Utakmice fudbalske Premijer lige BiH možda i nisu u vrhu kvaliteta, ali je jedno sigurno, na njima nikada nije dosadno. Osim dešavanja na zelenom terenu u ovoj sezoni uzbudljivo je bilo i na klupama za rezervne igrače gdje su treneri vrlo često znali da za sebe prigrabe svojih “pet minuta slave”.

Takvo ponašanje “nagrađivano” je najčešće žutim kartonima, ali su arbitri znali i da one najglasnije pošalju na prijevremeno tuširanje. Na 19 utakmica jesenje polusezone trenerima, pomoćnicima, te ostalim službenim licima pokazana su 33 žuta kartona, te četiri crvena.

“Najnestašniji” su, interesantno, bili na klupama tuzlanskih premijerligaša, Slobode i Tuzla sitija. Trenutno drugoplasirani tim prvenstva Tuzla siti rekorder je po tom pitanju sa deset žutih kartona, te jednim crvenim. Tek dva manje ima gradski rival Sloboda, uz takođe jedan crveni.

Na klupi “crveno-crnih” sjedi nekadašnji prvotimac Zrinjskog, Borca i Radnika Mladen Žižović, sjajni asistent i fudbaler koji nikada nije bio poznat kao neko ko voli da izazove incident. Međutim, kao trener je vrlo često znao da se nađe u bilježnici arbitara. Ove polusezone zaradio je četiri žuta i jedan crveni pa je, baš kao i Husref Musemić trener Tuzla sitija (6 žutih kartona), dva meča svog tima posmatrao sa tribina.

– U najvećem broju slučajeva, 99,99 odsto je u pitanju neka, po meni, diskutabilna sudijska odluka. Naravno, nema tu neke namjere sudija, ali jednostavno u tim momentima proradi adrenalin pa se ponekad i iskoči iz okvira. Nema tu zle krvi, sigurno je da bi i sudije vrlo često donijele drugačiju odluku, baš kao što bi i mi preskočili prigovor kada bi imali priliku da iz više uglova pogledamo tu neku nazovimo je spornu situaciju. Generalno, svi bismo morali da budemo mnogo bolji. Nije nama ni suđenje bajno, ali nismo ni mi cvjećke – rekao je Mladen Žižović.

Jedan od najčešće isključivanih trenera u posljeratnoj istoriji fudbala u BiH je Darko Vojvodić, koji tvrdi da nisu samo sudije krive za nedolično ponašanje fudbalskih pedagoga.

– Veliku ulogu u svemu igra i pritisak uprave i javnosti da ekipa mora da ostvari nešto što ponekad i nije ostvarivo. Na to se onda nadoveže i poneka pogrešna sudijska odluka i eto belaja. Naravno, ima i trenera koji krivca za svoj nedostatak znanja i rezultata traže na drugoj strani. Ipak, u svemu je najvažnije da se nakon zadnjeg sudijskog zvižduka sve zaboravi i da nema neke zle krvi – naglasio je Vojvodić. 

Crveni za doktora

Kuriozitet polusezone predstavlja i podatak da je Rudar Prijedor u derbiju sa Borcem na svom terenu prvo ostao bez doktora Bojana Radulovića kojem je sudija Velimir Drinić iz Modriče u 46. minutu pokazao crveni karton, a potom i bez službenog predstavnika Nikole Gavranovića u devetom minutu nadoknade vremena. Na kraju, derbi je završio bez pobjednika – 1:1.

“Glas Srpske”