Pomoćni stadion Fudbalskog kluba Sloboda u Mrkonjić Gradu, u kompleksu stadiona „Luke“ uz vještaču podlogu dobiće i rasvjetu za odigravanje noćnih utakmica. To je za naš porta potvrdio načelnik Odjeljena za privredu i društvene djelatnosti opštine Mrkonjić Grad Tomislav Todorović. Čovjek koji je zadužen za realizaciju projekta igradnje stadiona sa vještačkom travom na terenu nekadašnjeg pomoćnog igrališta na „Lukama“. Stadion će biće jedan od najljepših i najboljih fudbalskih objekata u Republici Srpskoj i šire.

-Radovi na izgradnji igrališta sa vještačkom travom dobro napreduju.Prva faza izgradnje je u završnoj fazi.Privode se kraju radovi na postavljanju drenaže, betoniranju potpornih zidova oko stadiona. Narednih dana počinje betonioranje „prstena“ oko igrališta. Ravnanje i pripremanje terena za postavljanje vještačke trave. Nadamo se da će nas služiti vremenske prilike da će svi zemljani i pripremi radovi biti okončani do polovine novembra. To je zadnji optimalni rok do kada se može raditi na postavljanju vještečke podloge na igralište – kaže Todorović.

Novina, je kaže da se rukovodstvo opštine u dogovoru sa sportkim radnicima odlučilo da se na stadion postave i rasvjeta za odigravanje utakmica u noćnom terminu.

-Naša je želja da na nekadašnjem pomoćenom igralištu stadiona „Luke“ izgradimo savremeni stadion po standarima UEFA. U toku realizacije investicije došli smo na ideju, kada se već rade zemljeni radovi da teren osvjetlimo postavljanjem reflektora sa led rasvjetom. Sa izvođačem radova urađen je projeket za postavljanje 36 stubova sa led rasvjetom, koja zadovoljava standarde za odigravanje utakmica u noćenom tereminu po standardima Fudbalskog saveza RS i BiH, ali i UEFA. Naravno, ta dodatna investicija poskupljuje realizaciju projekta na milion maraka. Oko 40 odsto sredstava, (400.000 maraka obezbjedila je Vlada Srbije), a ostali dio opština. Želja fudbalskih radnika je da stadion ponese naziv Srbija, a u okviru Sportsko-rekracionog ceantra koji će se zvati „9. januar“- kaže Todorović.

U drugoj fazi, koja bi se trebala realizovati naredne godine planirana je izgradnja i natkrivanje tribina za hiljadu gledalaca, svlačionica i pratećih objekata.

-Procjena je da za kompletan završetak stadiona treba još oko pola miliona maraka. Dio sredstava obezbjedićemo u budžetu opštine, ali očekujemo pomoć Vlade Republike Srpske, Fudbalskog saveza RS i BiH, a apliciraćemo i kod međunarodnih fudbalskih asocijacija za sredstva. Vjerujem da možemo zatvoriti konstrukciju finansiranja i sve radove  završiti do ljeta naredne godine – optimista je Todorović.

U upravi FK Sloboda nisu odustali ni  od projeka da na glavanom terenu stadiona „Luke“ izvrše nivelaciju terena i rekonstrukciju svlačionica. Postoji i projekat za natkrivanje tribina.

-Ove jeseni naš klub se nalazi u nezavidnoj situaciji, jer sve mečeve kao domaćin igramo na stadionu u Krupi na Vrbasu. Zahvalni smo upravi FK Krupa koja nam je obezbjedila uslove za odigravanje utakmica. Međutim, to nama predstavlja veliki problem, jer cijelu polusezonu faktički igramo na gostovanju. Obratićemo se Fudbalskom Savez RS da nam u proljećnom dijelu sezone dozvoili da utakmice igramo na svom stadionu. Nije nam jasno da smo 12 godina mogli da igramo mečeve (bila je uslovna dozvola), a da za ovu sezonu nismo dobili dozvolu. Očekujemo razumjevanje, jer jasno da će novi stadion biti završen do početka  narednu sezonu kaže predsjednik Upravnog odbora Milenko Milekić.

I ljubitelji fudbala u Mrkonjić Gradu apeluju na čelne ljude Fudbalskog saveza RS za razumjevanje u interesu fudbala. Fudbala koji u mrkonjićkoj opštini ima tradicuju dugu više od stotinu godina, kada su braća Buhovac formirali prvi fudbalski klub u gradu podno Lisine donoseći prve „krpenjače“ iz Češke.

                                                              Text i foto: Slobodan Dakić