“Ne samo da sam ostvario dječački san, da imam svoje, prave skije, nego sada svako jutro kad ustanem iz kreveta, gledam kroz prozor u svoju šarenu ogradu, sagrađenu od skija koje su jurile po stazama švajcarskih skijališta”.

Ovako započinje svoju priču Travničanin Vlado Sučić, dok sa ponosom pokazuje neobičan prizor oko kuće.

– U djetinjstvu sam skijao na drvenim skijama od bukovine i zamišljao da su prave. Koliko puta sam samo pokušao odvaliti tuđu ogradu od drvenih šiljaka, pa ih onda savijao u vreloj vodi. Nekada bi to sve dobro ispalo, a nekada bi se šiljci polomili – nastavlja Vlado.

Životni put ga je odveo u pečalbu u Švajcarsku. Tada je ostvario svoju želju. Kupio je prave skije i skijao na svjetski poznatim stazama. A onda, sinula mu je nova ideja – ograda od skija!

– Poželio sam da to bude neobična ograda koja će svakome zapeti za oko. Ustvari, nije to moja originalna ide­ja. “Prepisao” sam je od Švajcaraca, jer su kod njih u Alpima takve ograde česta pojava – priča Vlado.

Ipak, za Švajcarce obično, za naš narod nešto neviđeno i neobično. Tako nisu ni slutili šta se dešava, kada je ispred Vladine kuće stao šleper, krcat skijama. I to, onih koje nisu više za slalome i veleslalome, koje su završile svoju “karijeru” na stazama. Ali, komšije to nisu znale, a Vlado im je odlučio produžiti život i promijeniti namjenu.

– Na moju adresu, dovezli su četiri i po hiljade skija. Komšije su se gurkale, šaputale… Svi su bili u čudu: “Ode naš Vlado u švercere”, govorili su jedni, “Ma nije, otvara ski centar”, tvrdili su drugi. Kada su tokom narednih dana vidjeli da skije postaju ograda, čini mi se da su se još više čudili – pripovijeda Vlado.

Koliko je platio pošiljku iz Švajcarske, nije htio da kaže.

– Mogao sam je i pozlatiti, da je bila obična drvena, a ne od skija – nagovijestio je Vlado da je u pitanju bila velika količina novca.

Dodaje, ne žali niti jednu marku koju je uložio o ovaj nesvakidašnji ukras, jer je tako ostvario svoju želju i doveo komadić Alpa u svoje dvorište.

Uvijek ima i šala. Kad žena pođe kod komšija na kavu, “pozdravi mi Bojana Križaja”, hahahah, tako da ljubav cvijeta i preko skija.