Ako je tačno da iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena, onda su, sudeći prema vremenu provedenom na političkoj sceni, supruge političara iz Republike Srpske zaslužile da se nađu na samom vrhu top-liste najuspješnijih žena. Supruge srpskih lidera svoje životne saputnike birale su još dok su bili mladi i ambiciozni, ali su ih godinama svesrdno podržavale na njihovom političkom putu. Međutim, i dalje većina njih ostaje u vječnoj sjenci uspješnih muževa, koji se sa njima uglavnom, pojavljuju na biračkim mjestima, neki povremeno u šetnji gradom, a neki – nikako!

Snježana i Milorad: Ljubav iz srednje škole

Supruga Predsjednika RS Milorada Dodika, Snježana Dodik, kao i većina žena političara, ne voli da se eksponira u medijima. Oni koji je poznaju kažu da politiku nastoji držati daleko od kuće i ne voli se miješati u muževe poslove.

Snježana je po zanimanju ekonomski tehničar. Ljubav Milorada i Snježane dogodila se još u srednjoj školi. Iako je Snježana uvijek bila skromna i odana, oni koji je poznaju kažu da voli da se druži i uvijek rado ugosti prijatelje. Prva dama RS ne voli da se eksponira u javnosti. Tačno zna šta želi i tako život organizuje. Veoma je mudra, razborita i natprosječno pametna. Život je posvetila djeci i porodici. Nimalo se nije promijenila, ni uobrazila. Da mnogo voli svog supruga dokazuje i gest koji je učinila za njegov 50. rođendan. Daleko od očiju javnosti održano je rođendansko slavlje u jednom hotelu. Snježana Dodik je zajedno s ćerkom došla na ideju da angažuje pjevačicu Zoranu Pavić kako bi svom mužu čestitala pedeseti rođendan pjesmom “Ne dam ti da ostariš”.

Snježana je sve organizovala, a kada je pjevačica zapjevala spomenutu pjesmu, par je zaplesao, na oduševljenje svih prisutnih. Dodik je prema riječima prisutnih bio dirnut gestom svoje supruge. Milorad i Snježana imaju kćerku Goricu i sina Igora.

 Dijana i Nebojša: Humanitarka bez granica

Supruga bivšeg srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića jedna je od rijetkih koja “ne bježi” od obaveza, koje se podrazumijevaju uz funkciju muža političara. Dijana se često ponosno, pojavljuje u javnosti sa suprugom, a kada to protokol dozvoljava putuje s njim i u inostranstvo. Nebojšina supruga  čest je gost pozorišnih i filmskih premijera i drugih kulturnih događaja. Voli hortikulturu. “Srpska Lady Di” kako su je nazivali neki mediji u RS, čitav život se bavi humanitarnim radom, ali ne javno. Ne voli kako je rekla da se slika i da to bude medijski popraćeno, jer to radi da bi pomogla ljudima kojima je pomoć potrebna.

dijana radmanovic

– To je stvar vaspitanja. Jedino sam dijete mojih roditelja i dugo sam bila jedina i u široj porodici. Učili su me da ne treba biti sebičan, da treba pomagati. Dijeliti s drugima! Preko puta moje škole je bio Dom za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” i mnogi su išli sa mnom u razred – ispričala je jednom prilikom gospođa Radmanović. Družila se kako kaže s njima i često slušala njihove tužne životne priče.

– Već tad sam znala moj nov odjevni predmet pokloniti nekoj od drugarica iz razreda, jer joj se svidio, a uzeti njen stari i tako doći kući. To je nešto što je u čovjeku, ali i to je do vaspitanja – kazala je Dijana.

Nebojša i Dijana u braku su više od 30 godina i imaju dvije kćerke, Borjanu i Anu.

Sanja i Igor: Uvijek uz muža

Supruga predsjednika Gradskog odbora SNSD Banjaluka i bivšeg predsjednika Narodne skupštine RS, Igora Radojičića, Sanja Radojičić, diplomirani je ekonomista i radi u Ministarstvu finansija RS. Kada je Igor bio na funkciji predsjednika NSRS u njenom životu kako je rekla, samo se promijenio spisak obaveza i raspored aktivnosti. Naravno, muž je imao više obaveza i manje slobodnog vremena. Za to vrijeme ona je bila stub porodice, kao i uvijek.

sanja Radojicic

Sanja ne voli da se pokazivanje u javnosti, a nije joj ni fotografisanje jača strana. Na manifestacijama se pojavljuje jedino ako je protokolom predviđeno da prisustvuje određenom događaju.

