Otvoren je lov na sudije u Područnoj ligi PFS Doboj. Nova bruka i sramota u fudbalu Srpske. Jedan od najtalentovanijih mladih sudija, Dejan Lazić iz Doboja, sa svojim pomoćnicima Aleksandrom Mionićem i Nemanjom Kneževićem, te delegatom Radom Erletićem, umalo su izbjegli linč na utakmicu 9. kola Područne lige Hajduk – Kladari (2:3), koji je odigran u Kožuhama, 15. oktobra. Nakon utakmice nemile scene, psovke, prijetnje, ulazak publike u teren, spašavanja žive glave, da bi potom službena lica bila „zarobljena“ 15 minuta u svlačionicama.

Da stvar bude gora, jedan od trojice fudbalera-vinovnika je mladom sudiji Laziću prijetio i u utorak, te je isti prijavio prijetnje u Policijsku stanicu u Doboju.

Na žalost, ovakve stvari se redovno dešavaju širom Republike Srpske, ali na kraju, vinovnici su oslobođeni odgovornosti, iako su službena lica uredno dostavili svoje opširne izvještaje.

Revnosno je delegat susreta Rade Erletić iz Modriče sve evidentirao u svom izvještaju u cometu:

–  Po završetku iste, tačnije kada je sudija utakmice odsvirao kraj do njega su dotrčali igrači Hajduka te ga opkolili i prigovarali mu. U tome su posebno prednjačili igrači br.9 Došlić Vedran i br.11 kapiten Gostić Slaven te mu psovali majku, familiju kao i savez. Gore navedenim sam rekao da je utakmica završena i zamolio ih da ga ostave na miru nakon čega su me bijesnim i ljutitim tonom pitali kakvom ću ga ocjenom ocijeniti.Rekao sam im da to nije njihov problem i ponovo ih zamolio da se upute prema svlačionicama.Došlić me je još pitao koji je razlog moga zaštitničkog ponašanja prema sudijama dok je Gostić Slaven kazao da ja nisam nikakav delegat kao i da je velika sramota što se ovakav sudija nalazi na listi druge lige i opsovao nas i fudbalski savez okrivljujući nas za propast fudbala u RS. Naime,kada su se smirile strasti,sudiji utakmice je prišao domaći golman br.1 Stefan Božić i u više navrata opsovao sudiji utakmice majku.Moram napomenuti da me to iznenadilo jer se isti tokom utakmice ponašao fer i korektno,svojim igračima je govorio da ostave sudiju na miru i puste ga da sudi utakmicu a oni da igraju fudbal.Posebno je to ružno od Božića kada se zna da je bio školski drug sudiji Laziću. Malobrojna publika je burno reagovala gotovo na svaku odluku sudijske trojke iako za tim nije imala potrebe.Po završetku utakmice 10-ak navijača Hajduka je ušlo u ograđeni dio terena za igru,tačnije ispred službenih prostorija kluba te su pokušali doći do sudije utakmice dok je napuštao teren za igru, stoji, između ostalog, u izvještaju delegata Erletića.

Komesar za takmičenje lige, Branislav Savičić podnio je disciplinskoj komisiji PFS Doboj prijave protiv igrača Hajduka: Slavena Gostića, Vedrana Došlića i Stefana Božića.

Očekivala se kazna za trojicu igrača Hajduka, kao i u mnogim ranijim slučajevima, kada su disciplinci bili neumoljivi. Ali , ovdje se ipak radi o Hajduku, ekipi, koja zajedno sa nekadašnjim drugoligašem Vučijakom, vodi veliku borbu za plasman u Regionalnu ligu RS, grupa „centar“, a i politička struktura iz Doboja je uključena.

I onda, iznenada se u petak, zakazuje  „suočavanje“ vinovnika i službenih lica sa utakmice, po prvi put. Svjesno na brzinu sazvan sastanak, rezultira da sudije i delegat, zbog poslovnih obaveza ne mogu prisustvovati sastanku, a poručuju da ostaju kod svojih izvještaja. „Krivci“ su rekli da nisu krivi, bez nuđenja bilo kakvih novih dokaza. Međutim, disciplinska komisija, preglasavanje sa 2:1 donosi odluku da se oslobode Došlić, Gostić i Božić, koji su odmah u nedjelju igrali za svoju ekipu, što je prvorazredna bruka i sramota. Predsjednik disciplinske komisije, Dragan Avrić je glasao da se kazne igrači, kao i u ranijim slučajevima, ali su druga dva člana komisije iz Doboja, Danijel  Jošić i Branko Prešić  presudili  da su „krivci“ nevini i poslali jasnu poruku svim igračima lige da mogu u „juriš“ na sudije.

Prema nezvaničnim informacijama i predsjednik PFS Doboj Branko Stevanović je ogorčen ovom odlukom, jer ona sigurno ruši kredibilitet saveza na čijem je on čelu i koji je uspio da izgradi jedan dobar imidž u posljednje vrijeme.

Poslije ovog slučaja, sudije iz Doboja najavljuju da će bojkovati utakmice Hajduka i time dati svoju podršku mladom kolegi Lazića.

Ovaj slučaj je glavna tema svih fudbalskih razgovora na dobojskoj regiji, a pojedini članovi Izvršnog odbora PFS Doboj najavljuju žestoku raspravu na sljedećoj sjednici, jer ovakav presedan može da ima nesagledive posljedice.