Bura oko sastava ekipa regionalne lige Zapad za sezonu 2019/2020 nikako se ne stišava. Šampion PFS Gradiška, Kozara iz Turjaka odustala je od višeg ranga, baš kao i prošle godine 13 Skojevki iz Grbavaca, a ceh su ni krivi ni dužni platili gašenjem bajinačka Mladost i Borac iz Šibovske.

Opet, s druge strane šampioni PFS Prijedor, Plamen iz Donjeg Vodičeva i Sloga Nektar iz Potkozarja uredno su se prijavili za ono što im je pripalo kao nagrada za najbolje u protekloj sezoni, viši rang takmičenja.

Ostaje tajna, zašto i zbog čega Kozara ne želi u viši rang takmičenja, jer ova sredina, ima daleko najbolje infrastrukturne uslove, čak i daleko bolje od ranga u kojem bi trebali da igraju! Moderan sportski objekat, svlačionice, natkrivenu tribinu….malo li je za regiju?

Tajna leži u čelnim ljudima saveza, jer za razliku od banjalučkih i prijedorskih klubova, oni koji dolaze iz gradiške, a poslušni su, mogu računati na svaku vrstu vjetra u leđa, pa tako i da sami odlučuje o tome gdje će igrati! Jer kako se oni dogovore prvo sa Đorđem Starčeviće, onda i Milošem Brkićem, koji referišu o svemu Milu Kovačevića, Izvršni odbor FSRS usvoji bez po muke….

Do kada će to tako ići, niko ne zna, ali klubovi iz Gradiške regije, javna je tajna ne žele u viši rang, jer im popularna “Kajzerica”, sa velikim brojem komšijskih derbija najviše odgovora. U slučaju ulaska u veći rang, ko bi gledao Slogu Rakelići, Čelinac, Plamen, Progres, Goricu….jer lokalno stanovništvo zanima samo obračun komšija, i po tom pitanju stadioni zaista jesu popunjeni u odnosu na jače lige, barem na papiru.

Međutim, postavlja se pitanje, zašto pravila nisu ista za sve ekipe, i područja iz kojih dolaze. Gradiška već tri godine nije dala ekipu koja će zaigrati u regionalnoj ligi, a u Statutu piše da ga mora dati, zajedno sa Banjalukom i Prijedorom.  Statuti i postoje da se krše, ne vjerujete, pitajte Kovačevića, Brkića, Starčevića, oni to najbolje znaju….