Željo s “Predgrađa” suvereno gazi drugoligaškim vodama, a njegova talija je golman Mladen Kukrika. Stasiti hercegovac, u Banjaluku stigao je prošle sezone, i u 30 prvenstvenih utakmica Željezničar Sport Team nije doživio poraz!

Proljetos na regionalnom Zapadu u 15 utakmica ostvario je 14 pobjeda, i jedan remi (Hambarine 0:0), a jesenas 10 pobjeda i pet remija! Istina, Željo je doživio poraz u Kupu RS od Krupe, ali Kukrika tada nije bio među stativama, bio je povrijeđen.

A fudbalom se bavi još od 1998. godine, kada je kao šestogodišnji dječačić otišao na “Police”.

– Prvi treneri su mi bili Rajko Ćapin i legendarni Leotarov čuvar mreže iz njegovih najsvjetlijih dana Veselin Klimović. odmah sam stao među stative. Kao klinac uvijek idem na gol, između dva kamena, bar toga kod nas u Hercegovini nije nedostajalo, hahahah. Dođem kući, koljena krvava, pitaju mater i ćaća, šta je? Pao na stativu, odgovoram, hahahah – započinje priču za naš portal Mladen Kukrika, 25 – ogodišnji čuvar mreže Željezničara iz Banjaluke.

Branio je u Leotaru u dva navrata, između toga stajao je na golu Kastriotija, člana Prve lige Albanije. Prije dolaska u Želju proveo je sezonu u kanadskom SML ligašu SC Scarborough.

Po povratku iz Kanade bilo je nekoliko ponuda, Tesktilca iz Dervente, Zvijezde iz Gradačca, Čelika,.. ali odlučio se za “Krajišku ljepoticu”, i kako sam kaže, nije se pokajao!

– Imam brata koji živi sa porodicom u Banjaluci već nekoliko godina, a poznajem i Krunića, jedno vrijeme smo i igrali zajedno u Leotaru.  Da mi je neko pričao da ću braniti u trećoj ligi, ne bih mu vjerovao, ali ova godina ispade najbolja u mojoj dosadašnjoj karijeri! Momci su ekstra, nema klanova, tako i pobjeđujemo na atmosferu i slogu, kao da smo klapa sa ulice, a opet znamo igrati fudbal. I sam se iznenadim kad vidim klinca koji je iz omladinskog pogona prebačen u prvi tim, a stalno dolaze novi. Ovaj klub ide uzlaznom linijom, i ne znam gdje ćemo se zaustaviti. Ovo što smo napravili nije slučajno. Ti klinci pakleno rade 10 godina da dođu do prvog tima, a baš Željo je najbolji pokazatelj da se rad kad-tad isplati – poručuje Kukrika.

Poručuje da nema zime za plasmanom u viši rang takmičenja, ali da tu nije kraj uspona.

– Najkvalitetnija smo ekipa, postigli smo 51 gol, primili 8, od statistike se ne može pobjeći, šta god drugi mislili. Jedino nam se Omarska izvukla na “Predgrađu”, ali i kiksevi su sastavni dio sporta. Najvažnije da se mi pitamo svaku utakmicu hoćemo li pobjediti ili ne! Kad smo na nivou, ime protivnika i sudija su nevažni. Kad završimo ovj posao, napadamo i Premijer ligu. Ljetos smo gostovali u Derventi, i pobijedili, to je pokazatelj da ova ekipa može mnogo. Momci će stasati još više, doći će i novi klinci, pa nema zime uz nas nekoliko iskusniji da se neće igrati pravi fudbal u Banjaluci – kaže Mladen, koji ne krije da mu je Iker Kasiljas bio uzor kao dječačiću, ali i sada kada odlazi u fudbalsku penziju.

Teško bi bilo nabrojati sve utakmice u kojima je Kukrika briljirao, a on je izdvojio dvije, najsvježije:

– Proljetos u Karanovcu duel koji je odlučio putnika u viši rang, te pobjeda na “Mlakvama” protiv Slobode svakako su najprivlačnije, ali vjerujem da će biti još važnijih i većih vrlo brzo – zaključuje Mladen Kukrika, koji je za kraj razgovora poručio i ovo:

– Dok sam bio u Kanadi, na pripreme je došla reprezentacija Brazila (U-23). Dobio sam poziv da treniram sa njima 10 dana. Imao sam šta vidjeti, ali i naučiti, nisu brazilci badava najbolji na planeti.

Mladen Kukrika, Željin uspon traje kao i njegov. Kad i gdje će stati, zadatak za sve. Kako on brani, a i Željo igra, do jeseni teško, a onda nova priča, i do novih rekorda,…