To 27. finale Kupa Maršala Tita igralo se na Dan republike 29. novembra 1974. godine. Veliki Hajduk i drugoligaš Borac. Vrijeme loše, kišovito, ali put Beograda kreće nekoliko hiljada Krajišnika. Na tribinama i pored hladnog vremena 30 -ak hiljada duša, na centru kapiteni Jurković i Kovačević. Svi se klade na “bile”, a u sebi navijaju za Borac. Sat i po rovovske bitke, Borac bolji, ali trofej ide u Split. Utakmica sa dosta čudih trenutaka, gol postigao najniži igrač na terenu i to glavom, banjalučani propustili nekoliko velikih prilika, od kojih je jedna za rubriku “vjerovali ili ne”. Marjanović je sa 5-6 metara opali u prazan gol splićana, ali lopta na gol liniji pogađa u leđa Zorana Smileskog. Igrao je i Abid kao iz snova, ali nije se dalo,…

borac-hajduk-prilika

Ipak, Borac je te godine bio apsolutni hit Kupa Jugoslavije. U takmičenju je učestvovalo 3.528 ekipa, a “crveno-plavi” su već u prvoj rundi napravili najveće izneneđenje, kada su u 1/16 finala na “Marakani” potukli do nogu Crvenu Zvezdu  (1:4). Potom je slijedio duel sa Sarajevom , koji je riješen na penale 4:2 (u regularnom toku 0:0), pa ponovo na jedanaesterce su savladali Olimpiju u Ljubljani 7:6 (u regularnom toku 2:2), da bi u polufinalu na prepunom Gradskom stadionu pao Željezničar (2:1).

kapiteni-jurkovic-i-kovacevic            borac-hajduk-1974

 

Imamo i izjavu strijelca jedinog pogotka Marija Boljat, koji je prisjećajući se tog finala istakao:

Svi su igrali jedno, a mi već onda nešto sasvim drugo, onda smo već igrali današnji balun! Je, ozbiljno, ka da i vi to ne znate. E, i di smo stali, taj gol Borcu, Jerković je vara dvojicu po livome krilu, lomija im kičmu, a ja sam pratija. Izašli smo u kontru i tako je Jure centrira, zavrnija, da je taj balun mene tražija, a biža od njihova golmana Jantoljaka. Skočija san i slegao se istovremeno, a nemam visinu. Skrenija sam balun u mrižu. Sa 1:0 osvojili smo treći u nizu od pet uzastopnih pokala – pričao je Mario Boljat, zvani Kalimero, najniži igrač u finalnom meču, ali opet dovoljno visok da glavom postigne gol za pobjedu.

slet-pred-finale

 BORAC – HAJDUK 0:1 (0:1)

  1. novembar 1974.

Strijelac: Boljat u 39. minutu. Gledalaca: 25.000. Stadion: JNA. Sudija: Miroslav Čajić (Beograd). Teren: težak i blatnjav.

Borac: Jantoljak, Vukelja, Kušmić, Vidačak, Brnjac, Kreso, Jurković (Lazić), Smileski, Cetina (Ivanović), Marjanović, Vukelja, Kovačević.

Hajduk: Mešković, Kurtela (Duplančić), Rožić, Boljat, Luketina, Buljan, Žungul, Mužinić, Oblak, Jerković, Šurjak.