Igor i Sanja su roditelji Filipa i Anastasije.

Gordana i Mladen: Stub porodice

Za suprugu srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera PDP-a Mladena Ivanića,  Gordanu kažu da je svom mužu najveći oslonac u životu. Mladen je Gordanu  upoznao prije tri decenije, na drugoj godini fakulteta. Završili su studije i u brak ušli tri godine kasnije. Dok je Ivanić obavljao visoke funkcije, Gordana je kao i mnoge njene “koleginice” izbjegavala pojavljivanje u javnosti i eksponiranje. I ona je po zanimanju diplomirani ekonomista i zaposlena je u jednoj banci u Banjaluci (Komercijalnoj banci u Banjaluci). S druge strane Ivanić je jedan od rijetkih lidera koji u javnosti govori o svojoj supruzi.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

– Imamo sina Vladimira i ćerku Jelenu. Vladimira smo dobili dok sam bio u vojsci, a Jelena se rodila dok sam pisao doktorat, tako da je supruga porodiljsko odsustvo provela kod roditelja u Srpcu. Rat smo proveli zajedno, kao i dobar dio vremena do formiranja PDP-a. Ponovna odvojenost je počela kada sam postao premijer. U to vrijeme po cijeli dan provodio sam na poslu, a pogotovo kada sam otišao na mjesto ministra inostranih poslova, u Sarajevu – ispričao je ranije Ivanić.

Daliborka i Ognjen: Uspješna dijagnostičarka

Supruga potpredsjednika SDS-a, Ognjena Tadića, Daliborka iznimno je obrazovana žena, magistar medicine i vrsni neurolog. Zaposlena je u Kliničko- bolničkom centru Banjaluka. Kao priznati stručnjak na polju dijagnostike i liječenja multiple skleroze, često je angažovana kao gostujući predavač u BiH i regionu, ali i šire. Međutim, u javnom životu gospođa Tadić gotovo da i ne postoji, taj segment potpuno prepušta svom suprugu, pa je zajedničku fotografiju Daliborke i Ognjena u internetskim arhivama gotovo nemoguće naći. Tadićevi svoju privatnost čuvaju daleko od znatiželje javnosti, ali Ognjen je prije nekoliko godina u jednom srbijanskom mediju priznao tek toliko – da mnogo voli plavuše, te je zbog toga i buknula ljubav sa Daliborkom. Kao supruga političara i Daliborka Tadić se povremeno nađe na meti javnih rasprava, ali nikad dalje od forumskih razglabanja, gdje joj se spočitava kako mnogo bolje zarađuje od onoga što pokazuje imovinski karton njenog supruga.

Daliborka i Ognjen imaju dvojicu sinova, Andriju i Jakova.

Na(i)da i Nikola: Ljubav iz Sarajeva

Ni supruga potpredsjednika SNSD i visokopozicioniranog političara u Sarajevu Nikole Špirića, Nada, ne voli javni život. Čini se da Nikola poštuje supruginu želju, jer njihovu zajedničku fotografiju nigdje nismo mogli pronaći. Nada je po struci muževa koleginica – diplomirani ekonomista i zaposlena je u jednoj banci u Banjaluci. Upoznali su se u Sarajevu, a udajom za njega, tačnije u ratu, sestra poznatog pjevača Nedžada Salkovića, nije samo promijenila prezime nego je “izostavila” jedno slovo u imenu. Ranije se zvala Naida.

Nada spiric

O ljubavi bračnog para Špirić pohvalno pričaju oni koji ih poznaju. Kažu da se niko nije tako ludo volio kao njih dvoje i da su stalno bili zajedno. Imaju dvoje djece, ćerku Jovanu i sina Aleksandra. U javnosti se šale na Nikolin račun. Naime, bije ga glas najvećeg papučara, jer udovoljava gotovo svakom supruginom zahtjevu.

Kriju ih kao zmija noge

U javnosti, kao zmija noge, svoje supruge kriju predsjednik SDS-a i potpredsjednik PDP-a Mladen Bosić i Branislav Borenović. Ljepša polovina Mladena Bosića, supruga Ljiljana sa njim se u javnosti može vidjeti samo od izbora do izbora, kada ruku pod ruku idu na biračko mjesto. S druge strane Biljana Borenović se u javnosti sa Branislavom može sresti u večernjim izlascima ili na premijeri filmova.

“Narodne novine”