Od Gradiške, preko Lučana do Soligorska tako bi se mogao opisati fudbalski put Miloša Šatare, koji je u julu 2021. godine postao član šampiona Bjelorusije Šahtjora.

Iako je u Soligorsk došao u polusezoni, jer se u Bjelorusiji igra po sistemu proljeće-jesen veoma brzo se uklopio i postao važna karika kluba, koji je drugu godinu zaredom prvak ove zemlje.

– Pošto je kod nas bila ljetna pauza nisam došao u potpunosti spreman i propustio sam nekoliko mečeva na početku, a onda sam se ustalio u prvoj postavi. Odigrao sam 12 utakmica i iako najviše igram kao štoper uspio sam da postignem dva gola i upišem dvije asistencije – rekao je Šatara.

Ovaj 26-godišnji mladić karijeru je započeo u Kozari, gdje je prošao sve klupske selekcije, da bi 2015. godine prešao u redove lučanske Mladosti, gdje se zadržao šest godina.

– Iskren da budem nisam očekivao da ću u Lučanima ostati toliko dugo. Istina, u međuvremenu je bilo nekoliko ponuda, transferi su bili blizu realizacije, ali se nažalost sve u posljednji čas izjalovilo – nastavio je Šatara.

A, onda je ljetos stigla ponuda da karijeru nastavi u Bjelorusiji.

– Menadžer mi je rekao da se sigurno neću pokajati i poslije nekoliko dana razmišljanja odlučio sam da prihvatim, jer se radilo o ekipi koja igra na evropskoj sceni. Bjelorusija je za mene bila potpuna nepoznanica, ali evo već sada mogu da kažem da se nisam pokajao. Vjerujem da će igranje u Šahtjoru za mene biti odskočna daska u karijeri i siguran sam da ću u budućnosti zaigrati u još većem klubu – samouvjeren je štoper Šahtjora.

Za njegov sadašnji klub sa pravom se može reći da je prava “jugo-kolonija”, jer pored njega sa prostora bivše Jugoslavije u Šahtjoru igra još šest fudbalera.

– Prve dane u novoj sredini olakšali su mi Nikola Antić i Igor Ivanović, koji su već bili u klubu. Sada su tu još dvojica Srba Aleksa Pejić i Đorđe Ivanović, Hrvat Dario Kolobarić i Slovenac Tin Vukmanić. Slobodno vrijeme najviše provodimo zajedno i po tom pitanju sve je u najboljem redu – naglasio je Šatara.

BATE Borisov je bio neprikosnoven u prvenstvu Bjelorusije od 2006. do 2018. godine, onda je titulu osvojio Dinamo Minsk, a naredne dvije Šahtjor.

– BATE je sigurno najveći klub, ali u ovom trenutku odlično im pariramo i uz njih smo najorganizovanija sredina. Čak mislim da u ovom trenutku imamo daleko bolji tim od njih i da ne treba da čudi što smo im na kraju prvenstva pobjegli deset bodova. U prošloj sezoni Šahtjor se nije proslavio u Evropi, ali očekujem da ove godine bude daleko bolje. Po meni nije realnost da se dočepamo grupne faze Lige šampiona, ali da zaigramo grupnu fazu Lige konferencija, možda čak i Lige Evrope. Ka tom treba da stremimo i vjerujem da možemo uspjeti – nastavio je Gradiščanin, koji ima ugovor do kraja 2023. godine.

Iako Bjelorusiju mnogi povezuju sa diktaturom predsjednika Aleksandra Lukašenka, on ističe da je sve to previše naduvano u medijima.

– Mislim da tu ima i dosta predrasuda, ali ono što mogu da kažem da je Bjelorusija stvarno uređena država po svim segmentima. Stvarno za ovih pola godine nisam osjetio nikakav pritisak po tom pitanju. Ne vidim ni da neko drugi ima probleme zbog toga ili neslaganja sa političkim vrhom zemlje. Možda čak ima više demokratije nego negdje drugo. Recimo, u Bjelorusiji vakcinisanje protiv virusa korona nije obavezno, već je slobodan izbor, s tim da se preporučuje svima onim koji putuju u inostranstvo. Tek sada kada je zavladala zima, maske su postale obavezne u zatvorenom prostoru, dok to nije bio slučaj ljetos kada sam došao. Čak i broj zaraženih je daleko manji nego u nekim mnogo razvijenijim zemljama – rekao je Šatara, koji će već 10. januara biti u Soligorsku, jer tog dana počinju pripreme za narednu sezonu.

U Soligorsku fudbal je sport broj jedan, a odmah iza njega je hokej.

– Ova dva sporta po interesovanju su čak tu negdje, ne samo u Soligorsku, već i u cijeloj Bjelorusiji. Uz njih veoma popularan je i rukomet, pogotovo što je Meškov Brest redovan učesnik Lige šampiona – istakao je na kraju Šatara, koji je dodao da su ljudi u Bjelorusiji slični našima, uvijek raspoloženi da pomognu i veoma gostoljubivi.

  Prvak sa Kozarom

Miloš Šatara je još kao kadet osvojio titulu i to u sezoni 2011/12. kada su Gradiščani bili šampioni BiH.

– Bila je to sjajna generacija. Sa svojim nekadašnjim saigračima sam u kontaktu i kada sam god u prilici, odnosno kada sam kod kuće obavezno se okupimo i evociramo sjećanja na taj uspjeh – naglasio je Šatara.

Reprezentacija

Miloš Šatara je igrao za mlađe selekcije BiH, ali nikada nije dobio poziv da zaigra za A selekciju.

– Polako dolazi do smjene generacije u reprezentaciji i vjerujem da ću u nekoj od narednih reprezentativnih akcija biti pozvan – istakao je Šatara.

“Glas Srpske”