Darko Nestorović nastavlja sa uspjesima na Bliskom istoku. Nakon što je osvojio Super Kup Jordana, svoju karijeru je nastavio u Kuvajtu, gdje je treći put u karijeri preuzeo Al Arabi.

Sjajni stručnjak je odradio gotovo savršenu jesenju polusezonu. Naime, u momentu preuzimanja njegov tim je bio trećeplasirani u prvenstvu Kuvajta sa četiri boda zaostatka u odnosu na vodeći tim. Na kraju polusezone je na diobi prvog mjesta sa istim brojem bodova kao i Al Kuvajt.

– Izuzetno sam zadovoljan rezultatima od momenta kada sam preuzeo ekipu. U prvenstvu Kuvajta smo odigrali sedam mečeva u kojima smo ostvarili šest pobjeda uz remi. Posebno značajan je bio trijumf protiv najvećeg rivala Al Kuvajta. Savladali smo ih sa 3:0 i zbog tog rezultata smo završili prvi na kraju polusezone, pa smo jesenji prvaci. Ovdje se gleda međusobni skor, a ne gol razlika. Sada je pauza u šampionatu a mi vjerujemo da možemo da zadržimo trenutnu poziciju. Za titulu će se boriti tri tima. Pored nas tu je i Al Kvadsija.

Ovaj period ste završili bez poraza. Pored odličnih rezultata u prvenstvu Kuvajta igrali ste i Azijski kup?

-Odigrali smo dvije utakmice. Savladali smo Nejmeh iz Libana sa 2:1, te odigrali neriješeno protiv Al Zavra iz Irana 1:1. Tako da sam praktično ekipu vodio na ukupno devet mečeva u kojima smo imali sedam pobjeda i dva remija.

Kako ste uspjeli da pokrenete ekipu? Al Arabi je u momentu preuzimanja zaostajao za rivalima u prvenstvu Kuvajta i nije sve djelovalo da će biti dobro?

-Nakon što sam u Jordanu osvojio Super Kup sa Al-Vehdatom napustio sam klub i bio blizu preuzimanja ekipe iz Saudijske Arabije. Ipak kad se javio Al Arabi u kojem sam već radio nije bilo dileme. Za mene je ovaj klub kao porodica u Kuvajtu. Sama činjenica da sam se treći put vratio dovoljno pokazuje koliko mi uprava kluba vjeruje, kao i navijači. Sjajno sam dočekan i vjerujem da je to i zbog mojih ranijih zasluga. Lošiji rezultati su uticali na ekipu pa je atmosfera bila loša kad sam preuzeo ekipu 3. novembra. Bili su poljuljani odnosi i trebalo je napraviti pomak. Uspjeli smo da se dignemo, niko nije očekivao da zaredamo sa uspjesima tako da je sada samopouzdanje ekipe na mnogo višem nivou. Ekipa igra dobro i treba da nastavimo u istom ritmu i kad se šampionat nastavi.

Spomenuli ste ranije zasluge. Dva puta ste bili na čelu kluba i ostvarili ste zaista dobre rezultate. Posebno impresivan bio je drugi mandat na klupi ovog kluba.

-Tako je. Preuzeo sam ekipu od Španca Huana Martineza u teškom momentu. Klub je bio na posljednjem mjestu kada sam ga preuzeo. Napravili smo malo čudo i uspjeli na kraju da dođemo do treće pozicije, igrali smo finale Princ kupa, bili smo prvi u Liga kupu. Napravio sam ekipu koja je kasnije postala šampion Kuvajta i igrala je najljepši fudbal. Navijači i čelnici to nisu zaboravili.

Nije to bio Vaš jedini angažman u Kuvajtu. Vodili ste još jedan klub i to prilično uspješno?

-Radio sam još u Kazmi, koja je bila prosječna ekipa. Međutim uspjeli smo da osvojimo titulu jesenjeg šampiona i igrao polufinale Emir kupa. Zbog neslaganja sam otišao iz kluba, a to je Al Arabi iskoristio da osvoji titulu. A okosnicu tog tima činili su igrači koje sam ja trenirao i vodio u ranijem periodu. Tako da sam bio ponosan. U tom periodu  bio sam čak i kandidat za selektora Kuvajta.

