Fudbalsko Kneževo je na samrti!

Ljubimac gorštaka ispod Vlašića za kratko vrijeme prešao je put od heroja do gubitnika. Ništa nije slučajno, pa ni taj put kluba istinskog heroja, koji je u temelje Republike Srpske ugradio 13 života! Najviše, od svih, a za uzvrat dobio je tako malo, gotovo ništa.

Ove redove pišem, jer taj klub doživljavam kao svoj. Radovao sam se uspjesima Progresa, kada su krčili put ka Regionalnoj ligi. Na njihovom poljančetu tada je bilo i staro i mlado. Progres se voli i kada gubi.

Misija je uspjela, Kneževo je ušlo u viši rang, prošle su dvije godine stabilizacije i onda dogovor: „Napad na Drugu ligu”

Sve je išlo u željenom pravcu do poslednjeg kola prošle sezone. Progres je gostovao u Aleksandrovcu. Potkozarju nije trebalo ništa, ali jeste Borcu iz Kozarske Dubice.

Utakmica koje su se svi stidjeli, u režiji prijedorskog arbitra Blaženka Torbice. Fudbaleri Potkozarja i rukama i nogama u svom šesnaestercu su branili gol, i na kraju odbranili. Borac je otišao u Drugu ligu, a Progres sav u bolu ostavljen je da prolazi muke baraža. Nije prošao, izgubili su momci vjeru u sebe, ali i „sistem“ koji ih je po ko zna koji put kaznio.

Da zlo bude veće, arbitar je dobio prolaznu ocjenu, a nije mu bilo ni teško, kada je iza svega stajao Dragan Banjac, i otac, i sin, i sveti duh „ljudi u crnom“.  Ovim ne umanjujemo uspjeh kluba s”Đolova”. Dubica i Borac treba da imaju drugoligaša, ma i prvoligaša, ali nisu morali da idu preko leđa Progresa.

To najbolje znaju Torbica i Banjac,….

“Ubijeni” u pojam momci iz Kneževa krenuli su u novu sezonu, ali već tada osuđeni kao „dežurni krivci“. Ponekad i jesu bili nestašni, ali većinom su trpili greške velikih, i tako do poslednjeg kola kada je u Kneževu gostovao Srbac, koji je da iranija bude veća,  novi drugoligaš. Valjda se točak sudbine zatvorio.

(Ne)naviknuti na nepravdu, ceh su platile sudije, nisu važna imena, ali ponovo je bilo spornih i ružnih situacija. Progres je na korak do Bundeslige, iako još ima nade da se može do opstanka.

Za to vrijeme sistem, ili FSRS kako neki vole da kažu, ćuti! Danas otiđite pogledajte izvještaje službenih lica sa utakmice u Aleksandrovcu, sudija, delegata, kontrolora, komesera takmičenje, a možete pitati i Petka, jer on sve zna,  sve je čisto kao da se igralo na „Vembliju“! Pokriveno i zabilježeno lažima poltrona, da se nađe za svaki slučaj. Na sreću postoje privatni snimci, istina telefonski, koje ćemo uskoro pustiti, da vidite šta znači nepravda i kako ona boli. Svi znaju, a niko neće da pomogne,….

Baš zato, u Progresu treba da zbiju redove, okrenu novi list i kažu: „izaćemo kao pobjednici“. Jer fudbalsko Kneževo to jeste, za razliku od nekih gore nabrojanih likova, koji će prije ili poslije završiti na smetljištu istorije, zajedno sa svojim sistemom,…