U sezoni 2018/19 u 33 kola odigrano je 198 utakmica. Bošnjaci su sudili na 66 ili 33 odsto,  što im po raspodjeli i pripada, ali dio srpskih sudija ima više utakmica zbog suspenzija kolega Grbića, Petrovića, Bilbije.

Za razliku od Bošnjaka i Srba koji su sudili većinu derbija, Hrvati su kao glavne sudije sudili na 41, uglavnom laganoj i beznačajnoj utakmici, što je do njihovih predstavnika na čelu sa Zoranom Rebcom koji su gledali isključivo lične interese. Nameće se zaključak da je posljedica superiornosti tesara i bravara u odnosu na ljekara Rebca, i postavlja pitanje, dali je to zbog njegovih isključivo ličnih interesa ili potpune senilnosti u odnosu na ostala dva starca Hasanbegovića i Banjca.

Suđenje u Premijer ligi BiH kao i Prvim ligama entiteta kada su ih, u minuloj sezoni sudile premijerligaške sudije, je bilo ispod svakog nivoa, pa čak nivoa većine područnih ili kantonalnih liga. Tako su viđene lakrdije Banjčevih pulena, Grbića na prvenstvenoj utakmici Sloge iz Crljenova, Bjelice na utakmici Zrinjski – Sarajevo, Bilbije GOŠK – Sarajevo….

Bjelica je na ovoj utakmici u Mostaru dobio naziv ”SMS” zbog ”prijeteće” poruke koju mu je na poluvremenu utakmice uputio Ibrahim Hasanbegović. Biće vam sada jasno zašto je Bjelica u drugom poluvremenu promijenio kriterijum suđenja.

Komitet za sudije i suđenje FS BiH je na sjednici upoznat sa sadržajem Ibrinih ”prijetećih SMS poruka” upućenih  Vladimiru Bjelici u poluvremenu utakmice minulog prvenstva, igraen u Mostaru između Zrinjskog i Sarajeva, ali nije bilo interesovanja prisutnih, čak ni Rebca iz Mostara, za raspravu o ovom skandalu u režiji predsjednika Ibrahima Hasanbegovića. Svima je bio interes da se Bjelica, pored viđenog skandala i pomoći Sarajevu, provuče, jer bi padom sa liste izgubio pravo na prevođenje u instruktora suđenja.

Vrhovi sudijskih i fudbalskih organizacija entiteta i BiH, su svojim postupcima učinili prvenstva, prethodno i tekuće, u entitetskim i Premijer ligi BiH, neregularnim.

Prvenstvo Premijer lige BiH za sezonu 2019/20 je učinilo neregularnim najviša  tijela, Komitet za sudije i Izvršni odbor NS/FS BiH koji nisu predložili odnosno prihvatili, i utvrdili konačne liste instruktora suđenja ni poslije četvrtog. kola Premijer lige BiH.

Uzrok ne usvajanja lista je, što ”svako gura svoga” mitodavca ili rođaka, tako je Dragan Banjac bez Odluka Sudijske komisije i IO FS RS predložio na ”A” listu Premijer lige BiH Aleksandra Njegomirovića starog 38 godina, a na ”B” listu Tomislava Gračanina sa dvojicom zaslužnih mlađih sudija. Banjac nije za sada uspio progurati ni Njegomirovića ni Gračanina jer oba prvi put dolaze na liste a imaju više od 34 godine životne dobi što Pravilnik ne dopušta. Ipak je Banjac svoga favorita Gračanina predložio kao perspektivnog i progurao na seminar u Zenicu, uspjeh na testiranju je izostao što potvrđuje da Srpska predlaže favorite nedorasle ni za ”B” liste Druge lige, a pretpostavka je da su motivi lična protoivpravna korist samovoljnog predlagača. Hrvati su još uporniji u guranju svojih ”perspektivnih,” to najčešće nije za novac jer su u pitanju rođaci ili ”rođaci od rođaka” kasnije upotrebljivi jer su načinom izbora postali svima upotrebljivi u prljavim poslovima. ”Perspektivni” Slavko Zovkić i Drago Čule su se u istom terminu sa Gračaninom našli na testiranju za kontrolore suđenja, i bili ubjedljivo neuspješni, Čule je od 24 pitanja uspješno odgovorio ”čak” na 5, dok je Zovkić bio nešto uspješniji ali, pored jakih veza ne i uspješan.  Za ”perspektivne” i rođake će se pronaći novi termin u kome oni, prema do sada viđenom uspješno ”polože”.

Drago Čule, kontrolor na utakmicama Premijer lige je kao brojni pa i oni u Komitetu skromnog obrazovnog znanja, dovoljno je reći da se profesionalno bavi gašenjem požara na radnom mjestu  vatrogasca u Zračnoj luci Mostar. Čule je na utakmicama zapažen kao neuredno obučen što se dovodi u vezu sa stanjem alkoholiziranosti bez čega ne može ni prije utakmica. ”Perspektivni” sudije i kontrolori se, po običaju i dogovoru, ne odazivaju na seminar i testiranje u prvom roku, već u roku u kome se testiraju ”perspektivna službena lica”. Interesantan je način na koji ali i preko koga se na listama održava Čule. Komisija za sudije i suđenje će Čuli i ovoga puta, nakon tačnih ”5 od 24”, ”progledati kroz prste,” jer Čule uživa privilegije posredstvom rođaka advokata Davora Martinovića člana Uprave Zrinjskog koji je posredstvom kolege advokata Nenada Rebca u kontaktima sa Nenadovim ocem Zoranom Rebcom iz Komisije i Komiteta za sudije i suđenje FS BiH.

Istom ”linijom” na sudijsku ”B” listu Pemijer lige je došao Dujmović, blizak rođak  Drage Čule.

Prije održanog seminara smo bili u posjedu informacija da se priprema neuspjeh na testiranju za kontrolore suđenja Kulović Sead  i Prtvar Dragana koji su u ”okviru priprema za ovosezonski odstrel” stavljeni na listu ”trećektegorisanih,” za razliku od brojnih koji nisu ispunjavali uslove ni za trećekategorisane, među kojima prednjače Dragan Banjac i Vlado Liščinski.

Bezbroj je nezadovoljnih lobista sa snažnim utjecajem na sudijske komisije, tako su ”Federalni lobisti”, izgurali na prvu grupu Kazlagića i Gedžića, ali je zapelo zbog brojnih kvalitetnih, Stojića, Bandića… za Premijer ligu BiH, a nezadovoljstvo je izazvao upravo odabir, prema kome je Komisija od Bošnjaka predložila Mirzu Kazlagića, a od Hrvata Darka Geđžića pa je zbog erupcije nezadovoljstva predmet vraćen na Komisiju za sudije FBiH. I dok se okreće ”kolo sreće” Kazlagić i Gedžić su delegirani na utakmice Prve lige FBiH.

Mala bara puno krokodila, a da li će ”stari krokodili” (p)ostati vječno vidjeće se.

Naime eksluzivitet predstavlja informacija da će od naredne sezone biti upitni pojedinci na listama kontrolora, među kojima su u prvom redu Salem Prolić i Džemal Ćalija, koji su zbog starosne dobi pokrenuli inicijiativu za pomjeranje starosne dobi po kojoj bi poslije usvajanja oni a poslije njih i brojni drugi mogli vršiti dužnosti na utakmicama  do 67 godina starosti koja sada prestaje sa navršenih 65 godina starosti.

Živi bili da bi vidjeli, ono u čemu su aktuelni moćnici u fudbalu svih nivoa neprikosnoveni, skandale, skandale i samo skandale……