Fudbaler Nikola Mojović najbolji je sportista opštine Foča, a njegov klub Sutjeska i šef stručnog štaba tog kluba Miljan Radanović najbolji su sportski kolektiv i trener u 2021. godini.

Nagrade najboljim sportistima, koje je izabrala opštinska komisija, uručene su sinoć u Gradskoj dvorani na tradicionalnoj svečanosti Sportskog saveza Foče.

Mojović je u izboru fudbalskih trenera i kapitena prvoligaških klubova u prošloj sezoni proglašen za najboljeg igrača Prve lige Srpske, a ujedno je bio i najbolji strijelac prvenstva i jedini je fudbaler u istoriji ovog takmičenja koji je objedinio ta dva priznanja.

U Sutjesku se vratio kada je klub bio u veoma teškoj situaciji i kada je malo ko vjerovao da će uspjeti da izbori opstanak u Prvoj ligi, a uz njegovu pomoć fočanski plavo-bijeli ne samo da su ostali prvoligaš, već u ovoj sezoni igraju kao preporođeni i u vrhu su tabele.

Fočanski fudbaleri u svakom meču idu na gol više, jedna su od najefikasnijih ekipa, što je publika znala da prepozna, pa se konačno vratila na tribine Gradskog stadiona, koje su iz meča u meč sve punije.

– Trenutno smo četvrti na tabeli, polufinalisti smo Kupa Srpske i jedna smo od najgledanijih ekipa u eliti Srpske. U Kupu ne krijemo ambicije i želimo da idemo što dalje je moguće, a u prvenstvu ako nam se ukaže prilika sigurno ćemo je iskoristiti, vodeće ekipe nisu daleko, ništa nije nedostižno, pošteno ćemo se boriti – rekao Mojović.

Načelnik opštine Milan Vukadinović, koji je uručio nagrade najboljima, istakao je da je Foča bila i ostala rasadnik sportskih talenata.

On je naveo da opština ulaže znatna sredstva za sport i da ih je u prošloj godini povećala za 50.000 KM na 430.000 KM.

– Nastavićemo to da radimo jer smatram da svi ovi mladi ljudi zaslužuju pažnju, oni su najbolji ambasadori naše opštine i Republike Srpske – rekao je Vukadinović.

Priznanje je uručeno i najboljem sportisti za teškoćama u razvoju, karatisti “LJubišnje” Goranu Kovačeviću.

Ove godine dodijeljeno je sedam nagrada za najperspektivnije sportiste. To su Stefan Pejović (Karate klub Ljubišnja), Andrea Radović (Udruženje karatista Nipon), Nikolaj Marković (Kik boks klub Igma), Lana Miletić (Teniski klub Foča), Jovana Zečević (Stonoteniski klub Perućica), Marija Fundup (Odbojkaški klub Maglić) i Sofija Mimić (Omladinski šahovski klub “9. januar”).

Nagrađeni su i najbolji pojedinci 16 sportskih kolektiva, članova opštinskog Sportskog saveza, a zanimljivo je da su se među najboljima našla dvojica braće Mezbur – Mahir kao najbolji ribolovac i Amel kao najbolji teniser.

Kao dio manifestacije “Zima u Foči”, svečanost je, zbog povećanog broja zaraženih virusom korona, održana bez prisustva publike.