Posljednjih dana u većini portala u Federaciji BiH vodi se orkestrirana hajka na predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske i Fudbalskog saveza BiH Vicu Zeljkovića, kao i sam Fudbalski savez Republike Srpske i ljude koji su na čelu. Povodom toga, kontaktirali smo predsjednika Fudbalskog kluba Sloboda Mladena Bosančića, koji je ujedno i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske, kako bismo čuli njegovo mišljenje o svemu ovome, s obzirom da je ova tema zaintrigirala javnost Srpske i BiH.

-I sami ste svjedoci mnogih pozitivnih realizovanih, započetih i planiranih projekata, kao i niza beneficija koje klubovi ostvaruju u mandatu predsjednika i Izvršnog odbora u ovom sazivu. Izdvojio bih infrastrukturne projekte izgradnje terena u Republici Srpskoj sa vještačkom podlogom, kao i sa hibridnom podlogom za premijerligaše. Savez je omogućio ne tako malu pomoć klubovima, obezbijeđena su sredstva za plaćanje 50odsto troškova kotizacija i službenih lica, pomoć je stigla u nabavci sportske opreme, lopti, kao i kroz druge vidove podrške klupskim projektima – rekao je na početku razgovora Bosančić, a potom se nadovezao:

-Očigledno je da određenim interesnim krugovima ne odgovaraju rezultati koje predsjednik zajedno sa svima nama ostvaruje gotovo na svakodnevnom nivou i zasigurno je to razlog navedene medijske hajke koja, nažalost, kao za posljedicu ima i prijetnje po život koje predsjednik dobija u kontinuitetu već i prije preuzimanja mandata i što je najgore od svega, prijetnje se odnose i na članove njegove porodice, što je ovih dana opet pojačano zahvaljujući već navedenoj medijskoj hajci. Vjerovatno ste upoznati da je protiv više lica koja su od ranije poznata bezbjednosnim agencijama po izvršenju krivičnih djela već podignuta optužnica. Smatram da je naša prijateljska, profesionalna i moralna obaveza da zaštitimo naš savez prije svega, ali i našeg predsjednika i njegovu porodicu, jer je gospodin Zeljković bio jedan od najzaslužnijih što je Novi Grad vraćen na prvoligašku mapu. Ne zaboravimo da kada je naš klub bio na ivici ispadanja u treći rang takmičenja, predsjednik Zeljković insistirao da Sloboda dobije specijalnu pozivnicu za učešće u Prvoj ligi, prije svega zbog svoje duge istorije od više od 110 godina postojanja i rada“.
Prvi čovjek Slobode potom se dotakao i prethodnih čelnika saveza:

-Prijašnji predsjednici FSBiH i FSRS, Begić i Kovačević, nisu ništa značajno i kapitalno uradili za fudbal u svojim mandatima, a nisu imali ovakve napade na ličnost. Ako je samo problem što je gospodin Zeljković u rodbinskim odnosima sa srpskim članom predsjedništva BiH, onda bi neki morali da rade na svojoj sujeti i da politiku ostave po strani, jer bi fudbal i sport trebali da budu naš glavni interes. U ponedjeljak, 3. oktobra, šaljem poziv generalnom sekretaru FSRS da sazove vanrednu sjednicu Izvršnog odbora i da se na njoj Izvršni odbor kao organ koji vodi savez izjasni o hajci na predsjednika, koja prelazi sve domene normalnog pisanja i napadanja na ličnost. Napad na predsjednika je i napad na sve organe i ljude koji su u njegovom timu. Shodno tome, tražiću da se kompletan savez stavi u punom kapacitetu u odbranu digniteta i ličnosti Vice Zeljkovića, kao najsupješnijeg poslijeratnog predsjednika, kako saveza RS, tako i saveza BiH – ističe predsjednik Slobode.
Mladen Bosančić je na kraju razgovora pozvao sve ljubitelje fudbala u gradu na Uni i Sani da sutra dođu na „Mlakve“ i pruže nesebičnu podršku fudbalerima Borca, koji svoj premijerligaški meč igraju u Novom Gradu protiv dobojske Sloge, a potom zaključio:

-Moramo imati na umu da je Borac naš prijateljski i partnerski klub, te je velika čast što Borac svoje domaće mečeve, usljed radova na Gradskom stadionu, igra upravo u našem gradu. Sloboda i Borac nastavljaju dalje tijesnu saradnju, kako na sportskom, tako i na ostalim poljima, te ćemo uvijek biti svesrdna podrška Fudbalskom savezu Republike Srpske i aktuelnom predsjedniku Zeljkoviću. Za kraj imam lijepe vijesti za sve Novljane, naročito ljubitelje fudbala – u budućem periodu u planu je rekonstrukcija našeg stadiona, a najviše zasluga pripada prvom čovjeku našeg saveza, te svim ljudima u klubu, prije svega zbog marljivog rada i nastojanja da Novi Grad u budućnosti bude jedan od gradova učesnika Premijer lige.

“Radio Novi Grad”