Ovo je najpoznatija fotografija partizanke iz drugog svjetskog rata, ne samo sa naših prostora, već cijele porobljene Evrope. Ona je postala sinonim za slobodu, a ta djevojka koja se prkosno smije dolazi sa Kozare, ime joj Milja Marin.

Ovo je priča o Milji,…..

Njen nasmiješeni lik, zabilježen kamerom poznatog partizanskog fotografa i filmskog režisera Žorža Skrigina, je nakon rata krasio stranice istorijskih knjiga Titove Jugoslavije, služeći kao simbol svega pozitivnog što se vezuje uz partizane.  Godine 1986.  je i grupa “Merlin” tu istu fotografiju iskoristila za omot albuma “A još teže bez tebe”.

Skrigin, koji je vodio partizansku glumačku trupu, je mladu partizanku zapazio u selu Knežpolju kraj Bosanske Dubice u decembru 1943. godine. Tada je ona bila bolničarka u sastavu 11. Krajiške brigade.

Komadant  brigade je pet mladih djevojaka izdvojio iz sastava kolone, a onda je među njima Skrigin odabrao upravo nju kako bi je fotografisao. Milji Marin je, prema vlastitim riječima, trebalo vremena da shvati šta to fotograf od nje želi, ali je bez problema slijedila njegove upute. Odjenuo joj je džemper, počešljao kosu, nakrivio partizansku kapu, na rame stavio automat te napravio fotografiju koja će obići svijet i ući u istoriju.

Kao i kod mnogih znamenitih fotografija iz razdoblja drugog svjetskog rata, identitet osobe koja se nalazi na njoj je dugo vremena bio nepoznat. Tek decenijama  kasnije su je istoričari uspjeli identifikovati i pronaći u Prijedoru. Razlog je bio u tome što Skrigin nije uzeo njene podatke.

Ispostavilo se da je jedna od najvećih partizanskih ikona nakon rata vodila skroman život. Milja, kojoj je djevojačko prezime bilo Toroman, 1946. godine udala za Peru Marina s kojim je ostala do smrti. U tri poroda mu je rodila petoro djece, a  imala je šest unučadi i čekala svojeg prvog praunuka, kojeg nažalost nije dočekala živa, jer je preminula 2007. u 81. godini života.

Milja Marin

Za života Milja je tvrdila da je mogla imati sasvim drugačiji život. Skrigin ju je, naime, nastojao angažovati za svoju glumačku trupu. Komadant Mikan Marjanović se, međutim, izjasnio protiv toga, rekavši kako mu je u tadašnjoj ratnoj situaciji svaka bolničarka potrebna.

“Ko zna gdje bih završila da sam krenula sa Skriginom”, rekla je Milja i dodala da bi “možda bila u rangu s Merlin Monre”.