Nepoznati stariji muškarac zarobljen sredinom 1943. od strane zloglasne 7. SS divizije Princ Eugen negdje u sjeverozapadnoj Crnoj Gori, u vrijeme operacije “Švarc” (Bitka na Sutjesci). Na poleđini fotografije je zapisano: “Einsatz Montenegro. Ein verwegener Bursche.” (“Akcija Crna Gora. Hrabar momak.”)

Nije poznato kakva je sudbina ovog čovjeka, ali ako znamo da su pripadnici 7. SS divizije sa zadovoljstvom ubijali, klali i spaljivali starce, žene i djecu u Crnoj Gori, onda se može pretpostaviti da folksdojčerski nacistički gadovi nisu imali milosti ni prema njemu. Polomljena puška koju su mu nacisti okačili oko vrata, vjerovatno je bila njegova. Nadamo se da je dobro gađao,…

Fotografija je pripadala SS oficiru Fridrihu Vilhelmu Krigeru, visoko rangiranom nacisti koji je prije nego što je došao u 7. SS diviziju, u kojoj je ostao nekoliko mjeseci, boravio u Poljskoj gdje je organizovao istrebljenje Jevreja i masakriranje poljskih ustanika. Učestvovao je u gušenju ustanka u Varšavskom getu. Izvršio je samoubistvo u Austriji maja 1945. kao komandant 5. SS brdskog korpusa u činu generala.

Slika na prostorima bivše Jugoslavije  do sad nije objavljivana – ni u nekoj knjizi ni na nekom sajtu na našem jeziku. Ovo je prvi put da se domaća javnost upoznaje sa ovom slikom. Original se čuva u Americi.

  1. SS divizija je sredinom 1943. počinila stravične zločine u sJeverozapadnoj Crnoj Gori, prvenstveno nad starcima, ženama i dJecom, u vrijeme operacije protiv partizana. Ubila je oko 1.500 civila samo u tom navratu.

nema šta, partizanski ratnici i u smrt išli su sa osmjehom, ovaj čiča iz Crne Gore, pa Lepa Radić, i još na hiljade rodoljuba koji su se borili za slobodu, koju smo olako prokockali 90-ih godina prošlog vijeka.