Most na Savi između Gradiške i Stare Gradiške oduvijek je bio važna saobraćajnica, žila kucavica Krajine. Tako i ćuprija, koja je spajala kroz istoriju razna carstava i države, i danas je granični prelaz između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i to jedan od najprometnijih u regionu.

Tako je bilo i za vrijeme SFRJ, a ova fotografija nastala je 12. aprila 1966. godine, kada je i napravljen današnji most.

Da je i tada bio važan faktor u velikoj državi pokazuje i prisustvo doživotnog predsjednika SFRJ Maršala Tita, koji je sa suprugom Jovankom prošetao novim mostom, tada simbolično nazvanim „Bratstva i jedinstva“.

Osim mosta, malo šta je ostalo isto na rijeci Savi,…..

 

Pošaljite fotografiju

Želite da i dio vaše istorije otrgne se od zaborava. Pošaljite fotografiju, napišite nekoliko riječi ili rečenica, i naćiće te se u kultnoj rubrici našeg portala “da se ne zaboravi”. Sve ono što mislite da vrijedi, a niste imali s kim da podijelite, pošaljite na adresu dopisnici@localhost/pravda. Otrgnite utakmicu od zaborava, novogodišnje slavlje, ili ispraćaj prijatelja u vojsku. Možda želite da vidite svoju požutjelu fotku sa mora, ili planine, a imate i uspomene sa sela kojeg više nema,…Javite se i vratićemo kroz priču i fotografiju bar djelić ljepših vremena,….Vaša pravdabl,……