Izbori za predsjednika PFS Banjaluka samo što nisu počeli……Dva kandidata, za sada najavljena (možda se pojavi još neko), Vico Zeljković, predsjednik FK Borac, i Dragomir Buco Ilić, “alfa i omega” FK Krupa.

Šta mogu donijeti Vico ili Buco banjalučkom fudbalu, u odnosu na prethodnika Draška Ilića, koji je bez obzira na teška vremena i stalnu opoziciju prema FSRS uspješno plovio banjalučkim savezom viš od decenije, ostavljajući ga nasljedniku, prije svega finansijski stabilnim, što je u ovakvim vremenima i te kako važan faktor.

Vico Zeljković i ne krije da preko PFS Banjaluka želi pojačati uticaj u FSRS, a onda i u FSBiH, gdje bi svoj dio kolača trebao da osjeti prije svih Borac, a onda i ostali klubovi iz grada na Vrbasu. S druge strane Buco Ilić se zalaže za koncept Krupe, kao uspješnog fudbalskog brenda, i preslikanim modelom gospodariti i područjem.

Sigurno je da oba kanidatata već imaju spremne timove, odnosno ljude koji će preuzeti PFS. Jasno je svima da fudbalska Banjaluka neće biti više nikada ista, bez obzira ko došao na mjesto predsjednika.

Predsjednik FSRS Mile Kovačević, koji je u više navrata tokom svih godina jasno pokazao mržnju prema Banjaluci, javno je podržao Zeljkovića. Da li to može i treba da bude prednost u izborima vidjećemo vrlo brzo, ali treba se prisjetiti i izbora na nivou FSRS kada je prvi čovjek FS Srbija Kokeza javno podržao Petra Jelića, a svi se sjećamo kako su izbori završili…..

Kampanja je bila i više nego korektna, bez (pre) niskih udaraca, kojih je bilo, ali su svi amortizovani na vrijeme, prije svega glasom razuma i činjenice da području treba jedinstvo, ma ko ga vodio i čije ineterese zastupao.

Sa nestrpljenjem svi čekaju “fudbalske preletače”, ili u narodu poznate kao “papke”. Ima ih i u Banjaluci, neki su uspješno balansirali, a neki opet, promjenili dres. Jedno je sigurno, ti papci neće moći na izborima podržati jednu i drugu stranu. Oni koji “pogode”, plivaće naredni mandat, promašeni će se ugušiti sami od sebe, i neće im biti potrebna pomoć velikih, a od poraženog kandidata će je imati.

Zato, banjalučki izbori i jesu interesantni, pokazujući samo da je grad na Vrbasu apsolutni gospodar svih dešavanja, ma koliko Kovačević pokušavao da to odvuče u Žeravicu, ili Lale u Istočno Sarajevo, odnosno Mile Mandić u Kozarsku Dubicu. Po dnevnicu na kraju moraju doći baš u toliko “omraženu” Banjaluku…..