Svojim iskazom i željom da bude svjedok saradnik, Kemal Čaušević, bivši direktror Uprave za indirektno oporezivanje u vrtlog milionskih afera stavio je krem BiH društva, ali i Republike Srpske, pogotovo onaj politički dio. Naš portal došao je do ekskluzivnog izvještaja Čauševića, koji ćemo podijeliti sa vama u narednih nekoliko nastavaka, a zbog autentičnosti dokumenta, on je podijeljen baš onako kako je Čaušević i otkrivao detalje:

 

Možete obratiti pažnju i na pitanje zapošljavanja i to od strane Mire Džakule i to:

A kroz formu: Ugovora o djelu, koje je zapošljavanje potpuno nezakonito. Naime, samo na takav način Džakulina zapošljavanja UIO-e je potrošila milion i po maraka, a suština ovog zapošljavanja je enormno velika šteta za penzionere i zdravstvene fondove Entiteta što je u ovom slučaju iznos od 750.000,00 maraka. Prvi takav slučaj pritiska na mene izvršio je zamjenik ministra pravde da mu zaposlim kćerku ili snahu, a što sam ja odbio. Poslije je to postala uobičajena praksa. Naime, porezi i doprinosi u radnom odnosu po Zakonu o radu su oko 70%, a po ugovoru o djelu 24,5%, pa vam je matematika jednostavna.

Pored toga, Miro Džakula je nakon mog odlaska iz Uprave počeo da širi pojavu neoptizma u Upravi i zapošljava u Upravi bliske srodnike dugogodišnjih radnika i funkcionera u Upravi. Na takav način zaposlen je sin Abida Bogdanića, koji je šef CI Sarajevo, takođe je zaposlen sin Mensura Gačana, potom prvi rođak Zore Aleksić, a ima i još takvih slučajeva.

Interesantan je slučaj koji se više puta ponovio, da Džakula neke ljude koji su po sili zakona trebali otići u penziju zadrži u radnom odnosu, a takvih mogućnosti drugi nisu imali, a možda su željeli ostati raditi. To se kod mnogih nikada nije dogodilo, ja sam čak i svog dugogodišnjeg savjetnika poslao kad je bilo vrijeme u penziju i nije mi palo na pamet da ga zadržim. Jedan od takvih slučajeva u kojem je produžen staž nesuđenom penzioneru je slučaj Vego, ne znam kako se zove.

Ima slučajeva i koje je zapošljavao pet stepenica gore, što neomogućava ni jedan zakon, a Zakon o plati i nadoknadama u Institucijama u BiH izričito propisuje da se zaposleni može unaprijediti samo za jedan stepen više, pa je sa pozicije stručnog saradnika i plate od hiljdu maraka premješten na poziciju šefa odsijeka na platu od 2.500 KM i to se radi o Ratku Kovačeviću potparolu UIO-e, kojem se istovremeno isplaćuje odvojeni život, iako Ratko živi u Banjaluci. Imate slučaj u kojem je pripravnica unaprijeđena sa stručnog saradnika na poziciju višeg stručnog saradnika što nikako nije moglo, a radilo se o zapošljavanju osobe koja je bliska Dodikovom prijatelju Šotri, onom poznatom Šotri koji je vezan za njegovo obezbeđenje.

Još jedna nezakonita radnja u radu Mire Džakule, a to je zapošljavanje državnih službenika sa privatnim fakultetima, posebno onih koji su izrazito sumljivi i takvih slučajeva ima više u UIO-e.

Jedna od teških posljedica upravljanja Upravom Mire Džakule je vraćanje Uprave na poziciju etnički očišćene institucije. Naime, ja sam insistirao na multinacionalnom sastavu Uprave u svim njenim organizacionim jedinicama i uspio sam obezbijediti relativno veliki broj Bošnjaka u RS-u, te Hrvata koji su zaista tamo živjeli i koji su bili povratnici. Isto tako, je puno Srba iz Federacije radilo u Regionalnim centrima Sarajevo, Tuzla i Mostar i to je nešto na čemu sam intenzivno radio. Međutim, zbog ukupnih okolnosti brojni Bošnjaci i Hrvati jednostavno ne osjećaju se dobro u RS, isto tako Srbi u Federaciji i iskazuju želju da kao uposlenici u stalnom radnom odnosu pređu da rade u drugi entitet, a Džakula im to svima olako omogućava, tako da sastav Uprave polako postaje jednonacionalan, što je direktan put da se zna koji su bošnjački, hrvatski i srpski dijelovi uprave (Tešić, Ibrahimpašić, gospođa sa naočalima iz Banjeluke u Sarajevo).

