Draško Ilić, od petka nešto poslije 20  časova više neće i zvanično biti predsjednik PFS Banjaluka. Suspenzija FSRS od godinu dana natjerala ga je da raspiše Vanredne Izbore, kako bi Banjaluka dobila novog fudbalskog vladara, a za sada na crtu su izašla dva kandidata, iz dva najveća kluba ovog područja, Vico Zeljković (FK Borac) i Dragomir Ilić (FK Krupa).

– Sve je spremno za Skupštinu! PFS Banjaluka će održati čas demokratije kada je u pitanju ovaj čin, i to svima! Pobijediće onaj kandidat koji bude imao nadpolovičnu većinu od ukupnog broja delegata (15). Članovi Skupštine imaće priliku da čuju programe kandidata, izabraće se tijela koja su neophodna za Izbore, i onda možemo samo čekati volju glasača. 

Kako ocjenjujete dva kandidata, kome dajete veće šanse?

-Nije moje da se upuštam u procjene. Oba kandidata dolaze iz dva najveća kluba, ne samo Banjaluke, već i RS. Iza mog brata stoje djela, šta je i koliko uradio za fudbal, prije svega u Krupi na Vrbasu. S druge strane, ako bi tražio dlaku u jajetu, to bi bio odlazak Vice Zeljkovića kod Mile Kovačevića. Bespotreban potez, jer nije Kovačević imao problem sa Ilićem, već sa Banjalukom, i to traje tako već godinama. Pitajte Ćubića, Janjetovića, Šipovca, Kopanju, Milinovića…..kakve i koliko bliske odnose su imali sa “banjalukomrzcem”. Deset godina je pokušavao da Banjaluku stavi na margine, i nije uspio, i neće ni sada. Delegati su to osjetili, i vjerujem da će glasati prije svega za interesom banjalučkog fudbala, a ne nekakvim svojim sitnim privatnim interesima.

Suspedovani ste zbog dva kluba koji su napustili PFS Gradiška? Kako vrijeme odmiče sve je jasnije da je ta odluka komična?

Malo je reći! Od slučaja “Bajinci i Šibovska” na prostoru PFS Gadiška ugasilo se još pet klubova, i nikome ništa. Ista sudbina bi zadesila Mladost i Borac da im nismo pomogli. S druge strane za vrijeme moje vladavine, na prostoru PFS Banjaluke niti jedan klub se nije ugasio, a dobili smo 10-ak novih! Bilo je i ovdje turbulencija, kriza, ali za razliku od onih koji žive od fudbala, ja sam radio konkretne stvari i spašavao kolektive. Kako? Opraštao im višehiljadske dugove prema savezu, službenim licama, smanjio kotizaciju za 50 odsto u odnosu na cijelu Bosnu i Hercegovinu, a registraciju učinio potpuno besplatnom! To su potezi koji su spasili banjalučke klubove, i ja zajedno sa svojim saradnicima sam ponosan na tu činjenicu.  Dakle u PFS Gradiška imate 10 ugašenih, i barem još toliko najava, dok u PFS Banjaluka imate 10 novih klubova. Razlika je jasna, naravno u moju korist, a što Kovačević misli da će držati vječno bank, prevario se! Brže nego što misli, završiće na fudbalskom smetljištu, jer široka akcija je krenula protiv njega i njegovih saradnika. Dokazaćemo da je on bio ne samo grobar banjalučkog, već i fudbala Srpske, ali i Bosne i Hercegovine, gdje je nažalost vukao veoma važne poteze, i to uglavnom one gdje su u pitanju finansije. Uskoro ću u javnosti izaći sa tačnim iznosima pojedinaca iz tima Mile Kovačevića koji žive od fudbala, i to odlično! Nisam dobio odgovore iz kancelarija FSRS i FSBiH, na to pitanje, i prema generalnim sekretarima su otišle krivične prijave, jer su prekršili Zakon o dostupnosti informacija. Zato su veoma pozitvne ocjene stigle iz Ministarstva, Republičke inspekcije, pa čak i UEFA! Ako misle da će se izvući, grdno se varaju, jer Draško Ilić je tek sada dobio snagu da počisti “bagru”, koja ništa dobro nije učinila fudbalu Srpske. 

Po Banjaluci ide priča da su vam pojedini klubovi okrenuli leđa, i to odmah po suspenziji?

-Tih nekoliko “faca” uvijek su bili protivnici progresa i napretka, i smatram da ko god ih ima uz sebe, sreće nema! Otrčali su Kovačeviću u krilo misleći da ih tamo čeka raj. Sada koliko vidim postali su glavni savjetnici jednog od kandidata koji treba mene da naslijedi. Ti ljudi su uglavnom uništili svoje klubove, većinom i svoje porodice, pa nevidim kako bi mogli pomoći mene ili bilo kome. I toliko su nevažni, u cijeloj priči, da čak i imena neću da im spomenem, prepoznaće se sami. 

Za kraj kakvu poruku bi poslali fudbalskoj javnosti Banjaluke, ali i Republike Srpske?

-I ovi izbori pokazuju da nigdje ne vlada interes kao što je to u Banjaluci. Da su isti u Bijeljini, Doboju, ili Gradišci, vjerovatno bi prošli neprimjećeno. Šta vam to pokazuje? Da Banjaluka ima snagu, i kad je van sistema, kako to Kovačević voli reći. Potrudićemo se da se vratimo što prije u sistem, ali bez gotovana i onih koji “jašu” na račun klubova već 25 godina. 

Da ste kojim slučajem sutra kandidat na izborima zajedno sa ovim koji ulaze u izbornu trku, kako bi prošli?

-Kao i do sada, ubjedljivo i jednoglasno!