Zoran Mijić iz Kostajnice, koji je iz kandži smrti spasao devet ljudi, život je posvetio dobročinstvima, a o njegovoj humanosti koja ne poznaje granice svjedoče brojne akcije kojima je sugrađanima izmamio osmijehe na licima.

Ovaj četrdesetjednogodišnjak, poznatiji po nadimku Mrmi, svoju dobrotu pokazao je i na nedavnoj proslavi Svetog Save u dubičkoj crkvi Svete Petke, kada je paketićima obradovao na desetine mališana, a za sve prisutne od svojih skromnih primanja obezbijedio kuvano vino i peciva.

On kaže da je to najmanje što može uraditi za svoj narod, posebno mališane čiji su osmijesi dovoljna nagrada za sve što čini.

– Najveće mi je zadovoljstvo kad nekoga usrećim. Svi u gradu znaju da mi se mogu obratiti za pomoć, a ja ću učiniti sve što mogu – rekao je Mrmi koji je do sada spasao devet života, zbog čega je odlikovan čak 52 puta. Bez oklijevanja je na sportskim terenima, u saobraćaju i na drugim mjestima spasavao ljude koji su doživjeli teške i po život opasne povrede. Ovaj hrabri čovjek i humanista kaže da je svaki slučaj posebna i dramatična priča, a nikada neće zaboraviti kada je jedan dječak prije nekoliko godina na fudbalskoj utakmici zadobio težak udarac.

Riječ je o slučaju kada je, priča ovaj dugogodišnji golman, i doktor odustao od borbe.

– Sličnih slučajeva je bilo dva-tri puta. Pamtiću i momenat kada sam od smrti oteo djevojčicu koju je, dok je vozila bicikl, udario automobil, kao i kada sam spasao djevojku koja je teško povrijeđena u saobraćajnoj nesreći kod Mostara – kazao je Mijić.

Dodao je da je interesantno to što je spasao ponekog iz sve četiri nacije koje su u BiH najbrojnije i to Srbe, Hrvate, Bošnjake i Rome.

– Uglavnom sam sa svima u kontaktu. Svi su, malo je reći, zahvalni – rekao je Mijić koji je po struci mašinac.  Osim spasavanja života, sugrađanima, ali i šire pomaže i na druge načine. Tako je sav novac dobijen od nagrada donirao sportskim klubovima, socijalno ugroženim porodicama, a plaćao je struju i liječenje kome je to bilo potrebno. A da se dobro dobrim vraća, uvjerio se i sam jer je, kako kaže, nakon dugogodišnjeg traganja za poslom zahvaljujući srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku dobio posao u “Elektrokrajini”.
MISIJA

Misija Zorana Mijića se ne završava samo na spasavanju života. On se, takođe, na razne načine zalaže i da zadrži stanovnike Kostajnice jer se, kako kaže, lijepo može živjeti i kod kuće.

“Glas Srpske”