Josipa Broza Tita su igrali i Ivan Bersenjev, Rade Šerbedžija, Lazar Ristovski, Voja Brajović, Radko Polič, Zlatko Vitez, Dragan Bjelogrlić i drugi glumci. Ipak,  ko je najbolje dolovio maršala?

Svojevremeno je Ričard Barton dobio milion dolara da bi u filmu “Sutjeska” igrao Josipa Broza Tita,brojnim gledaocima je sinonim za ulogu maršala pokojni Marko Todorović. Glumac prije svega poznat po kultnom serijalu “Žikina dinastija”, gdje igra “prijatelja Milana”.

Sada je aktuelan Dragan Bjelogrlić koji je najvećeg sina naših naroda i narodnosti glumio u seriji “Ravna gora”. Tita su na filmu ovjekovečili i Voja Brajović, Lazar Ristovski, Rade Šerbedžija i drugi.

Ruski glumac Ivan Bersenjev je davne 1945. u ostvarenju “U planinama Jugoslavije” prvi glumio Tita, a kasnije se u ovoj ulozi oprobalo još desetak domaćih i stranih glumaca.

Vjerovatno najprepoznatljiviji filmski Josip Broz je bio Marko Todorović koji ga je igrao nekoliko puta – u “Užičkoj republici” (1974.), serijama “Odlazak ratnika, povratak maršala” (1986.), “Dani AVNOJ-a” (1983.) i “Četrdeset osma – zavjera i izdaja” (1988.).

Tadašnja velika zvezda Ričard Barton je 1973. u “Sutjesci” na prilično smiješan način predstavio Tita a kako je to, u stvari izgledalo na snimanju, ispričao je Bata Živojinović.

Barton je poslije podneva bio potpuno neupotrebljiv jer se napije za tri sekunde! Ja sam ga držao oko struka, kamera mu slika samo glavu. Ja ga držim oko struka, on stoji na nekoj stijeni, drži neki govor i da padne nikada se više ne bi vratio. I sjedio sam na prvoj projekciji sa Titom gdje smo gledali baš taj materijal kada je ovaj pijan glumio i Tito kaže: “Pa ja nisam bio ovako pijan u ratu” – rekao je Živojinović.

Nikad prežaljenog maršala je igrao i Voja Brajović, i to dva puta, u ostvarenjima “Tito i ja” (1992.) i “Žućko” (2011.), kao i Rade Šerbedžija, doduše u mladom izdanju u seriji “Bombaški proces” (1978.), i Lazar Ristovski u filmu “Igmanski marš” (1983.).

Tita su glumili i Vjekoslav Afrić u filmu “Živjet će ovaj narod” (1974.), Zlatko Vitez u “Pogrešnoj proceni” (1987.), Radko Polič u “Falsifikatoru” (2013.), a za sada je listu zaključio Dragan Bjelogrlić koji je u seriji “Ravna gora” igra Josipa Broza.