Prostitucija u Sarajevu cvjeta. Sve je više osoba koje se zbog teške materijalne situacije, nedostatka posla, ali i želje za luksuznim životom baca u ovu vatru. Svjesno, reklo bi se, jer većina ovih žena jako lijepo govori, razumije se u sve i svašta, elegantno izgledaju i doimaju se vrlo ozbiljno.

Jedna od njih priznaje i da ima dijete, osnovnoškolca kojega čuvaju nana i djed, a ona odlazi na posao. Roditelji misle da radi u restoranu. Svako veče se sprema i u isto vrijeme odlazi iz kuće, a onda kuda je put odnese. Mijenja lokale, ali uglavnom je riječ o objektima koji su u Sarajevu poznati po tome što se u njima može pronaći elegantna, školovana i lijepa slobodna dama.

Završila sam Srednju medicinsku školu, ali nikada nisam uspjela doći do posla. Razvela sam se, radila na pijaci, čistila stanove. A onda sam srela drugaricu iz osnovne škole s kojom sam se počela ponovo družiti, izlaziti i počele smo dobijati ponude za seks. Poslije prvoga puta sve je išlo lakše. Posao kao posao –  priča jedna Sarajka i napominje da za jednu noć zaradi koliko medicinske sestre za mjesec dana.

– Neću ni ja ovo vječno raditi. Možda još koju godinu, a onda ću s parama lakše doći do posla. Imam i nekih mušterija koje su mi obećale pomoći – kaže sagovornica.

Kako kaže ima sreću da radi sama i sav novac ostaje njoj u džepu, ali s obzirom da nema nikoga iza sebe rizikuje više.

Međutim, ima i onih koje imaju zaštitu, ali i manje novca u džepu.

– Imam osobu koja mi nalazi mušterije i u svako doba sam zaštićena. Jednim telefonskim pozivom rješavam sve nelagodne situacije, priznaje druga djevojka koja nije željela otkrivati detalje iz privatnog života. Za posao kaže da bude svašta, ali čim uzme telefon da nazove prijatelja sve se rješava na licu mjesta. Najčešće, mušterije zahtijevaju ono što nije dogovoreno, na što nikada ne pristaje, osim ako se i cijena ne promijeni.

Vratimo se onima iz oglasa. Nerijetko se u oglasima navode usluge masaže u intimnosti vašeg doma i sl. A ustvari je riječ o seksualnim uslugama. “Maserke” kažu da svako zna o čemu je riječ, tako da nema razloga da se oglas drugačije formuliše. Najčešće se sa mušterijama dogovaraju da se nađu malo dalje od stana, kako bi vidjele otprilike o kome je riječ i da li će se upustiti u seks s njim.

Cijene su uglavnom iste, za obični seks od 80 do 100. oralni od 50 do 80, a ostalo varira od želja klijenata.

Jedino žene koje rade na ulici imaju drugačiju tarifu, a u Sarajevu po prisustvu prodavačica ljubavi poznata su raskršća u Bačićima i u Rajlovcu.

Oralni seks u nekom šipražju u automobilu košta 30 KM, a 50 KM klasični, priča se po Sarajevu.

Najtužnije je što se za prostituciju odlučuju sve mlađe djevoke, studentice, željne noćnog života, izlazaka u elitne klubove, markirane garderove i šminke. A kada shvate u šta su ušle teško je napraviti korak unazad.

Sretnima se smatraju one koje doguraju do “visoke klijentele” koje obavljaju posao u elitnim sarajevskim hotelima. Do takvih se najčešće dolazi preko taksista, koji ih i dovoze na mjesta dogovora. Dok one obavljaju posao, “zaštitnici” čekaju napolju i zajedno odlaze. Njihove cijene su dosta više i znaju za jednu noć zaraditi i do 500 KM.

U Sarajevu se posljednjih godina pričalo kako se starosna granica spustila čak do srednjih škola, gdje djevojčice za telefonsku dopunu od pet ili 10 pružaju usluge oralnog seksa.

S obzirom da su u i oko Sarajeva noćni klubovi zatvoreni, te da se prostitucija preselila u stanove organizatorima je teško stati ukraj jer se sve uglavnom odvija pod velom lažnih oglasa.