Koliko god danas neki s manje ili više emocija govorili o Josipu Brozu Titu, doživotnom predsjedniku SFRJ, svaki tekst koji pojašnjava dijelove njegovog burnog života već godinama izaziva velik interes. Istoričari i  novinari koji su do sada objavili nekoliko knjiga o Titu, kažu da se on ženio četiri puta i imao najmanje toliko poznatih ljubavnica.

–  Prva njegova žena bila je Ruskinja Pelagija Belousova koja je imala samo 15 godina kada se udala za njega. On je tada bio u Rusiji u zarobljeništvu. Vjenčali su se i dobili dijete Žarka. Preselili su se u Hrvatsku, ali se ona poslije nekog vremena vratila u Rusiju, gdje se preudala. Iako su se razišli, ona je tamo baš zbog njega pala u nemilost, pa je čak bila i na prisilnom radu – rekao je Momčilo Jokić, autor knjige Tajni dosje – Josip Broz.

Brak s Pelagijom Tito je raskinuo u aprilu 1936. Godine, da bi se pola godine poslije, ponovno u Moskvi, oženio se po drugi put i to s Njemicom Johanom Anom Kenig. U tekstu se navodi da se radilo o bivšoj ženi jednoga visokog njemačkog službenika koji je dolaskom na vlast Hitlera bio uhapšen i osuđen na 15 godina zatvora. Ona je potom prebačena u Moskvu, gdje je dobila drugo ime, Lucija Bauer, i udala se za Tita preuzimajući njegovo lažno prezime Valter. Prema nekim podacima Tito ubrzo napušta Moskvu, dok je Lucija Bauer strijeljana pod lažnom optužbom da je bila njemački špijun.

Treća njegova supruga bila je Herta Has, bogata Slovenka židovskog porijekla, koja je za Tita, prema navodima istoričara, bila i najznačajnija od njegovih žena.

titoto

 

– Upoznali su se u Parizu 1937. godine. Dobili su sina Mišu, koji je i danas živ. Međutim, dok je bio u braku s njom, već je “obradio” Davorjanku Paunović Zdenku. Ona mu je bila sekretarica. S Hertom se rastao poslije samo četiri godine, a njegova romansa s Davorjankom više nije bila tajna. Njegovi tadašnji suradnici čak su tvrdili da je njihova ljubav bila izuzetno strasna i često toliko glasna da je sekretar  partijske organizacije Vrhovnog štaba morao otići kod Tita da ga upozori na to. U međuvremenu Davorjanka se razbolila od tuberkuloze i umrla, a Tito je tražio da bude pokopana pokraj njegove rezidencije u Beogradu. Neki podaci govore i da je poslije njene smrti pokušao vratiti bivšu suprugu Hertu Has koja ga je odbila. Ona je umrla prije tri godine u Beogradu, a interesantno je da o svome životu s Titom nikad nije govorila.

Četvrta i zadnja njegova žena bila je Jovanka Budisavljević, poslije Broz, koju je upoznao tokom desanta na Drvar, kada su i prvi put plesali. Poslije je dovedena u Beli dvor da bude domaćica kuće.

titoo  Tito i Jovanka

– Čak se i špekulisalo da je ona namjerno dovedena kako bi mu se umilila, osvojila njegovo povjerenje i uticala na to da se i on malo smiri jer je, kada su žene u pitanju, u to vrijeme bio nezasit. Još tada je zapravo počela njihova igra -rekao je Jokić.

Govoreći o Titovim ženama, Jokić kaže da su oduvijek postojale velike kontroverze oko njega i njegovog ljubavnog života. Dodaje i kako je interesantno da su sve njegove žene i ljubavnice imale nekakve veze s poslom, i da to nije biloslučajno, nego dio strategije.

Posle Dovrjanke Tito je imao nekoliko avantura s poznatim ženama, a najinteresantnija je ona s najpopularnijom ruskom filmskom glumicom Tatjanom Okunjevskom s kojom se upoznao u Moskvi. Maršal joj je, navodno, nudio brak ukoliko se rastane od pisca Borisa Gorbatova. Zbog nje je izgubio glavu i mjesecima joj slao crne ruže. Međutim, Tatjana, o kojoj se po kremljskim kuloarima govorkalo da je bila ljubavnica svemoćnog šefa KGB-a Lavrentija Berije, odbila je Tita i ušla u tajnu vezu s jugoslovenskim ambasadorom u Moskvi, crnogorskim Zagrepčaninom Vladom Popovićem. Kasnije je izjavila da Tito nikada nije saznao o toj njenoj avanturi. Kad su se zaoštrili odnosi SSSR-a i Jugoslavije, osvetoljubivi Berija strpao ju je u gulag nazivajući je izdajničkom kurvom. Iz Sibira se vratila zaboravljena, a umrla je 1996. u Moskvi. Imala je 88 godina.

titoooot

-Tito je imao i kratku aferu s gruzijskom atletičarkom, svjetskom rekorderkom u bacanju diska Ninom Dumbadze, kojoj sovjetske sportske vlasti nisu dopustile seobu u Beograd.

– Zanimljivo je i da su skoro sve bile crnke i sve su imale krupne obline – rekao je Jokić.

Kada se govori o Titovim ženama u oči upada i činjenica da on nije imao nikakvih predrasuda. Njegove žene bile su Nijemice, Ruskinje, Slovenke, Srpkinje, Hrvatice…