Isto tako, primjetno je da Džakula zapošljava veliki broj ljudi, bez realnog i pravnog opravdanja za tako nešto. Prihodi Uprave jednostavno ne održavaju realan porast potrebe zapošljavanja. Naročito je problematično zapošljavanje SSS, a očigledno je po različitim preporukama i ličnim interesima Mire, poput slučaja koji je govorio Danko Bogdanović, gdje je zapošljavanje povezano sa interesima svoje profesorske karijere, a za to vrijeme 100 bivših uposlenika Uprave koji su kao prekobrojni morali napustiti Upravu, trebali su imati barem moralno pravo da budu vraćeni na posao ukoliko se ukaže potreba za profilom uposlenika SSS. Ja sam bio u situaciji da su prilikom spajanja entitetskih uprava stotine ljudi ostali bez posla, ali sam iz godine u godinu te ljude vraćao, a u skladu sa širenjem potreba Uprave.

DUBRAVKO_PRSTOJEVIC

Veliki broj bivših uposlenika su kao jedini put u Upravu imali upravo na ovaj način kako  ste meni spočitavali u istrazi da rade na određeno vrijeme kroz duži vremenski period. A posebno trebate obratiti pažnju kako je na važno mjesto Dubravko Prstojević zvani „Mrva“, nekadašnji direktor fabrike duvana Banjaluka, Milorad Dodik dugo vremena je vršio pritisak na mene da na mjesto šefa carina stavim Cvjetinovića, a na mjesto šefa Odjela za kontrolu velikih poreskih poreznika Prstojevića. U tim pritiscima učestvovao je i Velibor Šotra, osoba vrlo bliska Miloradu Dodiku. Međutim, ja Dodiku nisam izašao u susret što se tiče Dubravka, a Dubravku sam objasnio da on ne može samo tako doći na to mjesto, jer ne postoji takva zakonska mogućnost, jedino da može ući na neku nižu poziciju u Upravi, pa je u skladu sa Zakonom interno premješten iz entitetske institucije Ministarstva finansija RS-e u UIO-e. Jedna od prvih Džakulinih odluka bilo je postavljanje Prstojevića na mjesto koje je tražio Milorad Dodik. Što se tiče Džakule trebate provjeriti i slučaj pravnog lica iz RS Svilecki koji je sad trenutno završio na Sudu BiH. Naime, Uprava je u inspekcijskom nadzoru utvrdila utaju PDV u iznosu od 5 miliona maraka i na rješenje RC Sarajevo Svilecki su se žalili pa je predmet zavšio u sjedištu Uprave a vodila ga je Azra Dedić. Na nju je Džakula vršio pritisak da uvaži žalbu preduzeća Svilecki, međutim ona se bojala i to nije smjela uraditi. Od mojih uposlenika iz Uprave saznao sam da je Mehmed Jahić iz Sarajeva koji je pružao usluge pravnom licu „Svilecki“ iz oblasti poreza obećao Džakuli profesorsko mjesto na katedri u Bihaću ukoliko mu završi na zadovoljavajući način predmet Svilecki, pa vi sad pratite sudbinu predmeta na Sudu BiH i hoće li Džakula dobiti mjesto na toj katedri u Bihaću.

 U NASTAVKU

Cigarete pušim, sve se dimi

U nastavcima objavljivaćemo transkripte Kemala Čauševića, a u sledećem čitaćete kako  su drastično pali prihodi Uprave od prodaje cigareta, naftnih derivata, i zašto bh građanin u prosjeku vozi automobil od 8.000 KM, a prije nekoliko godina vrijedio je 12.000. Čitajte “Pravdabl.com” i saznajte istinu koja je skrivana od vas,….