Bivši komandant Vojske Republike Srpske Krajine, general-major Mile Mrkšić sahranjen je na beogradskom groblju Lešće. Srpski general umro je tokom odsluženja kazne Međunarodnog suda za ratne zločine, u Lisabonu, prije 13 dana, a sahranjen u svojoj domovini – bez državnih počasti, bez vojničkog marša i srpske zastave na kovčegu.

 Poslednji pozdrav i počast generalu Mrkšiću odali su članovi najuže porodice, supruga Đurđa, ćerke Svetlana, Jelena i Marija, brat Gojko, kao i mnogobrojna rodbina, prijatelji i kolege.

Osim dugogodišnjeg saborca i kolege iz Garde i Korpusa specijalnih jedinica, Miodraga Panića, koji je održao govor, na Lešću bili su i mnogobrojni penzionisani generali Vojske Jugoslavije, Srpske vojske Krajine, Vojske Republike Srpske, kao i bivši načelnici Generalštaba Vojske Jugoslavije Branko Krga i Dragoljub Ojdanić.

Sahranu je organizovala Mrkšićeva porodica, uz pomoć penzionisanih kolega preminulog generala. A, kako kažu, unaprijed se znalo da za haške optuženike nema državnih počasti i niko iz državnog vrha nije ni očekivan.

General Mile Mrkšić vjerovao je da će nakon odsluženja dvotrećinske izdržane kazne biti oslobođen – rekao je general Panić. – Nažalost, sa tim uvjerenjem preminuo je samo mjesec dana prije očekivane slobode. A preminuo je jer je država Srbija, koja ga je poslala u Hag, zaboravila na njega. Isto tako zaboravio ga je i Haški tribunal. Kao da su želili da umre da se ne bi oglašavao po pitanju nejasnoća oko dešavanja u Vukovaru, u Hagu i zatvoru u Lisabonu. Te nejasnoće će kad-tad biti razjašnjene.

Dijelove teksta, koje je generala Mrkšić napisao 1995, na Lešću je pročitao general Panić:

Sa gardijskom brigadom pokušao sam da zaustavim mračne sile, upozoravajući tadašnje Predsedništvo SFR Jugoslavije i tadašnji Generalštab JNA, a pošto su se svi oni našlu u lažima i prevarama, bio je izveden puč unutar vojnog vrha – napisao je general Mrkšić. – Nije priveden kraju i već je bilo kasno. Vulkan je proradio, lavina se izlila i više stradanje i smrt nije bilo moguće spriječiti… Ako je ratnih zločina i bilo, treba ih tražiti izvan strukture JNA.

OPROŠTAJ OD RATNOG DRUGA

Prijatelji i kolege, drugovi sa Korduna i iz zavičajnih udruženja, ratni drugovi, u prisustvu porodice, oprostili su se od generala Mrkšića i na komemoraciji  u prostorijama SUBNOR.

Imao je planove kada izađe, ali ga je prerana smrt spriječila – rekao je general Mile Novaković. – Vidio je šta se sprema i pokušao da spreči, ali bilo je kasno i gardsijska brigada bila je upućena u Vukovar. I nisu srpski tenkovi kretali na Hrvatsku, već je gardijska brigada išla da pomogne gladnim i žednim vojnicima.