Spomenuli ste da ste ekipu Al Arabi preuzeli nakon što je bila posljednja. Da li je teže voditi ekipu koja se bori za opstanak ili one koje jure šampionske titule?

-Imao sam priliku da vodim ekipe koje su se borile za opstanak i titulu i moram napomenuti da je mnogo teže izboriti opstanak nego osvajati trofej. Mnogo više truda traži ta borba za opstanak gdje se veoma često nema prava na kiks i gdje se ekipe preuzima u lošim situacijama. Treba to sve posložiti, a često ekipe nemaju ni dovoljan kvalitet pa treba izvući maksimum iz tima.

Kako se sporazumijevate s igračima?

-Većina njih odlično govori engleski a ako koji ne zna tu su prevodioci koji zaista rade sjajan posao. Imaju zaista kvalitetne uslove. Veliki broj mladih stasava u akademiji i kasnije bude prebačeni u seniorske timove. To je snaga ovih ekipa. Da kvalitet crpe iz mlađih kategorija. Ipak moram priznati da je liga ove godine lošija nego što je to bilo ranijih sezona kada sam vodio ekipe. Zaista ne znam zašto je tako.

Ima ­li još naših trenera u prvenstvu Kuvajta?

-Nažalost nema. Trenutno najviše ima stručnjaka iz Portugalije, zatim Španije i Brazila. Razlog je što imaju lijepe pasoše. Šalim se, razlog je što pojedini čelnici klubova misle da je svaki Portugalac novi Žoze Murinjo. Naravno nije svaki trener novi Murinjo, niti je svaki fudbaler novi Ronaldo. Mi moramo baš da zasučemo rukave kako bismo pokazali da posjedujemo znanje. Mislim da sam ostavio dobar trag u svakom klubu u kojem sam radio i otvorio mogućnost da se jednog dana vratim.

A kakva je situacija s igračima?

-Što se tiče igrača pored domaćih najviše ih je iz Afrike. Razlog je jednostavan. Mečevi se često igraju na temperaturama iznad 40 stepeni. Ljeti su i oko 57 stepeni. Iako igramo naveče i tad  je zaista vruće i veoma je teško ne samo našim već i ostalim evropskim igračima da se adaptiraju. Onda  klubovi angažuju Afrikance koji mogu da se adaptiraju na te uslove. Evo sad su temperature oko 26 stepeni, tako da je podnošljivo.

Radili ste u dva najpoznatija kluba u svojim zemljama. Da li je bilo pritiska i kakvi su uslovi za treniranje.

-U Jordanu sam bio u Al-Vehdatu, njihovom najvećem klubu. Osvojio sam Super kup Jordana pobijedivši u dvije utakmice Al Fejsali sa 2:1 i 1:0. Treba naglasiti da je ovo bio prvi put u četiri godine da Vehdat pobijedi Fejsali, koji je do tada držao primat. Ono što me je posebno impresioniralo su akademije u kojima stvaraju mlade igrače. Zaista su odlično organizovani i žele da iz svoje baze crpe igrače. To je zaista recept kojim treba da se ide.

Mogu li zemlje regiona da krenu u sličnu avanturu kao Saudijska Arabija s dovođenjem kvalitetnih igrača.

-Možda samo Katar ima finansijski potencijal za tako nešto. Ulažu i ostale zemlje, ali ne toliko. Ostale zemlje više vode računa o svojim mlađim kategorijama i njihovom napretku. Zaista se najviše ulaže u Saudijsku Arabiju, ali samo u elitni rang Super ligu. Hoće da naprave kvalitetne klubove sposobne da se suprotstave najjačim svjetskim ekipama. Ulažu i u dobru infrastrukturu. Doveli su brojne svjetske zvijezde i skrenuli pažnju fudbalske javnosti na sebe.

“Glas Srpske”