Kanadski obavještajni oficir rekao je na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da mu je jedan američki vojni obavještajac pokazao sliku na kojoj se vidi kako jedna osoba sa prozora zgrade u Sarajevu baca minobacačku granatu na pijacu Markale!
Ovaj svjedok, koji je u komandi Unprofora u Zagrebu bio od novembra 1994. godine, naveo je da je onaj ko je fotografisao bio u istoj sobi kao i osoba koja je bacila granatu, te ocijenio da je vjerovatno da je granata na Markale bačena sa obližnje zgrade, tim prije što se na licu mjesta uvjerio da je pala pod gotovo pravim uglom.

Fotografija je dobijena od bošnjačke strane. Američki obavještajac je pokazao tu sliku meni i drugima, za vrijeme zvaničnog sastanka o granatiranju Markala. Bio sam udaljen tri do pet metara od tog vojnika – rekao je svjedok, navodeći da nije mogao vidjeti šta je tačno na slici, koju je američki vojnik brzo pokazao i sklonio.

Ovaj oficir, koji je dao iskaz kao zaštićeni svjedok, rekao je da je u Unproforu vladalo uvjerenje da muslimanske snage granatiraju sopstveni narod i da su za masakr na sarajevskim Markalama krivi muslimani – prenijeli su beogradski mediji.

U Unproforu je bilo rašireno vjerovanje da su muslimani bili odgovorni za prvu eksploziju na pijaci Markale u Sarajevu u zimu 1994. godine i da muslimanske snage granatiraju sopstveni narod kako bi okrivili Srbe i izazvali međunarodnu intervenciju u svoju korist – rekao je svjedok, koji je dao iskaz pod pseudonimom GRM-037.

On je dodao da mu je američki obaveštajac rekao da je granata koja je pala na Markale bila ruske proizvodnje.

Što se tiče druge eksplozije na Markalama, kanadski oficir je rekao da nije moglo biti utvrđeno ko je ispalio granatu, iako je projektil bio snimljen specijalnim radarima Unprofora.

On je rekao da se tokom boravka u BiH uvjerio da su pripadnici Unprofora i NATO-a radili na utvrđivanju potencijalnih meta u Republici Srpskoj za napade aviona NATO-a i dodao da je vidio spiskove koji su bili prenošeni NATO-u, kao i da su specijalci na terenu navodili NATO bombe na srpske ciljeve.

Ovaj kanadski oficir je rekao da su se vojni posmatrači UN ponašali “kao DŽejms Bond” i “Rambo”, jer su naoružani skupljali obavještajne podatke za svoje vlade, iako to nije bilo dozvoljeno.

Svjedok je rekao da je muslimanskoj strani bilo dostavljano oružje, uprkos međunarodnom embargu, a kao primjer je naveo da je turski avion, praćen američkim lovcima, donosio oružje na aerodrom u Tuzli, koji su kontrolisale UN i da ima lična saznanja da su slični avioni slijetali i u Zagreb.

Jedan je čak i eksplodirao, potresavši cijeli Zagreb – dodao je svjedok.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 21. septembra, popodne, kada će video vezom iz Kanade iskaz dati dva svjedoka.