U decembru prošle godine izabrani su novi članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH. Većina njih nema pozitivne biografije. Mnogi se dovode u vezu sa brojnim malverzacijama.

Sportski radnici, kako voli reći predsjednik Elvedin Dino Begić, koji čine okosnicu IO FS BiH, vodiće krovnu kuću bh. fudbala naredne 4 godine.

O kakvim radnicima se radi?

Milorad Sofrenić je prvi potpredsjednik FS BiH i član IO FS BiH.  U oktobru prošle godine Centar javne bezbjednosti Bijeljina, u saradnji s MUP-om RS, protiv njega je podnio  izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „podmićivanje pri glasanju“. Za Sofrenića se od ranije vežu malverzacije sa raspodjelom budžetskog novca. U  maju 2016. Sofrenić je smijenjen sa pozicije načelnika Odjeljenja za finansije u Bijeljini.

Mato Jozić, aktuelni federalni ministar pravde, član Izvršnog odbora FS Federacije, nalazi se na spisku osoba koje je MUP RS-a osumnjičio za sudjelovanje u ratnim zločinima nad srpskim civlima u Orašju. Takođe, Tužilaštvo Posavskog Kantona podiglo je optužnicu protiv Jozića 18. decembra 2013. godine. U optužnici se navodi da je Jozić nezakonito koristio automobil MUP-a PK-a od 2005. do 2012. godine. Ovaj sudski proces pravosnažno je okončan oslobađajućom presudom u februaru 2015. godine, samo nekoliko dana prije kandidature Jozića za ministra pravde Federacije.

Muhidin Raščić kojeg u fudbalskim krugovima skoro javno nazivaju grobar bh. fudbala, našao se u najnovijoj idealnoj postavi IO FS. Za njega se vežu malverzacije oko lažiranja identiteta igrača na terenu iz 2006. godine na kup utakmici između FK Goražde i NK Mrkaljević iz Čelića.

Takođe, postoji sumnja da je Raščić kao predsjednik Skupštine FS BPK krojio izbore po svojim željama. Raščić je usvajao i izvještaje Skupštine BPK iako nije imao potrebnu većinu, što potvrđuje i snimak na internetu. FS BPK nikada nije preregistrovan u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport za vrijeme Raščića, pa samim tim rad ovog saveza godinama je nezakonit. Utakmice kantonalne liga u BPK ne igraju se već godinu dana.

Muhamed Begagić dugogodišnji je predsjednik Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog Kantona. Bio je član Skupštine NK Čelik u vrijeme kada je zenički klub napravio milionsku dubiozu. Ovaj član IO FS BiH kadar je SDA, a Žurnal je i ranije pisao o njegovim malverzacijama sa firmom Alba, gdje je bio direktor, a koja je naplaćivala stotine hiljada maraka za održavanje travnjaka Bilinog Polja.

Irfan Durić predsjednik je NS Federacije i član IO FS BiH. Durić je osoba koja upravlja i NS USK-a. Izvor Žurnala tvrdi da su po Durićevoj naredbi čelnici FS USK-a osumnjičeni da su falsifikovali Statut, izmijenivši jedan član, da bi eliminisali konkurenciju pri izboru predsjednika ovog saveza. Sve je trenutno na sudu. Nakon imenovanja na predsjedničku poziciju u FS FBiH, Durić se vodio parolom da se politika ne smije miješati u sport, a vijećnik je A-SDA u OV Cazin.

Svima je očigledno uzor predsjednik Begić, protiv kojeg je FUP još 2014. godine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Tada je Begić kao pomoćnik direktora sarajevskog aerodroma osumnjičen za zloupotrebu položaja, sklapanje štetnih ugovora i nesavjestan rad u službi, te nanesenu štetu od 1,7 miliona maraka.

Nekadašnji članovi IO FS BiH Ibrahim Adilagić, Amer Halep i Senad Islam, podnosili su krivičnu prijavu Disciplinskoj komisiji FS BiH zbog ugovora koji nisu odobreni od IO,  zbog neizvršenja rebalansa budžeta, ali sve je odbačeno kao neosnovano. Sva trojica su suspendovana, nakon što su progovorili o kriminalu u fudbalskoj vladi BiH.

DELEGATI SA ZATVORSKIM KAZNAMA

I ne čudi ovakva postava IO kada za njih glasaju osobe sa kriminalnim biografijama. Naime, Radika Marić trenutni je delegat Premijer lige BiH, delegat u skupštini Fudbalskog saveza RS-a, a ujedno i delegat FS BiH. Marić je osuđivan je na zatvorsku kaznu od 6 mjeseci i novčane kazne zbog zloupotrebe položaja.

Marić je zlouptrijebio pečat i potpis kao sekretar opštinskog FS u Bijeljini, ovjeravao spiskove nepostojećih klubova i ostvario dobit od 200 hiljada maraka. Kažnjavan je trajnim isključenjima iz FS RS-a. Osobe sa ovakvim biografijama upravo daju svoj glas na izborima za čelne ljude NS BiH.

MAŠINCI, PRAVNICI, EKONOMISTI I APSOLVENT

Sedam od 15 članova IO FS BiH fakultetski je obrazovano, kako piše na oficijelnoj stranici FS-a. Zlatko Spasojević završio je Pedagoški fakultet smjer Mašinstvo, Ranko Vuković diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, Midhet Sarajčić bachelor je opće kineziologije Edukacijskog fakulteta u Travniku. Ivan Perić završio je Pedagoški fakultet.  Muhamed Begagić je mašinski inženjer. Milorad Sofrenić diplomirao je Ekonomskog fakultetu u Beogradu i Mato Jozić završio je Pravni fakultet u Novom Sadu, dok je Dragan Soldo rođen 1980. godine, apsolvent na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu.

U moru nekompetentnosti, stagnira  fudbal u Bosni i Hercegovini. Najbolji igrači i strijelci Premijer lige „dobace“ tek do evropskih drugoligaša. Stadioni  prvoligaša u BiH podsjećaju na oranice. Suđenje je katastrofalno. Politika određuje tokove prvenstva. Za to vrijeme, niti jedna nadležna institucija nikada nije ozbiljnije ispitala rad krovne kuće bh. fudbala.

(zurnal.info)