Ovog vikenda kreću fudbalske radosti u Republici Srpskoj.

Lopta će se zakotrljati od Trebinja do Novog Grada, od Svodne do Željave, od Kozinaca do Liješća, od Majdana do Lopara, od…….na radost svih onih kojima je fudbal u krvi.

Šta će nam ponuditi fudbal ovog proljeća?

Mnogo patnje i brige da se preživi,…To je realnost. Pitajte svakog neimara koji se odnosi domaćinski u svom selu, šta smatra pobjedom. Da isplati službena lica, i kupi gajbu piva za starije, karton kisele i soka za najmlađe, kutijicu praška da opere veš i tečni sapun da se nađe poslije tuširanja. To je domaćinski scenario, a u gostima može bez svega, daj da nađemo neku firmu „Krstić“ da se što jeftinije prebacimo, ako još odigramo nonšalantno, možda nas domaćin počasti sa kojom pivom, a u rijetkim slučajevima i ponekim ćevapom.

E, to je realnost fudbala Republike Srpske, od najvišeg stepenja takmičenja, kako umnobolnici vole reći „elite RS“ pa do onih najnižih kojih više nema ni u novinama, ni na radiju, niti televiziji, ni u biltenima,… igraju ljudi onako, zbog toga što vole fudbal,….

O financijama je izlišno i pričati, pare niko nije vidio poodavno. I ono što dođe, birokratija pojede,…A struja, voda, režije poskupili, niko ne pita odakle sve podmiriti.

Infrastruktura je posebna priča. Blata ko u priči, stadioni su nam ruglo lokalnih zajednica. Vijest da je jedan mali klub otvorio teren sa vještačkom travom, kod nas je prvorazredni događaj, jer boljih nažalost nemamo. Za bogate se smatraju oni koji osvježe prostorije „živim krečom“, a oni koji podšišaju travu sve sa kosilicom na benzin, eee, to su neki bogatuni, mafijaši, imaju veze u ministarstvu.

Ko je kriv za sumornu sliku, iako najavljujemo proljeće.

Riba smrdi od glave, pa ćemo tako i mi udariti na vrh. Predsjednik FSRS Mile Kovačević, generalni sekretar Rodoljub Petković, i većina satrapa poltrona u Izvršnom odboru koji dižu ruke i kad nemoraju, već onako po navici.

A na meze idemo u Maj Vej. Ne znate gdje to. Pitajte one koji vode fudbal. To je njihov zeleni teren, sve sa janjetinom mladom. Kad se ispišaju, dotaknu se i pokojeg trača, tek toliko da se zna, ko je gazda. A fudbal ? Šta je to. Iz koje vasione dolazi ta strana riječ,….O njoj ćemo misliti na jesen 2016. godine, jer tada su Izbori.

Svim onima koji će u subotu i nedjelju izaći na teren da časno podijele megdan, neka je sa srećom. Jer, trebaće im,…. Onim drugima, prijatan tek u Maj Veju,…..