za žene na deset i dvije Prve lige po 14 klubova.

Trenutni sistem je loš. Nigdje na svijetu ne postoji primjer da danas registruješ klub, kupiš igrače i prijaviš se za takmičenje i za godinu si u Premijer ligi.

Selektor Ivica Obrvan napustio je reprezentaciju nekoliko dana prije odlučujućih utakmica za odlazak na Svjetsko rukometno prvenstvo. Da li se mogao izbjeći takav scenario?

Ivica Obrvan je prije svega vrhunski trener i čovjek, moj je prijatelj. Smatram da je jedan od najboljih poteza Upravnog odbora RSBIH bio potpisivanje četverogodišnjeg ugovora sa njim.

Morali smo i mogli kroz razgovor sigurno sve probleme ili većinu riješiti. Naravno trebali smo ispoštovati i jednoglasne odluke iz februara i aprila koje je donio Upravni odbor.

Zašto još nikada nije potpisan dugonajavljivani sponzorski ugovor sa BH Telecomom?

Ne postoji razlog, bar meni poznat. To je najbolja ponuda i spas za rukomet. Ja se jedino mogu zahvaliti onima koji su nam omogućili da imamo za sponzora takvu kompaniju. Zna se dobro ko su ti ljudi ali mislim da ne bi bilo umjesno nabrajati ih.

Kada će rukometu u Bosni i Hercegovini biti bolje?

Mnogi će ovo kritikovati ali ja mislim da je već sada našem rukometu bolje. Nije samo Upravni odbor RSBiH rukomet Bosne i Hercegovine, klubovi se bore i egzistiraju u najgorem mogućem vremenu.

Imamo potencijal u igračima i vrhunskog sponzora. Prije četiri godine smo prvi Upravni odbor držali na hodniku Energoinvestove zgrade a baterije sa mobilnih koristili da pišemo zapisnik.