Prije tačno 77 godina na današnji dan oslobođen je Split. Antifašističke jedince oslobodile su ga od Nijemaca i ustaša, a prije toga najveći grad Dalmacie bio je pod okupacijom Italije. Nešto manje od osam decenija, danas se Split “stidi” svih tih događaja, veličajući neke druge ideale.

Ipak, ostalo je i nešto pravih antifašista, a među njima je Boba Đuderija, koja je napisala pismo svome djedu, koji je bio među tim oslobodiocima….

Dragi dida

Danas ti je Dan oslobođenja ovoga moga Splita. Uglavnom se nigdi to oslobođenje ne spominje. Maloprije san pričala sa jednin prijatejem. Sitija se svoga dida, ujca, strica, tete…

Jedan je bija u ovome logoru, drugi u onome, treći je bija ranjen… Danas ti judi, oni od njih koji su još živi, a malo ih je, morali bi sakrivat oči da ne bi ko vidija da se sićaju. Ja san se sitila tebe. Moran priznat da me je sram. Sram me je jer je došlo vrime da se čovik mora sramit šta je bija antifašistaRuše vam spomenike. Pljucaju po vama. Tili bi da vas se ne sićamo. Da zaboravimo šta su najčišći i najviši judski ideali. Oni ideali o ljudskosti i dobroti. Ideali o tome da se ne mrzi nikoga i da su svi judi braća. To je tvrdija i John Lenon, pa su ga ubili. Ubiju svakoga ko širi Isusovu rič, istovrimeno mašući krunicama. Zamisli ironije, dida. Viču u ime Boga i pljucaju po svakome ko je živija i umra baš zbog ideje o jubavi kakvu je Bog tija vidit na zemji.

I možda se ti gori sad brineš, možda ti je žaj mene i onih šta još viruju i brane ideale o životu bez mržnje. Zato san ti tila reć, ne brini. Ima nas još. I bit će nas uvik, i uvik ćemo se sićat. Neka oni samo rušu spomenike i šaraju po njima. Neka šaraju i po vlastitim licima jer mislu da će tako izbrisat činjenicu da se u ona vrimena nisu znali ni prikrstit a kamoli da su išli u crkvu. Neka šaraju i viču, neće oni nas utišat. Uvik je dobro bilo jače i uvik na kraju pobijedi. Nemoj mi govorit da san naivni sanjar. Oli ti nisi to bija kad si se borija za svit bez fašizma?Ne brini dida. Ja se sićan, i ovog Dana oslobođenja Splita se još puno mojih prijateja sića.

A i Dana oslobođenja Šibenika, tačno za moj rođendan. I znaš šta, sićat će se i moje dite, jer ako ja ne zaboravin, neće ni on.Volila bi ja da si mi živ, znaš. I da je baba živa. Ajme, kako je bila hrabra kad je prinosila oružje za partizane fašistima prid nosom, sakriveno u drvima na bidnome onom vašem tovaru šta je isto bija antifašista. Volila bi ja da nan je oni naš lipi i dobri i pametni Smoje živ, pa da napiše koju o ovin zvirima danas.Šta se tiče tebe, znan ja šta bi in ti reka, da nisi fin čovik ka šta jesi. Reka bi in da in jebapasmater. I ja bi in to rekla, da nisan fina na tebe. Eto, dida. To san ti tila reć, da ne brineš. I sritan ti Dan oslobođenja Splita, Šibenika i cile Dalmacije.

Dobar čovik živi vječno. I antifašizam, isto.

BOBA ĐUDERIJA