U Bajincima ove jeseni, bar fudbalski, bilo je i te kako veselo. Seniori, kao nekada, igrali su dopadljiv fudbal, pa su jesen u Područnoj ligi Gradiška završili na odličnom trećem mjestu, a kadeti su prvi u Omladinskoj ligi. Mnogo razloga za optimizam u ovom ravničarskom i pitomom kraju. Svaka utakmica, zajednički ručak, i kada se pobjeđuje, i kada gubi. Kao nekada u Titina vremena, pričaju oni stariji, a među njima i Nikola Dumonić (61), penzioner, ali još se neda. Od milja ga zovu “bajinačka mecena”, jer uz klub je uvijek.

Od prvih dana. Igrao sam nekada za Mladost, ali nije to bilo kao sada. Nekada 40 “anjgira” u selu, pa ti budi među 11. Danas smo srećni kada popunimo klupu. Radni vijek sam proživio u Austriji, 27 godina radio, evo doživio i penziju. Sad malo tamo, malo ovdje. Zakućio, brate, imam dva sina, šestero unučadi. Dvojica mi igraju fudbal  u Rankpelu, ali i oni vole doći na ognjište – započinje priču Nikola.

Možda nedostaje mnogo toga na bajinačkom igralištu, ali imaju ono što nema ni “Marakana”. Pecana! A, tu je Nikola redovan gost, kada je kod kuće.

– Ma, nikada nisam brojao prasiće i janjce. Uvijek kada sam tu, poklonim klubu, lijepo omladini, a lijepo i meni. Nema većeg meraka, već okrećati pečenicu, a onda preko vatre “zriknem” na utakmicu. Povičem “ajmo naši” ili “uaaa sudija”,…. Naravno da su pobjede slađe, ali mi se veselimo i kada izgubimo. Prošao sam svijeta i tvrdim, fudbal je lijep i na selu, a ne samo na umjetnim arenama i preko malih tv ekrana. Tu sam da pomognem, i držim se one stare:” uvijek je ljepše nekoga dozivati sa brate, nego sa striče”! Ne smijemo da se djelimo, i onako nas ima malo. Ponekad i ja sa veteranima zaigram. Srce hoće, ali tijelo baš i ne sluša! Međutim, zato je tu treće poluvrijeme, za nas penzionere uvijek najmilije. Pojede se, popije, a i malo zapjeva. Fudbal može što ne može niko – priča Nikola Dumonić, koji i u sedmoj deceniji ima glas slavuja, koji ćete imati prilike da vidite i čujete, poslije jedne od fešti  u Bajincima.

Da je takvih više na terenima, i oko njih, možda bi danas pričali neku sasvim drugu priču. Ovako Nikola ostade čudak, usamljenik na brodu koji je nekada davno otplovio za nekim ljepšim vremenima,…..