Banjalučanka Tanja Račić nedavno je postala FIFA sudija, a od 22. do 30. marta sudiće na turniru u francuskom Marseju, elitnu grupu kvalifikacija za Evropsko fudbalsko prvenstvo U17 za žene.

FIFA znak je došao kao rezultat osam godina bavljenja suđenjem. Postoji norma, odnosno limit, kada se može postati FIFA sudija, to je kad napunite 25 godina starosti, evo sad je trenutak kada sam napunila 25 godina i mogla biti predložena od strane Fudbalskog saveza za FIFA listu na kojoj sam i prošla – rekla je Tanja Račić.

Objasnila je da je sa kolegama bila na sedmodnevnom seminaru za nove FIFA sudije u Malagi gdje je položila sve testove i ispunila postavljene zadatke, a poziv za suđenje u Francuskoj stigao je prije nego što se vratila iz Španije. Ova prilika bila je iznenađenje i velika čast pogotovo jer je u pitanju FIFA turnir i elitna grupa.

Odgovornost je velika, ali eto koleginica, moj asistent Almira Spahić i ja putujemo u Marsej zajedno i vjerujem i u sebe i u nju i da ćemo predstaviti Bosnu i Hercegovinu u pravom svjetlu – rekla je Tanja Račić.

Iako nema ustaljene treninge, kombinuje razne varijante  sa fitnesom, odnosno vježbama snage, a to sve sprovodi na banjalučkom Gradskom stadionu.

Da li su to dva do tri treninga sedmično, nekad se desi i šest sa utakmicom, sve zavisi i od stanja, obaveza i mogućnosti, ali da morate biti u trenigu – morate, makar izdvojili i po pola sata dnevno, mora se raditi – kaže ona.

Kao sudija pripravnik na samim počecima karijere fudbalskog sudije ova mlada Banjalučanka sudila je mlađim kategorijama, a prvih pet godina sudila je isključivo muškarcima, jer nije postojala Premijer liga Bosne i Hercegovine za žene. U prethodne četiri godine sudi na utakmicama Premijer lige BiH za žene. Osim toga sudi i Područnu ligu Banjaluka i Regionalnu ligu Republike Srpske, te Premijer ligu BiH za kadete i juniore. Kaže da je teško reći da li je lakše suditi muškarcima ili ženama, jer postoje muškarci koji imaju predrasude, ali i oni koji je vrlo lako prihvate.

– Moje iskustvo je to da je teže suditi ženama, zato što imamo ravnopravnost, muškarac – uvijek osjećate da vas gleda kao žensko i da ne bi sebi dozvolio neke stvari, međutim imamo svakakvih primjera, posebno kada je fudbal u pitanju –  kaže ona.

U svojoj dosadašnjoj arbitarskoj karijeri nije imala velikih problema, kada su fudbaleri u pitanju.

– Međutim, često sam bila u ulozi asistenta kada su se određeni incidenti dešavali na utakmicama, kada su napadali kolege koje su bile sudije u centru. Doživila sam svakakve situacije, nerado ih se sjećam, brzo se to zaboravi i ide se ka pozitivnim stvarima. Takva i jesam – samo gledam pozitivne stvari – ispričala je Tanja Račić.

Prethodno je prošla dansku školu fudbala u kojoj je savladala osnovne pokrete i tehnike u ovom sportu. Na kurs za fudbalskog sudiju upisala se zajedno sa sestrom Jelenom, na prijedlog oca, Ranka Račića, koji je takođe bio fudbalski sudija.

Na pitanje kakvi su joj planovi za napredak u budućnosti kaže da je za većinu FIFA vrhunac karijere, ali i tu postoje treća, druga, prva i elitna kategoriju.

Naravno, treba mnoge kockice da se slože da bi sudija napredovao, ne zavisi to isključivo od mene. Nemam nerealne ambicije, ambiciozna jesam, radim, treniram, nastojaću da dam maksimalno od sebe da dobijem još neki od turnira, naravno da vremenom pređem u u viši rang. Što se tiče samog postignuća za sve ljude FIFA je vrh, u zavisnosti od želja motiva i ambicija ide se dalje. Zaista moraju mnoge stvari da se poklope da bi se uspjelo, međutim voljela bih da danas sutra to bude utakmica Evropskog ili Svjetskog prvenstva. To je želja, ali naravno da gledam realno na sve stvari. Drago mi je i srećna sam što sam član FIFA-e. Sa ponosom ću nositi taj znak jer uloženo je mnogo truda i odricanja u njega, ali ne bih da imam nerealne želje – rekla je Tanja Račić.

Kada je u pitanju BiH, osim nje još je samo jedna žena međunarodni sudija, a tri su asistenta.

Prema riječima Tanje Račić, Fudbalski savez BiH i Područni fudbalski savez rade na omasovljenju, afirmaciji ženske populacije, a preko 35 žena pozvano je na seminar Premijer lige BiH koji počinje pod okriljem FIFA-e.

Radi se na omasovljenju, na tome da to ne bude, kao što svi kažu, tipični muški sport i radi se na tome da se povećava broj žena. U RS i FBiH sve je veći broj žena koje se uključuju kako u fudbal da igraju, tako i u poziv fudbalskog sudije – kaže ona.

Inače, kao najbolji student Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta u Banjaluci, odlukom rektora Univerziteta u Banjaluci dobila je priliku da radi kao asistent na fakultetu. U toku joj je pripravnički staž od godinu dana, a bilo bi joj drago da ostane tu.

Osim toga, ova mlada Banjalučanka vodi privatne treninge i radi u plivačkom klubu Vrbas kao instruktor plivanja, a instruktor je i skijanja. Sa sestrama vodi i akademiju sinhronizovanog plivanja, ima položeno i za plivačkog sudiju, ali joj se vikend termini plivačkih takmičenja poklapaju sa fudbalskim utakmicama. Na pitanje kako stiže sve odgovorila je da je organizacija ključ svakog uspjeha i postojanja.

Rad, red i disciplina od malena i kod sestara i kod mene su izraženi. Navikli smo da se organizujemo, u pravom smislu te riječi, da odredimo prioritete. Neke svari koje moraju biti prije ostalih i onda ide sve. Kad čovjek želi onda i može, s tim da ponekad i pored sve želje i truda za neke stvari jednstavno nemate vremena, ne možete stići – kaže Tanja Račić. Smatra da je u godinama kada treba da radi i daje sve od sebe da iskoristi te godine, a kasnije biće vremena za neke druge stvari. Zdravlje, sport i fakultet su joj prioriteti.

Da otac Ranko može je vidjeti na evropskom fudbalskom nebu, i sam bi zaplakao od sreće,…