Piše: Miro Bjelić

U dnevnom listu ”Glas Srpske” od 29. septembra ove godine privukao me je naslov ”Svjedok uspjeha i lekcija mladima” u kojem stoji kako je na putu za Banj brdo (koje je zamene ostalo Šehitluci), udruženje ”Banjalučani za svoj grad” postavilo table sa likovima banjalučkih olimpijaca.

Ovdje se ne radi o samom tekstu koji mi uopšte nije bio interesantan, nego nisam mogao sebi da dođem kada sam shvatio da su banjalučki olimpijci svoje mjesto našli u šumi! Zato se sada pitam jesu li oni postali ”ŠUMNJACI”?

Zar se za njih nije moglo naći neko bolje mjesto u gradu? U svim gradovima na svijetu stanovnici se ponose svojim olimpijcima, a mi ih stavili u šumu! Kada sam još pročitao njihove izjave, jednostavno sam ostao bez komentara!

Za njihove uspjehe niko nema ništa ni da doda ni da oduzme! Ali bih pitao Slađanu Golić i Milorada Karalića ”Zašto devalvirate sport u kojem ste postigli tolike uspjehe, umjesto da se vas dvoje borite za bolji status sporta u Banjaluci”? Bar vas dvoje znate kako se osvajaju medalje na velikim takmičenjima! Sudeći po Vašim izjavama, olimpijcima je i mjesto u šumi i Vi se još sa tim i hvalite. Zaista Vas ne razumijem!

Da se mene pita, svaki olimpijac osvajač medalje bi morao da ima svoju ulicu u gradu, kako to rade na Zapadu, a mi stalno govorimo kako želimo da budemo Zapad! Ovako, imati toliko osvajača zlatnih medalja, kao što ih Banjaluka ima, a da za njih niko ne zna osim ”šumara” koji tumaraju po Šehitlucima, pardon, Banj brdu, zaista je velika sramota!

U prevodu, mladima šaljemo poruku da treniraju i osvajaju medalje, a biće nagrađeni tablom sa podacima koja će biti postavljena u šumi kojima će se najviše obradovati njihove komšije, stanari šume, tj. životinje!

Želim samo da Vas obavijestim da je 27. septembra na inicijativu pravih i istinskih sportskih radnika i bivših sportista upućen dopis gradonačelniku Banjaluke u kome je u kratkim crtama opisan sport u Banjaluci i zatraženo da se, umjesto postojećeg ”Muzeja sporta” u SD ”Borik”, odredi ”Sokolski dom” koji je odnedavno gradonačelnik Draško Stanivuković vratio pod okrilje Grada kako bi se pretvorio u ”Hram sporta”.

U njemu bi, osim svih sportskih disciplina, trebalo da bude mjesta i za šah i invalidske sportove, kao i druge oblasti života poput inovacija i privrede!

Zato Vam predlažem da se upoznate sa tim dopisom i da svojim autoritetom utičete na odgovorne da se ”Sokolski dom” pretvori u ”Hram sporta” grada Banjaluke, a ne da se olimpijci traže po šumama!

Međutim, to za mene i nije čudno ako se zna ko su tvorci ideje da banjalučki olimpijci završe u šumi! Oni su i danas članovi banjalučkih vrhunskih klubova koji, na žalost, i sami tumaraju po šumama. Ali, nije čudo kada imaju takve ideje!

Mislim da je to velika sramota za sve sportiste!

Pitao bih te iz Udruženja da li znaju ko su Tomo Knez, Velimir Sombolac, Dobrivoje Selec, mada kada vidim kako razmišljaju, sve sam nešto ubjeđen da su rođeni u šumama, u tako nekoj vukojebini!

Bruka i sramota!