Fudbalski klub Lijevče iz Nove Topole svečano je obilježio 90 godina postojanja. Jedan od najstarijih gradiških fudbalskih klubova osnovan je 1929. godine.

– Fudbalski klub Lijevče je imao i uspone i padove. Mi ćemo se truditi da, kao uprava kluba koja radi odgovorno i savjesno, u narednom periodu unaprijedimo rad u Fudbalskom klubu Lijevče iz Nove Topole – rekao je predsjednik kluba Ilija Smiljanić.

Član upravnog odbora kluba Ognjen Žmirić istakao je kako je Lijevče pokretač društvenog života u Novoj Topoli.

– Koliko je Lijevče poznato po Novoj Topoli toliko je i Nova Topola poznata po Lijevču. Fudbalski klub Lijevče je, najjednostavnije rečeno, istorija Nove Topole – rekao je Žmirić.

Slobodan Borjanović, autor knjige „100 godina fudbala u Novoj Topoli“ kaže da fudbalski klub Lijevče kao godinu osnivanja označava 1929. iako se prva fudbalska lopta na prostoru današnje Nove Topole zakotrljala 18 godina ranije kada je osnovan fudbalski klub Vindhorst.

– Istorijski podaci kažu da je taj klub postojao od 1911. do 1914. godine. Poslije rata klub se zvao Športska sekcija Nova Topola i Konkordija koja se ugasila 1928. godine, da bi godinu kasnije bio osnovan klub pod imenom Šport klub Nova Topola i tu godinu Lijevče označava kao godinu svog nastanka – objasnio je Borjanović.

Klub je do drugog svjetskog rata još nekoliko puta mijenjao ime: TOŠK, TAŠK, TNŠK, Aktiv Nova Topola, da bi 1949. godine dobio današnje ime.

– Kroz godine koje su dolazilo Lijevče je imalo uspone i padove, a najveći uspjeh ostvarilo je u sezoni 1999/2000. kada se takmičilo u Prvoj ligi Republike Srpske, tada najjačem takmičenju na našim prostorima. Igrali su sa Borcem iz Banjaluke, Rudarom iz Prijedora, Modričom, Kozarom, Slavijom iz Istočnog Sarajeva – dodao je Borjanović.

Posljednjih nekoliko sezona Lijevče se takmiči u Regionalnoj ligi Republike Srpske, grupa zapad.

– U ovom momentu najbitnija nam je stabilizacija kluba. Želimo da klub bude stabilan predstavnik u Regionalnoj ligi, a ukoliko se ukaže prilika da osvojimo šampionsku titulu i ponovo se plasiramo u Drugu ligu mi ćemo to uraditi, ali prioritet je da Lijevče u narednom periodu bude stabilan klub, da bude samoodrživ i da privuče publiku na stadion – rekao je Smiljanić.

Pred Lijevčem je lijepa budućnost. Ljetos su potpisali ugovor o saradnji sa Školom fudbala Volej čime je Lijevče dobilo omladinske selekcije, a rekonstrukcijom Doma kulture u Novoj Topoli klub je dobio potpuno nove prostorije i svlačionice. Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, kao rođendanski poklon Lijevču, obećao je pomoć u natkrivanju tribina na stadionu u Novoj Topoli.

– Nadam se da ćemo se na stotu godišnjicu moći okrenuti iza sebe i pokazati da imamo jedan pravi fudbalski klub sa kvalitetnom školom fudbala i infrastrukturom na kojoj će nam zavidjeti i mnogo veći klubovi – poručio je Žmirić.

Tekst i video:TV Info Gradiška