Magistralni put kanjonom Banjaluka – Jajce, koji je dugačak oko 70 kilometara, pored čuda prirode u kanjonu Morače, spada u najljepše na Balkanskom poluostrvu.

Kanjon ljepote i straha, u kojem priroda nije škrtarila, a putnika namjernika, pogotovo onog koji je u prolasku, ostavlja bez daha.

Ovaj put spajao je Krajišku ljepoticu sa srednjom Bosnom još za vrijeme Rimskog carstva, a konture savremene strade počeo je dobijati za vrijeme Austrougarske monarhije. Prvi tuneli izgrađeni su početkom 20 vijeka, i koriste se i danas.

Ova fotografija nastala je 1964. godine, kada je kanjon Vrbasa bio glavna magistrala za gastrabajtere, koji su preko ovih krajeva išli prema Jadranu.

Pošaljite fotografiju

Želite da i dio vaše istorije otrgne se od zaborava. Pošaljite fotografiju, napišite nekoliko riječi ili rečenica, i naćiće te se u kultnoj rubrici našeg portala “da se ne zaboravi”. Sve ono što mislite da vrijedi, a niste imali s kim da podijelite, pošaljite na adresu dopisnici@localhost/pravda. Otrgnite utakmicu od zaborava, novogodišnje slavlje, ili ispraćaj prijatelja u vojsku. Možda želite da vidite svoju požutjelu fotku sa mora, ili planine, a imate i uspomene sa sela kojeg više nema,…Javite se i vratićemo kroz priču i fotografiju bar djelić ljepših vremena,….Vaša pravdabl,……